Nurdan Bir Kandiliniz Olsun

Bir mübarek zat bir gün biraz para biriktirip hacıya gitmis. Ama her nasılsa hacta parasını hırsızlara kaptırmıs. Beş parasız kalıvermiş ortalıkta. Ne yapayım derken, aklına daha önce yaptırdığı köprünün hayrını satmak gelmis. Komşu köyden bir hac arkadaşı talip olmuş köprünün hayrına. Pazarlık yapıp anlaşmışlar. Böylece haclarına tamamlayıp köylerine dönmüşler.

Hactan döndükten sonra köprünün hayrını satın alan hacının baş ucunda her gece nurdan bir kandil yanar olmuş. Karısı her akşam o nurdan yana kandili görür, benim adama hac yaradı diye düşünür, büyüsü bozulmasın diye kimseciklere söylemezmiş. Gün gelir her akşam baş ucunda nurdan kandil yanan hacı komşu köydeki hacıdan hayrını satın aldığı köprüsünü merak eder olmuş. Bir gün atlamış ziyaretine gitmis. Selemun aleyküm, aleyküm selamdan sonra hacım bana şu köprüyü bir göster demis. Almış götürmüş köprüsüne hacı arkadaşını. Hani içinden su akan büyükcene bir adımdan daha büyük bir dere olur ya. Dereden akan suyun ortasına üstüne basıp atlamak için büyükce bir taş koyarlar ya. Köprü dediği hacının böyle bir köprü. Öbür hacı bozulmuş bu işe. Fesubhanallah, hacım bu ne iş demis. Böyle köprü mü olur? Ver benim paramı geri. Geri mi istiyorsun paranı? Al paranı öyleyse hacım diye parasını iade etmis. O günün akşamı karısı gece yarısı uyandırmış kocasını. Herif herif kalk, hactan geleli baş ucunda nurdan bir kandil yanardı, yanmaz oldu diye. Hacı anlamış ne yaptığını. Eyvah demiş ucuza sattık köprünun hayrını.

Acaba okyonusların üzerine köprüler kuran şu medeniyetin de yakabildiği nurdan bir küçük kandili var mıdır?

Borsadaki hisselerin şu kadar düşerse, şu kadar artarsa diye sigorta şirketleriyle sanal alemde satışlar yapan şu medeniyet nurdan kandiller yakan köprülerin hayrını satmayı da öğerenecek mi acaba?

Öyle bir rahmet dini ki bu din, bir küçük cüzinde küllisi saklı. Karaman hoca başka dinlerden bahsediyor. Başka dinler mi var? Ehli kitap var ama ehli din diye başka dinler yok. Adem aleyhisselamdan Muhammed aleyhisselama kadar olan ve Allah tarafından tamamlanan yegane din İslam dinidir. Hıristiyanlık ve Musevilik alevilik gibi insanların uydurması, saptırması bir inanıştırr, din değildir. En azından ilahi din değildirler.

Sizin de nurdan yanan kandilleriniz olsun dostlar. Bir gülücükten, bir selamdan, küçük bir sadakadan, bir hasta ziyaretinden, anne babaya hürmetten, akrabayı kollayıp saymaktan, üstüne basıpta cennete atlayabileceğiniz köprüleriniz olsun şu fani dünyada.

İmanın en düşük seviyesi müslümanların geçtiği bir yoldan bir engelin, bir taşın kaldırılmasıymıs. Bu vesileyle kasırgalı bir günde yol üstünde duran, yolun bir kısmını kaplayan bir ağaç dalını almak üzere durmuştum bir tarihte. Gerçi hadis müslümanın geçtiği yol diyor ama bu kuffar memleketinde ben yine de alayım diye durmuştum. Tam dalı kenara atarken birisi arabasıyla korna çalıp geçti. Üniversiteden tanıdığım İranlı bir müslümandı. Elhamdülillah dedim. Necati al sana nurdan kandilli bir köprü.

Cuzinde küllisi saklı dostlar. Şu fani dünyada bir gülücükten, bir selamdan, küçük bir sadakadan, bir hasta ziyaretinden, anne babaya hürmetten, akrabayı kollayıp saymaktan, üstüne basıpta cennete atlayabileceğiniz köprüleriniz olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.