1 Kasım seçim sonucu MHP 58 ilde sıfır çekti

1 Kasım seçim sonucu MHP 58 ilde sıfır çekti

1 Kasım seçim sonuçlarına göre MHP, 58 ilde sıfır çekti. 7 Haziran seçimlerinde yüzde 16,5 oy oranı alan MHP, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 11,9'a düştü. 1 Kasım seçim sonucundan dolayı MHP'de istifa sesleri yükselirken partide 3 isim öne çıktı.

1 Kasım seçim sonuçlarında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) büyük bir şok yaşadı. 81 ilin tamamında oy kaybeden MHP'nin seçim sonucu oy oranı yüzde 16,5'ten yüzde 11,9'a düştü. MHP, 1 Kasım seçim sonucunu belirleyen parti oldu.

Bütün illerde oy kaybeden MHP, haritadan silindi. Sadece Ardahan’da oyunu artırabilen MHP, 7 Haziran’da 7 milyon 519 bin oyla yüzde 16,4 oranını yakalarken 1 Kasım seçimlerinde yüzde 11,9’a düştü. Yaklaşık 2 milyon oy kaybetti. 80 olan vekil sayısı 40'a indi.


MHP 1 KASIM SEÇİM SONUCU

MHP, 7 Haziran’da 32 ilde milletvekili çıkaramamıştı. 1 Kasım seçiminde ise bu sayı 58’e yükseldi. 7 Haziran’da vekil çıkardığı 22 kentten bu kez vekil çıkaramadı. Aksaray, Burdur, Bayburt, Çanakkale, Elazığ, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’taki vekillerini kaybetti.

MHP, birden fazla milletvekili çıkardığı 12 ilde ise 16 vekil kaybına uğradı. Üç vekili bulunan Antalya’da ikiye, üç vekili bulunan Kayseri’de bire, iki vekili bulunan Kahramanmaraş’ta bire, iki vekili bulunan Balıkesir’de bire, beş vekili bulunan Ankara’da dörde, üç vekili bulunan Bursa’da ikiye, iki vekili bulunan Gaziantepte bire, 10 vekili bulunan İstanbul’da yediye, dört vekili bulunan İzmir’de ikiye, iki vekili bulunan Konya’da bire, üç vekili bulunan Mersin’de ikiye, iki vekili bulunan Samsun’da bire düştü.

MHP GENEL BAŞKANLIĞI İÇİN 3 İSİM

MHP’de Bahçeli’nin istifası durumunda Sinan Oğan, Süleyman Sazak ve Meral Akşener’in isimlerinin Genel Başkanlık için ön plana çıkacağı konuşuluyor.


MHP TABANI AK PARTİ'YE Mİ KAYDI?

MHP’de tabanından Ak Parti’ye ciddi kayış gerçekleşti. AK Parti 1 Kasım’da PKK’yla çatışmasızlık ortamının sona ermesi ve milliyetçi bir dil kullanmaya başlamasının meyvelerini aldı, İç Anadolu ve İç Ege’de MHP’ye kaptırdığı oyları bir bir geri aldı. MHP özellikle Selçuklu Hilali olarak bilinen Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Çorum, Tokat, Kayseri başta olmak üzere birçok ilde kan kaybına uğradı. Orta Anadolu, Karadeniz ve İç Ege’de oyların radikal bir oranda Ak Parti’ye yöneldiği gözlendi.

80 VEKİL 42'YE DÜŞTÜ

MHP’nin 7 Haziran seçimlerine göre oyu yüzde 4.4 oranında düştü. Milletvekili sayısı da eridi. 7 Haziran’da 80 ismi Meclis’e sokan MHP’nin sandalye sayısı 42’ye geriledi. Genel Başkan Yardımcısı Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz ile Eskişehir Milletvekili Dr. Ruhsar Demirel Meclis’e giremedi.

MHP BU İLLERDE SIFIR ÇEKTİ

5 ay önceki seçimde Bayburt, Giresun, Kırıkkale, Gümüşhane, Uşak, Kırşehir, Nevşehir, Burdur ve Aksaray’dan ilk kez bir milletvekili çıkartan MHP, bu kez bu illerde sıfır çekti.

MHP, 7 Haziran’da milletvekili çıkarttığı; Bayburt, Burdur, Çanakkale, Elazığ, Kütahya, Eskişehir, Yozgat, Giresun, Gümüşhane, Tokat, Karabük, Kastamonu, Trabzon, Kırşehir, Sivas, Kilis, Nevşehir, Niğde, Tokat, Uşak, Zonguldak ve Tekirdağ’da hiç milletvekili çıkartamadı. 7 Haziran’a göre; MHP’nin İstanbul’daki milletvekili sayısı 10’dan 7’ye, İzmir’de 4’den 2’ye, Kayseri’de 3’den 1’e, Gaziantep’te 2’den 1’e, Bursa’da 3’den 2’ye, Konya’da 2’den 1’e, Mersin’de 3’den 2’ye, Kahramanmaraş’ta 2’den 1’e, Samsun’da 2’den 1’e, Antalya’da 3’den 2’ye, Balıkesir’de 2’den 1’e düştü. Sadece Adana ile Ankara’da 7 Haziran’a göre milletvekili sayısı korundu. Ankara’dan 5, Adana’dan ise yine 3 vekil çıkartıldı.

OSMANİYE'DE KAYBETTİ

Bahçeli’nin oy kullandığı Anıttepe Ortaokulu’ndaki 1310 numaralı sandıktan CHP çıktı. Bahçeli, memleketi Osmaniye’de bile birinciliği AK Parti’ye kaptırdı.

MHP'NİN EN ÇOK OY KAYBETTİĞİ İLLER

Kilis %16,82

Iğdır %13,02

Bilecik %11,50

Bayburt %10,73

Artvin %9,08

MHP'DE MECLİS DIŞI KALAN İSİMLER

Büyük hezimet yaşayan MHP’de en yetkili isimler Meclis dışında kaldı. Genel Başkan Yardımcıları Sadir Durmaz, Ruhsar Demirel, TBMM Başkan vekili Koray Aydın ile eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz TBMM’ye giremedi.

Eskişehir’den aday gösterilen ve Bahçeli’nin prensesi olarak anılan Dr. Ruhsar Demirel’in seçilememesi “MHP seçmeni, ‘Madem Meral Ablamızı liste dışı bıraktın, biz de senin Prensesi’ni Ankara’ya göndermeyiz mesajı verdi”şeklinde yorumlandı.

MHP’de aday listeleri hazırlanırken en büyük sürpriz partinin sevilen isimlerinden Akşener’in aday gösterilmemesi olmuştu. Bahçeli, Meclis Başkanlığı adaylığı için Akşener’in adı geçtiğinde ‘’Bu şekilde söylenen isimlerden hiç hoşlanmam, ismi geçeni de devre dışı tutarım. Meral Akşener’i eğer çok sık kullanırsanız, o devre dışı kalır haberiniz olsun’’ demişti.

MERKEZ BANKASI ESKİ BAŞKANI SEÇİLEMEDİ

MHP’nin kaybeden bir diğer ismi de Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz oldu.7 Haziran’da Uşak’tan milletvekili seçilmeyi başaran Yılmaz, milletvekili olamadı. 3 milletvekili çıkaran Uşak’ta AK Parti 2, CHP 1 milletvekili aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.