1 Mart Tezkeresinin Perde Arkası

1 Mart Tezkeresinin Perde Arkası

“1 Mart Tezkeresi” olarak tarihe geçen bir hadise yaşanmıştı 2003′te…

1 Mart Tezkeresi” olarak tarihe geçen bir hadise yaşanmıştı 2003′te… 

Irak savaşında ABD’ye destek olunması amacıyla, 25 Şubat 2003′de TBMM’ye sunulan; “ABD askerlerinin Türkiye üzerinden Irak’a girmesi ve Türk ordusunun da Amerikayla aynı safta yer alması ” amacıyla hükümete yetki verilmesine ilişkin tezkere…

Gerekçeleri hukukî kavramlar içerisinde açıkça belirlenmemiş, çürük belge ve bilgilerle desteklenen, kana ve petrole susamış canavarlarca tek taraflı ilan edilmiş olan Irak savaşı için bu tezkerenin meclis’ten geçmesi ABD ve batılı güçler açısından son derece önemliydi (bkz. ABD savunma bakanı Rumsfeld’in “Bilinen ve Bilinmeyen” isimli kitabı)

Dolayısıyla bunun meclisten geçmesi için gerekli tüm siyasi, ekonomik ve sosyal çalışmalar yapılmış, hükumet-medya-bürokrasi ikna edilmiş ve tezkerenin geçmemesi için hiç bir neden bırakılmamıştı. Zaten AK Parti milletvekili sayısı da salt çoğunluk için fazlasıyla yeterliydi.

“Yabancılar bize kredi verecek, ekonomik yardımlar gelecek, ülkemiz kalkınacak vs.” diyerek nihayet toplumun büyük bir kesimi de ikna edilmişti. 

Her şey yolunda giderken, tezkere geçti geçecek derken hiç beklenmedik bir şey oldu; iktidar partisi 100′e yakın fire verdi ve tezkere sadece birkaç oyla geç(e)medi meclisten… 

Tezkerenin reddedilmesi Amerikalılarda soğuk duş etkisi yaptı. Türk hava sahasını, liman ve topraklarını en önemlisi İncirlik Hava Üssü’nü kullanamayan ABD, Irak işgali sırasında büyük başarısızlığa uğradı, ağır bir ekonomik ve sosyal fatura ödemek zorunda kaldı.

Diğer yandan cumhuriyet tarihinde ilk defa ABD’ye sırtını dönen Türkiye’nin değeri müslüman ülkeler nezdinde tavan yaptı. Sadece onlar değil sağduyulu tüm devletler ve toplumlar Türkiye’nin bu tavrını adeta ayakta alkışladı.

Peki bu tarihi hadisenin “perde arkasında” neler oldu?
Merak edenler için çok önemli birkaç link:

www.youtube.com/watch?v=TaYs7vfq30w (HABER)
http://tinyurl.com/mnc-tezkere (BASIN BİLDİRİSİ)

www.dusunuyoruz.com/1-mart-tezkeresi (BİLGİ)
http://www.ntvmsnbc.com/id/25180436 (KİTAP)

… 

Bugünü (Suriye) ve yarını (İran) anlamak için dünü (Irak) iyi okumak lazım..

Medyaokuryazar.com

http://www.youtube.com/watch?v=TaYs7vfq30w

 

http://www.youtube.com/watch?v=y7rMRVFZnVc

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.