İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs kutlamalarının İstanbul'daki adresi Taksim.. BİNLERCE POLİS ALANDAKİ YERİNİ ALDI

Binlerce polis alandaki yerini aldı. 1977 yılındaki 1 Mayıs'ta da açılan 800 metrekarelik dev pankart sabahın ilk ışıklarıyla meydana asıldı. Kutlamaların yapılacağıTaksim Meydanı'ndaki The Marmara Oteli'nin önüne bir platform kurulurken, meydana çıkan yollar bariyerlerle kapatılarak araç trafiği engellendi. Bomba imha ekiplerince, köpekler ve detektörlerle patlayıcı madde araması yapılan meydan ve çevresindeki direkler de tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandı. Polis helikopterlerinin havadan kontrol ettiği Taksim Meydanı'ndaki yüksek binalara da polisler yerleştirildi. İETT otobüs duraklarının camları da herhangi olumsuz bir durumda zarar görmemeleri amacıyla söküldü.

TAKSİM CUMHURİYET ANITI'NA AFİŞLİ ÖNLEM

Geçtiğimiz 1 Mayıs kutlamalarında terör örgütü yandaşları tarafından TaksimCumhuriyet Anıtı'na yapılan saldırılar sebebiyle bu yıl anıt 800 metrekarelik dev afişle gizlendi. Anıtın çevresi ise demir bariyerlerle kapatıldı.

Üç adet vinçle anıtın çevresine asılan afiş, dün akşam saatlerinde asıldığı sırada yırtılmıştı. Geç saatlere kadar tamir edilen afiş, sabah saatlerinde tekrar asıldı.

Hüseyin Çapkın 1 Mayıs alanında

Kazancı Yokuşu'nda saygı duruşu
 


 

 GRUPLAR TOPLANMAYA BAŞLADI

Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasına katılacak gruplar, Şişli, Beşiktaş ve Şişhane bölgelerinde toplanmaya başladı.

DİSK, Enerji-Sen, Spor Emek-Sen, Oyuncular Sendikası, Devrimci 1 MayısPlatformu, Sendikal Güçbirliği Platformu'nun da aralarında bulunduğu gruplar, Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçmek üzere Şişli Halaskargazi Caddesi'ndeki DİSK Genel Merkezi önünde bir araya geliyor.

Yürüyüş için son hazırlıklarını tamamlayan grup, 1 Mayıs'a ilişkin pankartlar açarak, çeşitli sloganlar atıyor.

Bağlı bulundukları sendika, oda, dernek, siyasi partilerin yeleklerini giyen katılımcılar, davul-zurna eşliğinde halay çekerek yürüyüşün başlamasını bekliyor.

'YAŞASIN 1 MAYIS'

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamak üzere KESK'in öncülüğünde Şişhane'de oluşturulan kortej, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasının yapılacağı Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Grup, ''Yaşasın 1 Mayıs'' şeklinde sloganlar atarak, davul ve zurna eşliğinde Tarlabaşı Bulvarı üzerinden yürüyüşü sürdürüyor.

Kortejin önündeki KESK'li bir grup, ''Suriye ve Orta Doğu'daki emperyalist işgale ve savaşa karşı alanlardayız'' yazılı büyük pankart taşırken, farklı dillerdeki pankartlar dikkat çekiyor.

DİSK GENEL BAŞKANI EKİCİ:

DİSK Genel Merkezi önünde AA muhabirinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne ilişkin sorularını cevaplandıran DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, ''En az 1976'daki kadar heyecanlılığımız var. 1976'da DİSK'in önderliğinde Taksim'de kutlanan kitlesel 1 Mayıs'tan ve 1977 katliamından sonra bütün yasaklara rağmen aynı heyecan, irade ve kararlılıkla yola devam ediyoruz'' dedi.

Ekici, 1977'de Taksim Meydanı'nda yitirilen şehitlere olan sorumluluk ve görevleri gereği heyecan ve kararlılıklarını yitirmeden mücadeleye devam ettiklerini belirterek, 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma Günü olarak özünden saptırmadan sonraki kuşaklara taşımaya çalıştıklarını söyledi.

Erol Ekici, saat 10.30'da 3 koldan başlayan yürüyüşle, bu heyecanı Taksimalanına talepleriyle birlikte taşıyacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bunu açıkça ifade etmek istiyorum; hiç kimsenin iki yıllık bir pratikten sonra 'Şöyle mi olacak?', 'Provokasyon mu olacak?' demeye hakkı yok. Provokasyonların kimler tarafından yapıldığı çok iyi biliniyor. Bunların failleri meçhul gibi gözükse de biliniyor. 1977 katliamı, devlet sırrı olarak mahkeme kasalarında saklanma gereği duyuluyor. Bu katliamı yapanların kimler olduğu açık. Bu provokasyonu yapanlar, işçiler veya 1 Mayıs'ı özüne ve anlamına uygun kutlamak isteyenler değil. Provokasyon yapmak isteyenler, bu niyetlerinden vazgeçsinler. Zaten iki yıldır 1 Mayıs'ın nasıl kutlandığını Taksim'de gösteriyoruz. Bu yıl da bütün bu beklentileri boşa çıkaran heyecan, coşku, talep ve kitlesellikle 1 Mayıs'ı yaşatacağız.''

TARAFTARLAR DA YÜRÜYÜŞTE

Şişli'den Taksim'e yürüyen gruplar arasında Fenerbahçeliler, Galatasaraylılar ve Beşiktaşlılar da yer aldı. Pankart açan taraftarlar sloganlar eşliğinde yürüyüşlerini sürdürüyor.

Taksim Meydanı'na çıkan gruplar, polisin oluşturduğu arama noktalarında didik didik aranıyor. Polis, kontrolün ardından Taksim'e ilerleyişe izin veriyor. Kortejler Taksim Meydanı'na giriş yapıyor. Meydan dolmaya başladı.

Gümüşsuyu'nda arama noktalarında grupları ikiye ayırıyorlar. Erkekleri bir taraftan, kadınları bir taraftan alana alıyorlar.

TİYATROCULAR DA TAKSİM'DE

1 Mayıs kutlamalarına tiyatrocular da katılıyor. Mecidiyeköy'de bir araya gelen çok sayıda tiyatrocu Taksim'e geldi.

KUTLAMALAR BAŞLADI

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğünde Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları başladı. The Marmara Oteli önüne, konuşmaların yapılabilmesi ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi için kurulan platformun üst kısmında "Birlik, Mücadele, Dayanışma 1 Mayıs, İşçiyiz, Emekçiyiz, Haklıyız" yazısı yer alırken, iki yanına Türkçe ve Kürtçe "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankartlar asıldı. Platforma kurulan dev ekranlardan da önceki 1 Mayıs'lara ilişkin görüntüler yansıtıldı.

KAZANCI YOKUŞU'NDA SAYGI DURUŞU

1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'ndaki kutlamalarda hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu'nda saygı duruşunda bulunuldu ve TaksimCumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakıldı.

NAZIM ŞİİRİ OKUNDU

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerini, oyuncular Aslı Öngören ve Levent Üzümcü sundu. Sanatçı Mustafa Alabora, etkinlikte Nazım Hikmet'in"Taranta Babu'ya mektup" şiirinden bir bölüm okudu.

Çeşitli pankartların açıldığı kutlamada, 7 dilde "1 Mayıs" yazılı pankart dikkati çekerken, katılımcılar "Biz emekçiyiz, savaşa geçiş vermeyeceğiz", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız" şeklinde sloganlar attı.

MECİDİYEKÖY'DE İŞYERLERİNE ZARAR VERİYORLAR

Mecidiyeköy'de yaklaşık 80 kişilik grup, işyerlerine zarar vererek TaksimMeydanı'na doğru ilerliyor. Maskeli bir grup, aralarında restoran ve banka şubelerinin bulunduğu birçok işyerinin camlarını taşladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.