1 numara yargılanabilecek mi?

1 numara yargılanabilecek mi?

Erzurum Ergenekon davasının İstanbul'daki 'Darbe Andıcı' davasıyla birleştirilmesi talebi, dikkatleri henüz ifade vermeyen 3. Ordu Komutanı Org. Berk'e çevirdi.

Ergenekon yapılanmasının Erzincan ayağı dosyasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasıyla birleştirilmesi talebine ilişkin tartışmalar sürerken hukuk çevreleri Mahkeme'nin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk için yakalama emri çıkartması gerektiğini öne sürdü.

Erzurum'daki davanın iki numaralı sanığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklu olduğuna dikkat çeken eski Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı, Ceza Mahkemeleri tarihinde böyle bir olayın ilk olduğunu belirterek, "Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Taner Aksakal bu davaya paralel bir soruşturmanın yürütüldüğünü söyledi. 3. Ordu Komutanına delilleri karartması için imkan sunuluyor. Bu orgeneral dışarda geziyor ve davanın bir numaralı şüphelisi. İki numaralı şüpheli tutuklu. Ceza muhakemelerinde rutin olan bu orgeneralin de tutuklu olmasıdır" dedi.

MAHKEME KARAR ALABİLİR

Birleştirme talebinin kabul edilmesi durumunda, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin savcılar talep etmeden Berk için yakalama kararı alabileceğini dile getiren Avcı, "Genelkurmay tarafından ya da başka bir makam tarafından bile görevlendirilse bu adaletin üstünde olamaz. Adalet duygusu her türlü görevin üstündedir. İfade vermeye gelmeyen bu orgeneral için yakalama emri çıkarılmalıdır. Rutin olan budur. Ben görevde olsaydım böyle davranırdım. Dursun Çiçek için çıkarılan yakalama emri bu orgeneral için de çıkarılabilir. Şu anda yapılması gereken bu" şeklinde konuştu.

HSYK'NIN MARİFETİ

Orgeneral Saldıray Berk'in HSYK marifetiyle dışarda olduğunu öne süren Gültekin Avcı, şunları kaydetti: "Yarsav üyeleri siyasi parti temsilcisi gibi hareket ediyor. Bunlar CHP ile kol kola izleyici sıralarından mahkemeye baskı yapıyorlar. HSYK, Yarsav kanalıyla tamamen duruşmaya taraf olmaktadır. Bakın soluğumuz ensenizde demektedirler. Orgeneral dışarda rahat rahat gezebiliyorsa bu HSYK'nın marifetidir. Ben Orgeneral suçludur demiyorum. Ama olması gereken ceza yargılaması için rutin olan budur."

Emekli Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek, "CMUK'a göre Erzurum Mahkemesi'nin verdiği karar tamamen hukukidir" dedi.

Yargıtay'ı istiyorlar

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi; dosyanın İstanbul'da görülen İrtica ile Mücadele Eylem Planı ana davası ile birleştirilmesine ve dosyanın 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne muvafakat alınması için gönderilmesine oy çokluğuyla karar vermişti. Davanın iki numaralı ismi tutuklu sanık Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, ise müvekkilinin Yargıtay 11. Dairesi'nde görülen davasıyla birleştirilmesi gerektiğini savunmuştu. Yargıçlar ve Savcılar Birliği (Yarsav) Başkanı Emine Ülker Tarhan da önceki gün yaptığı açıklamada mahkemenin kararını eleştirerek dosyanın Yargıtay'a gönderilmesi gerektiğini iddia etmişti.

Etiketler :