12 Eylül cuntası hakkında suç duyurusu

12 Eylül cuntası hakkında suç duyurusu

Adalet Platformu, "12 Eylül" cuntasının imha ettiği Cumhuriyet Senatosu'nun 20 yıllık arşiviyle ilgili suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuran platform, dönemin Meclis yetkilileri,12 Eylülgeneralleri, Senato'da görev yapan askeri ve sivil personelin ifadelerinin alınmasını istedi.

Adalet Platformu Başkanı Avukat Adem Çevik imzasıylaİstanbulCumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda, Cumhuriyet Senatosu'nun 1961-1980 dönemine ait TBMM arşivlerinin imha edildiği hatırlatılarak, "12 Eylül Cuntası /Kenan Evrenve arkadaşları

Darbe sürecinde TBMM de görevli askeri ve sivil eşhas. 12 Eylül dönemine ilişkin vahim bir iddia gündeme gelmiştir.. 12 Eylül Darbesinin ardından Parlamentoya el koyan askeri yönetimin, Cumhuriyet Senatosu'na ait 1961-1980 yılları arasındaki tüm dosyaları imha ettiği ileri sürülmektedir. 12 Eylül referandumundan sonra, darbeciler hakkında dava açılması söz konusudur ve bu bilgi ve belgelerin bu davalar açısından hayati önemi vardır." denildi.

Dilekçede, "Bu belgelerin imha edilip, edilmediği dahi bilinmemektedir." Hatırlatması yapılırken, şu ifadeler kullanıldı: "TBMM arşivinde bulunması gereken bu belgeler darbeci askerler tarafından alınıp götürülmüştür.. Bu bilgi ve belgeler, Kozmik odada, ya da başka bir kamu kuruluşunun arşivinde ya da özel kişilerin depolarında bulunabilir. Arşiv, toplumun hafızasıdır. Tarihin referans kaynağıdır. Toplumsal bilinç bu geçmiş üzerine yükselir. Bir milletin geçmişini çalmak, milli iradenin tecelli sürecini imha etmek, ağır bir suç, suikast ve ihanet anlamı taşır. Bu konuda Başta Meclis yetkilileri, o dönem yetkilileri, 12 Eylül Generalleri, TBMM de ve Senato da görev yapan askeri ve sivil personelin ifadeleri alınması gerekir. Ölmüş olanların yakınlarının bu açıdan sorgulanması icap eder. İddiaların soruşturularak, sanık ve tanıkların dinlenmesini, eldeki bilgi, belge, tanık ifadelerine göre, iddiaların sabit olması halinde sorumlular hakkında dava açılmasını talep ediyorum. Bu suç, hükümeti cebren iskat, suikast ihtiva eden, silahlı ve örgütlü bir suç olduğundan, aynı zamanda insan hakları ihlaline dayanan bir suç olduğundan zaman aşımı söz konusu değildir. Bu süreçte, geciktirilmeden ve eğer hala belgeler belli bir yerde ise, imhasına fırsat vermeden, sanıkların kaçma, belgeleri karartmasına imkan tanınmadan, yargının da hukuki açıdan soruşturma başlatması ve bu konunun bu güne kadar gündeme gelmemesinin soruşturulması ve sorumlularının ve ihmali görülenlerin cezalandırılması gerekir."

CİHAN'ın ortaya çıkardığı skandalda 12 Eylül askeri cuntasının darbenin ardından el koyduğu Meclis'te kapsamlı bir temizlik harekâtı yaptığını, askeri yönetimin, Cumhuriyet Senatosu'na ait 1961-1980 yılları arasındaki tüm dosyaları imha ettiğini, böylece 20 yıl boyunca Parlamentoda, Millet Meclis'i üzerinde denetim yapan Cumhuriyet Senatosu'nun izlerinin yok edildiği anlaşılmıştı.


CİHAN

Etiketler :