Emir-komuta içinde aynı ifade

Emir-komuta içinde aynı ifade

12 Eylül Darbesi soruşturması kapsamında Kenan Evren’den sonra darbenin Hava Kuvvetleri Komutanı Şahinkaya da ifade verdi. Evren’e sorulan 12 sorunun aynen yöneltildiği Şahinkaya da aynı cevapları verdi.

12 Eylül darbesinin Hava Kuvvetleri Komutanı ve MGK üyesi emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, dün özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen tarafından tedavi gördüğü GATA’da sorgulandı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’e olduğu gibi 12 soru yöneltilen Şahinkaya’nın, 6 sayfalık ifadesinde yine Evren gibi ‘Pişman değilim. İç Hizmet Kanunu 35’nci maddeye göre askeri müdahale bulunduk’ dediği öğrenildi. Savcı, “Darrbe için ABD’den icazet aldınız mı” diye de sordu.

İstanbul GATA’da zatürre ve perkinson tedavisi gören Tahsin Şahinkaya’nın ifadesini almak üzere İstanbul Özel Yetkili Cumhuriuet Başsavcı Vekili Fikret Seçen dün sabah 10.00 sıralarında GATA’ya gitti. Yaklaşık 2 saat içerde kalarak Şahinkaya’nın ifadesini alan Başsavcı Vekili Seçen, açıklama yapmadan GATA’dan ayrıldı. Tahsin Şahinkaya’nın avukatı Ömer Nihat Özgün dışarda bekleyen gazetecilere açıklama yaptı. İki gün önce Kenan Evren’e sorulan soruların aynısının Tahsin Şahinkaya’ya da sorulduğunu belirten Ömer Nihat Özgün “Kendisi çok rahat bir şekilde soruları cevaplandırdı” dedi.

İki ifade birbiriyle özdeş

Avukat Özgün “Yine 12 başlık altında toplanan sorulara toplam 6 sayfa ifade verildi. Bundan sonraki süreçte Cumhuriyet Başsavcılığı ya dava açılması, ya takipsizlik kararı şeklinde bir karar verecek. Soruşturma aşaması bugünden itibaren sona erdi. Paşanın verdiği ifadeler, Kenan Evren Paşa’nın verdiği ifadelerle özdeşir şekilde. Bu hareketi yapmaktan pişman olmadığını söyledi. Bu 12 Eylül harekatını ülkenin içinde bulunduğu şartlar gözönüne alarak İç Hizmet Kanununun 35. maddesindeki yetkilerini kullandıklarını söyledi” dedi.

Şahinkaya’nın sağlık durumu hakkında bilgisi bulunmadığını kaydeden avukat Özgün, “Şu anda yatıyor hastanede. Yatarak ifade verdi. Hem zatürre hemde perkinson hastalığı var. Ne zaman taburcu olacağı konusunda bilgim yok” dedi. Avukat Özgün, Tahsin Şahinkaya’ya bir ABD firmasından rüşvet aldığıyla ilgili iddiaların sorulup sorulmadığıyla ilgili olarak da “Onunla ilgili herhangi birşey sorulmadı” dedi.

Aksi düşüncede olanlara saygısı olduğunu vurgulayarak, “Benim kanım, bu olay bugünden itibaren bitmiştir. 12 Eylül ile ilgili bugün konsey üyelerinin yargılanması mümkün değildir. Birinci neden 765 sayılı Ceza kanunu’ndaki zaman aşımı dolmuştur. İkinci neden ise 12 Eylül 1980 Anayasasının 15. maddesi bir af niteliğindedir. Devlet kamuoyununda kabuluyle geçen bir aftan sonra ‘Ben seni tekrar yargılayacağım’ şeklinde bir davranış içersine giremez. Bu benim kişisel düşüncemdir. Süreç içersinde bakacağız” diye konuştu. 

ABD’den icazet aldın mı?

Şahinkaya’ya 11 Eylül’de ABD’den Türkiye’ye döndüğü ve ABD’den darbeyle ilgili icazet aldığı yönündeki iddialara ilişkin soru yöneltilip yöneltilmediğinin sorulması üzerine Avukat Özgün, “Evet bu soru soruldu ama müvekkilim o dönem NATO tarafından ABD’ye düzenlenen bir geziye katıldığını ve 11 Eylül’de Türkiye’ye döndüğünü, icazet almasının söz konusu olmadığını, hatta 11 Eylül sabahı ABD Genelkurmay Başkanı ile kahvaltı yaptıklarını, 12 Eylül’de müdahale olduktan sonra ABD Genelkurmay Başkanı’nın ‘Birlikte kahvaltı yaptık, müdahaleyle ilgili bir şey söylemedin’ dediğini anlattı” diye konuştu.

Teröre destek verip darbe için zemin hazırladın mı?

12 Eylül 1980 askeri darbesi nedeniyle 31 yıl sonra Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen’e 2.5 saat ifade veren Kenan Evren’in 8 sayfalık ifadesinden “Pişman değilim. Bugün olsa yine darbe yapardım” itirafının yanında çok çarpıcı bir soru-cevap daha çıktı. Başsavcı Vekili Görüşen, Evren’e verdiği bir röportajındaki “Darbe için şartların olgunlaşmasını bekledik” sözlerini hatırlatarak “19 ilde sıkıyönetim olmasına rağmen terör olayları neden durmadı. Terör örgütü üyelerini neden yakalamadınız, teröre destek verip darbeye zemin mi hazırladınız?” diye sordu.

Meclis polise silah vermedi

Kenan Evren’nin bunun üzerine topu Meclis’e attığı ve cevabı verdiği öğrenildi: “Öyle bir şey yok. Biz ancak bize verilen yetkiyle hareket edebiliyorduk. O dönem Meclis çalışmıyordu, polise silah vermedi. Olaylar bu nedenle durmadı. Biz müdahale edip yasalar çıkardık ve polise silah verdik. 6 ay sonra olaylar durdu. O dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri vardı. Seçimlerden kimseye yetki çıkmadı. Biz yetkileri alınca sıkıyönetim komutanlıklarına görevler verdik.”

Demirel bana öyle birşey demedi

Savcı Görüşen’in darbenin lideri Evren’e yönelttiği bir başka çarpıcı soru ise “Süleyman Demirel darbeyle ilgili olarak ‘biz sıkıyönetim ilan ettik ama asker görevini yapmadı’ demişti. Bunu açıklar mısınız?” oldu. Evren, bu iddiaya da “Bu Süleyman Demirel’in siyasi lafıdır. O dönem bize yetki vermediler. Yetkiler MGK’ya yani bize geçince olayları dindirdik. İstediğimiz yasaları çıkardık. O dönem askerler, Demirel iktidarı ve muhalefete bir uyarı mektubu yollamıştı ancak bunu kimse dikkate almadı. Ben Demirel ile o dönem de şimdi de görüşüyorum. Bu sözünü hiç bana dile getirmedi. Bana ‘siz o dönem görevinizi yapmadınız’ diye bir şey hiç söylemedi” karşılığını verdi.

 

STAR

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.