14 işgalci İsrail askeri Kassam'ın elinde esir

14 işgalci İsrail askeri Kassam'ın elinde esir

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in korkulu rüyası olmaya devam ediyor.

Filistin’de İzzeddin el-Kassam Tugayları’na yakın kaynaklardan aldığı bilgiyi Timetürk’te yayınlanan yazısında paylaşan Ensar Çalışkan, Kassam'ın elinde 2’si sağ ve 12’si ölü olmak üzere 14 İsrail askeri bulunduğunu iddia etti.

İşte Çalışkan’ın yazısının o bölümü:

Psikolojik savaşta ciddi mevziler kaybeden İsrail'in kayıpları bununla sınırlı olmadı. Şucaiyye'de defalarca kez pusuya düşen İsrail komandoları, doğrudan kentin merkezine yönelik bir hamle yapmak için denizden Gazze merkeze çıkmak istediklerinde de hiç beklemedikleri bir direnişle karşılaştılar ve çatışmaların genelinde, 'soğukkanlı savaşçılar' olduğu öne sürülen komandolar, tam olarak hangi hattan ateş altına alındıklarını hesaplayamıyorlardı. İsrail Ordusu'nun karadaki paniği arttıkça yaptığı hatalar da arttı. Özellikle Gazze merkezine odaklanan İsrail Ordusu, Eşkol'de yani kendi kontrolündeki toprak parçasında pusuya düştü. İki askeri cipin imha edildiği saldırının ardından Kassam Tugayları'na bağlı güçler üslerine sorunsuz şekilde geri döndüler. Zikim Askeri Üssü'ne denizden çıkarma yapan Kassam Tugayları'na bağlı 5 Sualtı Taarruz Komandosu, üssün içerisinde yaptıkları feda eyleminde İsrail Askerleri ile saatler süren bir çatışma yaşadılar. Son dönemde yayınlanan videolardan anlaşıldığı kadarıyla bir İsrail tankını da imha ettikten sonra şehid düştüler. Daha önce denizden hiç hedef alınmayan İsrail Ordusu açısından bu saldırı ciddi bir travmaydı. Zira kırk kilometrelik sahiliyle Gazze, Kassam Tugayları'nın İsrail içlerine kadar sızabilmesi için imkan sağlıyordu.

Peş peşe gelen bu saldırılar aslında askeri bir sonuç alma stratejisinden ziyade doğrudan düşmana hata yaptırmayı ve kontrolünü kaybettirmeyi amaçlıyordu. Kassam Tugayları beklediği sonucu aldı ve 60962065 sicil numaralı Şaul Aaron, Tuffah Mahallesi'ndeki pusuda esir düştü. Esir haberi aslında Kassam Tugayları açısından başlı başına bir zaferdi çünkü Gazze direnişinin ana stratejisi esir alma üzerine kuruluydu. Elviye Birlikleri tarafından yine bir tünel operasyonuyla esir alınan Gilad Şalit hem İsrail'i psikolojik olarak ezmiş, hem İsrail'i müzakereler noktasında ciddi bir kamuoyu baskısına maruz bırakmış hem de Filistinli esirlerin kurtarılması noktasında, Gazze direnişine ciddi bir fırsat vermişti. Nitekim Şaul Aaron'un esir düşmesinin ardından dünya kamuoyu ciddi şekilde hareketlendi. Bir esir İsrail askeri için onlarca kınama mesajı gelirken binlerce sivil Filistinli için dünyanın medeni olduğunu öne süren kesiminden henüz bir ses yoktu. İsrail, askerinin esir düştüğünü duyurduktan sonra Tuffah'ı daha da ağır şekilde bombalamaya başlamıştı çünkü bir İsrail askerinin cesedi elbette canlısından daha değersizdi.

İşte şimdi, geçici bir ateşkesle Gazze sorununu unutturan ve seçimlere giden yolu kendisince Gazze tartışmasının dışında tutmaya çalışan İsrail, yeni hükümetiyle birlikte bu sorunla yüzleşmek zorunda. Zira Gazze kaynaklarından edindiğim bilgilere göre Kassam Tugayları'nın elinde 2'si sağ ve 12'si ölü olmak üzere toplam 14 İsrail askeri bulunuyor. Tam sayıyı Kassam Tugayları açıklamadığı sürece bilemeyeceğimiz kesin ancak bölgede çatışmaların şiddeti göz önüne alındığında rakamın abartılı olmadığını söyleyebiliriz.

Gilad Şalit'e karşılık 1.027 Filistinli esiri İsrail zindanlarından kurtaran Filistin direnişi ile henüz hiç masaya oturmayan İsrail'in yeni hükümeti, yeni 'Gilad Şalit'lerle toplumu tanıştırmak zorunda kalacak. Gilad Şalit esirken sürekli propaganda aygıtlarını Şalit'in eve dönemeyeceğini söylemek üzere çalıştıran HAMAS da henüz esir politikasını kesinleştirmiş değil. Özellikle verilen sözlerin tutulmadığı ve ablukanın hala devam ettiği Gazze'nin yakında 'esir' kartını masaya koymayacağını söyleyebiliriz. Üstelik elindeki esirlere ciddi şekilde güvenen Filistin direnişi, ateşkes ile esirlerin bir ilgisi olmadığını ve ateşkesteki asıl kartının roketlerin ateşlenmemesi olduğunu beyan ediyor. Mahmud Zahhar'a göre ateşkes anlaşması kesinleştikten ve abluka kalktıktan sonra esir müzakereleri başlayabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum