140 yıllık proje için geri sayım

140 yıllık proje için geri sayım

İlk kez Osmanlı döneminde gündeme getirilen Karadeniz-Akdeniz yolu projesi için geri sayım başladı.

Karadeniz'in en önemli projeleri arasında yer alan ve ilk kez Osmanlı döneminde gündeme getirilen KaradenizAkdeniz Yolu projesinde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 600 kilometrelik yol 2017'de tamamlanacak.

Türkiye'nin dört bir yanında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından önemli projeler hayata geçiriliyor. Bu projeler arasında yer alan KaradenizAkdeniz Yolu'nda ise mutlu sona yaklaşıldı. Karadeniz'in sert ve engebeli coğrafyasını viyadük ve tüneller yardımıyla aşan projenin tamamlanmasıyla ekonomi ve turizmde ciddi büyüme yaşanacak.



140 yıllık proje

Karadeniz'i İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz'e bağlayacak Karadeniz-Akdeniz Yolu yaklaşık 140 yıllık bir proje. İlk kez Osmanlı İmparatorluğu döneminde dile getirilen, Sultan Abdülhamit'in 1870 yılında Fransız mühendislere çizdirmesiyle başlayan proje ile bölgeleri birbirine bağlayacak yolun geçiş güzergahı belirlenmiş.

Ordu'yu en kısa yoldan Sivas, Kayseri, Osmaniye ve Adana gibi iller başta olmak üzere Akdeniz'e bağlayan bir hat olan Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi, bölgenin kaderini değiştirecek.

2017'de tamamlanacak

Toplamda 3 etaptan oluşan projenin 88 kilometresi yani birinci etabı Ordu sınırları içinde yer alıyor. Projenin en zor etabı olan bu bölgede 28 tünel bulunuyor. Yapılan çalışmalar ile tüneller büyük oranda bitti. Viyadük ve bağlantı yolları da tamamlandı.

Ordu etabının yanı sıra diğer etaplarda da çalışmalar hızla devam ediyor. Ordu Valiliği, ikinci etabın önümüzdeki yıl, üçüncü etabın ise 2017 yılında tamamlanacağını açıkladı.



Mesafeler kısalıyor

Karadeniz-Akdeniz Yolu tamamlandığında, Ordu Karadeniz'in İç Anadolu ve Akdeniz'e açılan kapısı olacak. Ayrıca Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni de Karadeniz'e bağlayacak bu yol tamamlandığında mesafeler kısalacak.

Ordu - Mesudiye arasındaki 88 kilometre 3 saatte gidiliyordu. Bu yol yapılıp açıldığında mesafenin 45 dakikaya kadar düşmesi bekleniyor. 5 saat süren Ordu- Sivas yolu ise 3 saate düşecek.

Kaynak : Yeni Sfak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.