Milli Eğitim Bakanı Yılmaz Mersin'de

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz Mersin'de

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin, "Diyorlar ki tek adam. Bunlar şunu demek istiyor, 'Bu millet kimi seçeceğini bilmez, hata yapar' bunu diyemedikleri için onu diyorlar.

MERSİN (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin, "Diyorlar ki tek adam. Bunlar şunu demek istiyor, 'Bu millet kimi seçeceğini bilmez, hata yapar' bunu diyemedikleri için onu diyorlar. Bu millete hizmet etmeyeni, gönül bağı olmayanı, hor bakanı, yan bakanı bu millet seçer mi? Millete güvenirsen bu iddianın da dayanağı yoktur. Millet kimi seçeceğini bilir." dedi.

Yılmaz, AK Parti Tarsus İlçe Başkanlığını ziyaretindeki konuşmasında, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, halkın önüne MHP ile yapılan ortak çalışmayla getirildiğini anımsattı.

Seçimlerde yüzde 49.5 oy alan bir partinin bile anayasa değişikliğini tek başına sağlayamadığına vurgu yapan Yılmaz, daha fazla destek, mutabakat ve uzlaşmanın gerektiğine işaret etti.

Halk oylamasında vatandaşların önüne gelecek sistemin daha demokratik olduğunu belirten Yılmaz, "Hükümet kurmak için en az yüzde 50'den fazla oy almak lazım. O zaman soru şu, hangi sistem daha demokratik? Yüzde 30'larla, 40'larla bu ülkeyi yönetmek mi daha demokratik? Yoksa yüzde 50'nin üzerinde oy alanların kuracağı hükümetle mi bu ülkeyi yönetmek daha demokratik?" dedi.

Bakan Yılmaz, milletin hükümet kurma görevini alarak, demokratik sistemin yanında olacağını aktararak, şöyle devam etti:

"Hiçbir partinin yüzde 50'den fazla oyu var mı? Yok. O halde bundan sonra sizden oy almak, hükümet kurmak isteyenler mutlaka diğer partilerle, görüşlerle, farklı fikirlere sahip milletin mensuplarıyla da uzlaşması, anlaşması lazım. Onların değerlerine de yaklaşması lazım. Artık bu saatten sonra Türkiye'de kutuplaşarak kazanmak mümkün değil. Sadece küçük olsun, az olsun, benim milletvekilim olsun demek mümkün değil. Siyasi partiler, milleti yönetmek, iktidar olmak için vardır. İktidar olmak için de uzlaşma gerek, yüzde 50'i geçmek için. 16 Nisan'da sandıkta şunu söyleyeceğiz. Önümüzdeki dönemde bu toplumu yönetenler, uzlaştırıcı mı olsun, kavgacı mı olsun? Hangisini tercih edersiniz? Uzlaşma istiyorsanız 16 Nisan'da vereceğiniz renk belli, evet. Rengi de beyaz, yani ak. İnşallah oylarınız akın üzerinde evet olacak."

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik iddialara da değinen Yılmaz, "Diyorlar ki tek adam. Bunlar şunu demek istiyor, 'Bu millet kimi seçeceğini bilmez, hata yapar' bunu diyemedikleri için onu diyorlar. Bu millete hizmet etmeyeni, gönül bağı olmayanı, hor bakanı, yan bakanı bu millet seçer mi? Millete güvenirsen bu iddianın da dayanağı yoktur. Millet kimi seçeceğini bilir." ifadesini kullandı.

Yılmaz, anayasa değişikliğinde seçilme yaşının da 18'e düşürülmesine ilişkin madde olduğuna vurgu yaparak seçme hakkı olanın, seçilme hakkının olması gerektiğini bildirdi.

Etkin bir yönetim için "çift başlılığın" ortadan kalkması gerektiğini belirten Yılmaz, şu görüşlere yer verdi:

"Cumhuriyet kurulalı 94 yıl oldu. Biz 65. Hükümetiz. Her bir hükümete 1.5 yıl düşüyor. Dolayısıyla siz 1.5 yılda bir icraatın projesini yapamazsınız. Temelini atsanız bitiremezsiniz. Bu Türkiye'ye zaman ve kaynak kaybıdır, milletin kaynaklarını israf etmektir. En büyük kaynak da zamandır, zamanı israf edersiniz. Böyle israflara yol açmamak için, kaynak israfına son vermek için, etkin bir yönetime sahip olmak için iki başlılığı ortadan kaldırmak lazım. Ne yapıyoruz? Başbakanın yetkilerini, cumhurbaşkanına, devletin başına veriyoruz. Ancak yaptığı her şeyden de sorumlu tutuyoruz."

Milletin, kimin samimi kimin samimi olmadığını bildiğini ve buna göre notunu vereceğini aktaran Yılmaz, "Bu millete güvenirsen, bu milletin geleceğinden de kaygı duymaya gerek yok. Hiç şüpheniz olmasın. Türkiye'nin bugünü daha iyi, inşallah 16 Nisan'da evet kararı çıkmasıyla birlikte Türkiye'nin yarını, bugününden daha iyi olacaktır." ifadesini kullandı.

Bakan Yılmaz, daha sonra merkez Akdeniz ilçesindeki Mersin Sivaslılar Derneği'ni ziyaret ederek, basına kapalı gerçekleştirilen etkinlikte üyeleri dinledi.

Vali Özdemir Çakacak'ın da eşlik ettiği Yılmaz, Mardin'in Dargeçit ilçesinde 3 Mart 2016'da terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda şehit olan Jandarma Üsteğmen Emrah Şahin için babaevinde okutulan mevlite de katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.