'Kıymetli olan statlar değil 19 Mayıs'tır,

'Kıymetli olan statlar değil 19 Mayıs'tır,

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına ilişkin yayımlanan genelge hakkında “Kıymetli olan statlar değil 19 Mayıs'tır, 19 Mayıs'ta başlayan harekettir” dedi

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın Ankara dışında statlarda kutlanmamasına yönelik genelgenin hatırlatılması üzerine Bozdağ, Milli Eğitim Bakanlığının gönderdiği bir yazının kendi içerisindeki idari bir düzenleme olduğunu bildirerek, “Bu noktada 19 Mayıs'ın kutlanmış olması önemli olandır. 19 Mayıs'ın tarihi önemi nedeniyle onun yaşatılması, gençliğe atfı nedeniyle gençlikle ilgili değerlendirilmelerin yapılması, Atatürk'ün Samsun'a çıkışı ve daha sonra modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecinin başlangıcı olması nedeniyle bizim tarihimizde önemli bir dönem noktasını oluşturmuş olması hepimiz için son derece önemlidir” dedi.

Bozdağ, şöyle devam etti:
“Önemli olan, bu önemin değişik vesilelerle her yıl bir defa da olsa kutlanması, dile getirilmesi değerlendirilmesidir. Bunun yerinin önemli olduğu kanısında değilim . Önemli olan bunu kutlamaktır, önemli olan bunu değerlendirmektir, önemli olan bu konuyu anlamaya anlatmaya çalışmaktır. Bunun yerine önem atfedenler işin esasının kıymetini görmeyenlerdir. Kıymetli olan statlar değil 19 Mayıs'tır, 19 Mayıs'ta başlayan harekettir. 19 Mayıs'tan başlayan hareketin doğurduğu sonuçlardır. Biz bu sonuçlar üzerinde konuşalım, değerlendirelim. Mekanlara ilişkin değerlendirmeler şekilci anlayışların ortaya koyduğu şeylerdir, öze bakmak lazım özde bir değişiklik yok. Şekle takılıp kalırsak Türkiye özü hep kaybeder. Şu anda özde bir değişiklik yok, 19 Mayıs kutlamaları devam edecektir.”

'YASAKLAMA YOK, BAŞKA MEKANDA YAPILACAK'

Milli Eğitim Bakanlığının 19 Mayıs törenleriyle ilgili genelgesinin eleştirilmesine ilişkin Ak Parti Grupbaşkanvekili Mustafa Elitaş, “Yapılan icraatlar muhakkak ki eleştiri ile karşı karşıya kalacaktır. Bugüne kadar muhalefet hiçbir icraatı alkışlamadı, bu da aynı şekilde değerlendiriyor” diye konuştu.

“19 Mayıs törenlerinin yasaklanması normal mi?” Sorusuna Elitaş, “Yasaklama yok. 19 Mayıs törenlerinin bundan sonraki süreçte diğer vilayetlerde başka mekanlarda yapılacağıyla ilgili bir düzenleme var. 19 Mayıs törenlerinin iptal edildiğini ifade etmek yanlış olur” dedi.

Elitaş, “Törenlerin sadece okullarda kutlanması öngörülüyor. Neden böyle bir şeye gerek duyuldu?” sorusuna, “Onu Milli Eğitim Bakanlığına sormak gerekir, genelgeyi yayınlayan ben değilim” karşılığını verdi.

CHP'Lİ İNCE: EN ÖZEL BAYRAM

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın en özel yanının gençlerin gösterileri olduğunu belirterek, “Bunu kaldırmak, bayramın anlam ve önemini, içeriğini ortadan kaldırmak demektir” dedi.


Ulusal bayramların, ulusların ortak geçmişlerinin ve ideallerinin simgesi olduğunu, ulusal bütünleşmeyi, ortak inanç ve değerler geliştirmeyi sağladığını belirten İnce, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın bu özellikleriyle en köklü bayramlardan biri olduğunu ifade etti.

1927 yılından bu yana bu bayramın okullarda kutlandığını hatırlatan İnce, şunları kaydetti:

“O tarihlerde Mayıs ayının üçüncü haftasında kutlanan bu bayram 1938 yılından bu yana tarihimizin en anlamlı günüyle birleştirilmiş ve milli bayram sayılmıştır. O günden bu yana çocuklarımızın eğitim öğretimini engellediğine dair saçma bir gerekçeyi öne süren biri olmamıştır. 19 Mayıs Bayramı'nın en özel yanı, gençlerimizin gösterileridir. Bunu kaldırmak bayramın anlam ve önemini, içeriğini ortadan kaldırmak demektir. Cumhuriyet Bayramı'ndan sonra 19 Mayıs Bayramı'na yapılan müdahale, AKP iktidarının bizleri bütünleştiren değil, ayrıştıran, ortak geçmiş ve ideallerden uzaklaştıran, ulus bilinci, vatan sevgisi ve şükran duygusundan yoksun bırakmak isteyen bir iktidar olduğunu bir kez daha göstermiştir.”

MHP'Lİ VURAL: TÜRKİYE'NİN MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERİNİ ORTADAN KALDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, 19 Mayıs törenlerinin, öğrencilerin üşümeleri gerekçe gösterilerek iptal edilmesini eleştirdi.

Vural, şöyle konuştu: "Öğreniyoruz ki, Milli Eğitim Bakanı 19 Mayıs kutlamalarından vazgeçiyor. Adama bak, sen kimsin? İnsanın tüyleri diken diken oluyor. 19 Mayıs’tan bu ülkeyi işgal etmek isteyenler rahatsız olur da, Ömer Dinçer sen neden rahatsızsın? Efendim 'üşüyorlarmış.' Şu gerekçelere bakın! Milleti bu adam aptal yerine koyuyor, hakaret ediyor. Asıl amaçları Cumhuriyet ile hesaplaşmak. Eskiden fiili işgal vardı, bugün de zihinsel olarak işgal etmek isteniyor. Bu yapılan 19 Mayıs ruhunu ortadan kaldırmaktır? Bunlar İzmir’i yönetebilir mi? 19 Mayıs ruhunu bilmeyen adamın İzmir’i yönetmesi hak mıdır, reva mıdır? 23 Nisan da gidecek. Daha sonra bunlar Kurban Bayramı’nı da iptal ederler. Bunlar Türkiye’nin milli ve manevi değerlerini ortadan kaldırmak istiyorlar. Cumhuriyet kurulurken savaşan çocuklar üşümüyor muydu? Adam gibi de ki 'Şöyle kutlanmasını istiyorum.' Niye 'millet üşüyor' diyorsun? Milleti niye alet ediyorsun? Ayağında çamurlu postalı, yiyeceği olmayanların yürüttüğü bir Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını, anlamsız bir şeye dönüştürmeye çalışıyor. Hüseyin Çelik neydi ki bu ne olsun? Bunlara göre orada üşüyorlar. Senin bakanlarını, Başbakan’ını karşılamak için ilkokul çocukları sokaklara yığıldıkları zaman üşümüyorlar mı?"

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum