1982 anayasasını kabul etmeyen tek il

1982 anayasasını kabul etmeyen tek il

(BİNDAV) ile Genç Siviller Hareketi tarafından, 1982 Anayasası'nı kabul etmeyen tek il olma özelliğini taşıyan Bingöl için ilginç bir eylem yapılarak şehir girişindeki tabeladaki il ismi yanına sembolik olarak 'Cesur' yazısı yapıştırıldı

 

Darbe sonrası yapılan anayasaya hayır diyen Türkiye'nin tek ili olma özelliğini taşıyan Bingöl halkının bu cesaretinin ödüllendirilmesi için çalışma başlatan BİNDAV ve Genç Siviller Hareketi tarafından il girişindeki tabela önünde açıklama yapıldı. Bingöl'ün 1982 Anayasası için yapılan referandumda "hayır" veren tek il olmasının küçümsenmemesi, hatta ödüllendirilmesi gerektiğini vurgulamak için alınan kararda şehir tabelasındaki Bingöl yazısının önüne sembolik olarak 'Ccesur' yazısı yapıştırıldı. Bingöl-Elazığ karayolunda bulunan şehir tabelası önünde toplanan kalabalık adına basın açıklamasını Genç Siviller Hareketi üyesi Erkan Şen oktudu. Şen, "12 Eylül 1980'de Türkiye, dünyanın en acımasız askeri darbelerinden birini yaşamıştır. Cunta, darbe düzenini kalıcı hale getirmek için iki yıl içinde yeni bir anayasa hazırlamıştır. Darbecilerin her şeyi kağıt üstünde usulüne uygun yapma konusundaki gelenekleri, darbe anayasasının da halk oyuna sunulmasını gerektirdi. Referandumda anayasaya hayır propagandası yapmak yasaktı. Oy pusulası birleşik değildi. Zarflar hayır oyu verenleri ele verecek kadar şeffaftı ve tabii ki her sandığın başında eli tüfekli jandarmalar bekliyordu. 7 Kasım 1982 günü, bu şartlar altında 82 anayasasına en kuvvetli hayır sesi Bingöl'den yükseldi. İşte bu nedenle, Bingöl darbeciler karşısında gösterdiği bu cesaretle tarihe geçmeyi hak ediyor. Urfa nasıl Şanlıurfa, Maraş nasıl Kahramanmaraş, Antep nasıl Gaziantep olduysa Bingöl'de Cesurbingöl olsun. Olsun ki bir daha kimse bize bu dar elbiseleri giydirmeye cesaret edemesin. Hayır denilmesi yerde 'hayır diyebilmek için bize cesaret versin. Bingöl'ün cesareti en başta hükümete, parlamentoya ve sivil anayasadan yana olan herkese cesaret versin. Darbe hayalleri kuranları, bu darbe Anayasası'nı hala savunanları korkutsun" dedi.

Eylem yapanlara destek vererek şehir girişinde bulunan tabela yanına gelen Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay ise yaptığı açıklamada, Bingöl'ün çok ciddi bir demokratik refleks gösterdiğini söyledi. Başkan Atalay, "Bingöl, çok ciddi bir demokratik refleks göstererek Türkiye'de en sıkı antidemokratik uygulamaların olduğu dönemde böyle bir tavır sergilemiştir. Cesur ismini de almaya en layık illerimizden biri olmuştur. Bu davranışın Türkiye'nin bugün geldiği ortamda bütün cunta faaliyetlerine karşı önemli bir simgesel değeri olduğunu düşünüyorum. Bütün toplum katmanlarını azami müştereklerde demokrasi ve insan hakları etrafında birleşmeye davet ediyorum. Bingöl bunun en güzel örneğini burada sergilemiştir" şeklinde konuştu.

BİNDAV Başkanı Tahir Tikici, 27 yıl önce bir askeri anayasanın oylandığını ve eğitim seviyesi düşük olmasına rağmen Bingöl'ün en fazla hayır diyen il olduğunu söyledi. Tikici, "27 yıl önce bir askeri darbe anayasası oylandı. Bu oylama maalesef Türkiye'nin eğitim ve kültür seviyesi yüksek yerlerde azımsanmayacak derecede kabul görürken, eğitim seviyesi düşük Bingöl'de en çok hayır oyu ile birinci olmuştur. Biz vakıf ve Genç Sivillerle birlikte böyle bir organize yapmayı düşündük ki bizim çocuklarımız ve gençlerimizin eğitim ve iletişimin çok az olduğu dönemde büyüklerinin gösterdiği bu hassasiyeti kendileri de düşünüp gelecek nesillere örnek olarak taşıyabilsinler" ifadelerini kullandı.

Genç Siviller Bingöl Temsilcisi Osman Aydın ise bu sembolik olayda bir cesaret örneği çıkarabilmenin önemli olduğunu belirterek, "Tüm Türkiye'nin darbeci anayasaya karşı daha insancıl bir bakış açısıyla daha sağlıklı bir anayasayı sivil insiyatifine dayanarak çıkarabilmesi gerekmektedir" dedi.

Eylemin ardından BİNDAV ve GENÇ Siviller tarafından Bingöl Kültür Merkezi'nde 'Bingöl hayır dedi, Türkiye'de diyebilir' isimli sivil anayasa paneli düzenlendi. BİNDAV Başkanı M. Tahir Tikici'nin başkanlığında gerçekleşen panele Ömer Laçiner, Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mazhar Bağlı, gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı, Genç Siviller Hareketi adına Ceren Kenar ve Erkan Şen'in konuşmacı olarak katıldı.

İHA


Etiketler :