200 yıldır gözümüz yollarda kaldı

200 yıldır gözümüz yollarda kaldı

Afrika’nın kaderini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla değiştiren Türkiye, kara kıtanın sömürge ekonomisini kazanca çevirdi. THY uçaklarını dolduran Türk iş adamları, soluğu Afrika ülkelerinde alıp 25 milyar dolarlık iş bağladı. Türk iş adamlarını görün

- DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan: Yatırımlar insana yapılıyor

" Yıllarca Afrika ülkelerinden sömürge ve askeri üs olarak kullanılanlar vardı. Ama Türkiye'nin tarihinde sömürgecilik yok. Ticaret de olmamış maalesef. Biz bugün hangi Afrika ülkesiyle iş birliği yapabiliriz diye bakıyoruz. Büyükelçiliğin sayısının 39 olmasıyla, DEİK olarak, en azından büyükelçiliğin bulunduğu ülkelerde iş konseyleri kuralım dedik. Cumhurbaşkanımızla gittiğimiz Cibuti'de de iş konseyi kurarak Afrika'daki sayıyı 22 yaptık. Afrika'da önemli ekonomik potansiyel var. Hemen her şeyi yapabilecek güçteyiz. İnsanları sömürmek gibi niyetimiz yok. Amaç; yapabildiğimiz ölçüde onların ihtiyaçlarına yönelik çalışmak. Orada yatırım da yapıyoruz. Etiyopya'da iş konseyi başkanımızın fabrikasında 8 bin Etiyopyalı çalışıyor ve ihracat yapıyor. O ülkenin ihracatına katkı sağlayan bir Türk firması. Bu, çok güzel bir başarı hikayesi."

- TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Önce müdür sonra şirket gidiyor

"Afrika çok sıcak ve uzak değil. Ama eskiden bize uzaktı. Paris ya da Dubai üzerinden 20 saatte giderdik. THY ile anlaşmamız var. Açtıkları her hatta TİM'in 40 kişi geçmeyecek şekilde ticari heyetleri gidiyor. Afrika'da gelişme yönünde potansiyel vaat eden ülkeler. Cibuti'de yine 5 bin dönümlük Türkiye'ye tahsis edilen arazi var. Tüm Afrika'ya açılma projemiz var. Biz oraya ticaret müdürlerini önce götürüyoruz ki firma da tek başına gidebilsin."

- TÜMSİAD Başkanı Dr. Hasan Sert: Çin'e karşı oradayız 

"Türkiye Afrika İnisiyatifi Grubu ve Türk Afrika Şirketi'ni yeni kurdum. Afrika'ya odaklanmış durumdayız. 2002'lerde Türkiye, Afrika'ya odaklanma gereğine inandı. Şimdi bir yol ayrımındayız, Afrika'ya 200 yıl önceki gibi pas mı geçeceğiz var mı olacağız? İkinciyi tercih etmeliyiz. Etiyopya'da da yönetim bize 'Neredesiniz, bizi unuttunuz' dedi. Biz potansiyelimizi kullanmazsak Çin kullanır. Biz insani olarak da gitmek zorundayız."

- Türkiye'nin Somali Büyükelçisi Dr. Kani Torun: Varlığımız devam edecek

"Türkiye ile birlikte Somali'de zihniyet değişti. Mogadişu'ya hiçbir uluslar arası yardım gelmez iken, sokaklar çöp dağları ve yollarda açlık kampları varken, Mogadişu değerli bir yer oldu. Kiralar, satılık evler yükseldi. Ticaret hayatı canlandı. Yatırımcımıza 'Burada risk var ama riskin olduğu yerde kâr da var' diyoruz. Yatırımlar da artacak. Kuraklık elhamdülillah geçti. İnşallah daha da güzel bir Somali olacak. Türkiye, burada varlığını sürdürecek." 

- MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak: Cibuti önemli bir liman 

"Afrika, yatırımcılara önemli fırsatlar sunuyor. Son gittiğimiz Etiyopya, yeraltı zenginlikleriyle, büyük bir potansiyel. Özellikle pamuk, öncelikli ürünlere aday. Ülkede, kabileler ya da dinler arasında bir kavga ortamının olmamasının da bir sonucu olarak, güvenlik sorunu yok ki, bu coğrafya için son derece önemli bir avantaj. Cibuti ise, Süveyş Körfezinin tam ağzında, Hint Okyanusu ve Afrika'nın orta ve güneyine kadar uzanabilen konumu ile, tam bir stratejik nokta, bir lojistik merkezi. Tüm Orta Afrika'nın lojistik desteği, Cibuti Limanından sağlanıyor. Yeni limanın hemen yakınında, Ekonomi Bakanımızın yaklaşık 2 ay önceki seyahatinde gündeme gelen, Türk Özel Bölgesi ise, bir başka önemli başlık. Bu seyahatte imzalanan anlaşma ile, 5.000 dönümlük bu alan, Türk girişimcilerine tahsis edildi. " 

TİKA iş sağlıyor meslek öğretiyor 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Senegal'in başkenti Dakar'da engellilere destek sağladı. TİKA, Guédiawaye bölgesinde engellilerin kurduğu kooperatife ekipman yardımında bulundu. 

Kaynak: Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.