2009'un literatüre geçen kavramları

2009'un literatüre geçen kavramları

İşte 2009 yılında günlük hayatımızda karşılaştığımız yeni kavramlar...

2009 yılında pek çok kavramla karşılaştık. ilk duyulduğunda kulağa garip gelen ama zamanla günlük hayatta çokça karşımıza çıkan o kavramları sizin için derledik.

- "Silah değil boru bunlar" : Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ düzenlediği basın toplantısında boş bir lav silahı basının karşısına çıkmış ve Ergenekon soruşturması çerçevesinde Poyrazköy'de bulunan silahlar için "boru" yorumunda bulunmuştu.

- "One minute" : Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Davos'ta katıldığı panelde moderatörün taraflı tutumuna müdahale ederken kullandığı "One minute" sözü hafızalara kazındı.

- "Ha...tir": Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir son KCK operasyonlarına tepkisini dile getirirken kullandığı bu söz ile eleştirilere hedef oldu.

- "Islak imza": İrtica ile mücadele eylem planı "ıslak imza" tartışması ile aylarca gündeme kaldı.

- "Asimetrik Psikolojik Harekat": Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un her basın toplantısında TSK'ya yönelik eleştirileri bu sözlerle nitelemesi 2009'un önemli argümanları arasında yer aldı.

- "Korsan Kararname": Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndaki tayin listesine son dakikada müdahale edildi. Üye Ali Suat Ertosun, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla davaya bakan 2 hâkimin yerlerinin değiştirilmesini istedi. Bunun üzerine görüşmeler kilitlendi. Yaz kararnamesi, ertelendi. Kriz 21 gün sonra sona erdi. Hadise literatüre korsan kararname sözleri ile geçti.

- "Fırsat eğitimi": Elazığ'ın Karakoçan ilçesi Koçyiğitler Piyade Taburu'nda Teğmen Mehmet Tümer'in ceza olarak bir askeri eline tutuşturduğu pimi çekilmiş bombanın patlaması sonucu 4 asker şehit oldu. Teğmen Tümer, savunmasında olayı "Fırsat eğitimi" sözleri ile savundu.

- "Teğet geçti": Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın ekonomik krizle ilgili kullandığı "teğet geçti" ifadesi de uzun süre konuşuldu.

- "Demokratik açılım": 2009'un en çok tartışılan kavramlarından biri demokratik açılım oldu.

- "Kozmik oda": Seferberlik Tetkik Kurulunda yapılan arama Türkiye'nin siyasi hafızasına "kozmik oda" diye bir tabir de kazandırdı.

- "Bizim mahkeme": Ergenekon sanığı Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'un internete düşen ses kaydında İstanbul 12. ve 14. mahkeme için kullandığı "o mahkemeler bizden" sözü 2009'un önemli notları arasındaydı.

- "Ölüm kuyuları": Güneydoğu'da faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma çerçevesinde yapılan kazılar "ölüm kuyuları" kavramını literatüre kazandırdı.

Etiketler :