2010 yılında şirketlerin yapacağı zamlar!

2010 yılında şirketlerin yapacağı zamlar!

Bazı şirketler çalışanlarına yapacakları artışın oranını belirlemişken birçoğu ise hâlâ üzerinde çalışıyor. Geçtiğimiz yılı zamsız geçiren özel sektör çalışanları 2010'dan da fazla umutlu değiller.

Yenibiris.com'un çalışanlar arasında yaptığı ankete göre bu yıl ücretine artış bekleyenlerin oranı yüzde 33'lerde kaldı. İnsan kaynakları profesyonelleri arasında yapılan anket ise, firmaların enflasyon oranında artış yapmayı düşündüğünü gösterdi. Yenibiris.com, çalışanlara ve işverenlere yönelik düzenlediği ücret anketleriyle 2010 yılının nabzını tuttu.

9363 çalışanın ve 1148 insan kaynakları yöneticisinin katıldığı anketler, iş dünyasındaki profesyonellerin zam beklentisini ve şirketlerin ne oranda artış yapmayı planladıklarını ortaya koydu.

Anketlerden elde edilen sonuçlar firmaların çoğunun enflasyon oranında artış yapacağı sinyalini verirken, çalışanların da zam almak konusunda umutsuz olduğunu gösterdi.

İnsan kaynakları profesyonellerinin katıldığı ankette, yüzde 40'lık bir kesim çalışanlarına sadece enflasyon oranında zam yapabileceklerini belirtirken, çalışanın performansına göre ücret artışı yapacakların oranı yüzde 25 oldu.

Bu oran, ücretlendirmede performansın giderek önem kazandığının da bir göstergesi. Yüzde 18'lik bir kesim ise "Enflasyon oranında artış yapacağız, ancak şartlara göre yıl içinde bir kez daha zam olabilir," dedi.

Bütün çalışanlara ciddi bir ücret artışı yapmayı düşünen şirketlerin oranı ise yüzde 17'de kaldı.

"Ücretinize zam bekliyor musunuz?" sorusunun yöneltildiği anket ise çalışanların pek de umutlu olmadıklarını gösterdi. Yüzde 33,6'lık bir kesimin "2009'da hiç yapılmadı, bu yıl da olacağını sanmıyorum," yanıtını verdiği ankette, "Yalnızca enflasyon oranında olur gibi geliyor," diyenler yüzde 27, "2009'da hiç yapılmadı, artık iyi bir artış bekliyorum," diyenler ise yüzde 22,6'lık bir oranda kaldı. Katılımcıların yüzde 16,8'i ise hiçbir fikri olmadığını belirtti.

Yenibiris.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu, konu hakkındaki görüşlerini şöyle dile getirdi: "2009 yılını kriz gerekçesiyle ücret artışı yapmadan geçiren şirketlerin bir bölümünün 2010'da bunu telafi etmeyi düşündüklerini görüyoruz. Ayrıca performansa göre ücretlendirme de giderek yaygınlaşıyor.

Zam yapmayıp piyasanın durumuna göre hareket etmeyi tercih eden şirketler de önce enflasyon zammı yapacaklar; işler yolunda gittiği takdirde de yılın ikinci yarısının başında ücret artışı yapmayı tercih edecekler gibi görünüyor. Kurumlar başarılı çalışanlarını kaybetmemek ve her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan motivasyonu sağlamak ve korumak için şartlar elverdiği ölçüde artış yapacaklar.

Ayrıca baz maaşa zam yapmak yerine cazip bir prim sistemi uygulamak da şirketlerin giderek daha fazla önemsediği bir motivasyon aracı durumunda."

İHA

Etiketler :