“MERSİN, TÜRK SPOR’UNUN LOKOMOTİFİ OLACAK”

“MERSİN, TÜRK SPOR’UNUN LOKOMOTİFİ OLACAK”

2013 Akdeniz Oyunları’na 1 yıldan daha az bir süre kala, ev sahibi kent Mersin’de hummalı çalışmalar devam ediyor…

RÖPORTAJ : CEZMİ KOÇ

 

Bir tarafta inşası devam eden tesisler diğer tarafta oyunlara katkı amaçlı yapılan projelerle kent 2013 heyecanını soluklarken, şehrin tüm spor dinamikleri harekete geçmiş durumda… Kelimenin tam manasıyla kent sporunu sırtlayan diğer bir deyişle karıncalığını yapan Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde ise çalışmalar hız kesmeden devam ediyor… Bu bağlamda Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İbrahim İlhami KOÇ ile Spor Genel Müdürlüğü’nün projeleri, Mersin’deki sportif faaliyetler ve 2013 Akdeniz Oyunları’nda gelinen son nokta ile ilgili keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik…

İşte Mersin sporunun 1 numaralı ismi İbrahim İlhami Koç ile yaptığımız, Mersin Sporu’nun gelişim öyküsünün hikayesi…

 

 

__AKDENİZ OYUNLARI TARİHİNDE BİR İLK OLSUN İSTİYORUZ

__TESİSLER ZAMANINDA BİTECEK

__MERSİN ARENA STADI, 1 MAYIS 2013’TE HAZIR

__1 NUMARALI GÜNDEM MADDEMİZ “SPORTİF İSTİKRAR”

__SPONSOR OLMADAN BAŞARI GELMEZ

__NEVİN YANIT İLE GURUR DUYUYORUZ

__2012 LONDRA İÇİN MADALYA BEKLENTİMİZ VAR

 

 

 

CEZMİ KOÇ: 17. Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan Mersin, bir anda tüm dikkatleri üzerinde çekti…2013 Akdeniz Oyunları’nda hazırlıklar ne durumda? Gelinen son nokta ile ilgili bilgi verir misiniz?

 

İ.KOÇ: Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, Akdeniz Oyunları’na Mersin’in ev sahipliği yapacak olması ciddi anlamda kente büyük katkı sağlayacak. Bu katkı sadece sportif anlamda değil; kültürel, sosyal ve ekonomik alanları kapsayan büyük bir yelpaze… 2013 için devletimizin büyük desteğiyle elimizi taşın altına koyduk. Ve şunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz ki, tesisler ve oyunlar için planlanan her şey taahhüt edilen zaman diliminde hazır olacak. Bizim buradaki temel amacımız oyunlar tarihinde görülmemiş şekilde bir ilk oluşturacak güzellikte, oyunları tamamlamak…

           

Aynı zamanda Akdeniz Oyunları Tesisler Direktörlüğü görevini yapan biri olarak şunu çok açık söylüyorum, tesislerin yetişmeme ihtimali söz konusu değil. İnşası devam eden tesislerimiz oyunlardan önce kesinlikle bitecek. Vatandaşlarımızın bundan şüphesi olmasın. Zaten yapımı başlanan 4 tesisimiz, 1 Ocak 2013 tarihinde bize teslim edilecek. Bu tesislerimiz (11 kortlu 3.000 kişilik Tenis Kompleksi, 7500 kişilik Spor Salonu, bin kişilik Yüzme Salonumuz ve 500 kişilik Spor Salonumuz). Yeni yapımı başlanan Cimnastik Salonu, Atış Poligonu ve bin kişilik Salonumuz da, Şubat 2013 itibariyle bitecek. Bunların dışında, Mersinliler tarafından merakla beklenen ve 2013 Akdeniz Oyunları açılış ve kapanış törenlerinin yapılacağı, Mersin Stadyumu 1 mayıs 2013te bize teslim edilecek. Bu konuda hiçbir sıkıntımız yok. Bizim burada üzerimize düşen en büyük görev, yapılacak olan bu nitelikli tesislerin 2013 sonrasında da etkin kullanımını sağlamak. Bu amaçla “Bugünün Seyircisi Yarının Sporcusu” projesi altında branşlara özgü seyirci yetiştiriyoruz. 85 bin öğrenciyi kapsayacak bu projeyi en kısa zamanda uygulayacağız. Bundaki amacımız oyunlarda boş koltuk kalmamasını sağlamak. Bizim en büyük amaçlarımızdan biride her biri mükemmel tesislerimizi oyunlar sonunda aktif halde kullanmak. 30 haziran 2013 tarihinde Mersinli vatandaşlarımızı yeni yapılacak tesislerimizde görmek istiyoruz..

 

CEZMİ KOÇ:2013 Akdeniz Oyunlarını bir bütün olarak düşünürseniz, en fazla önem verdiğiniz kısım hangisi olur?

 

İ.KOÇ:Bizim için organizasyonun başlangıç ve bitiş tarihleri arasındaki her ayrıntı ayrı bir önem arzediyor. Aklınıza gelecek her şey yani. Sporcuların konforundan tutun, yemeklerine, tesislerin rahatlığından ulaşım zincirine kadar… Ne varki bütün büyük organizasyonlarda tüm dünyanın ilgisini en çok çeken nokta açılış ve kapanış törenleri… Bu hareketliliğin tüm dünyada bir ilk olmasını arzu ediyoruz..

 

CEZMİ KOÇ:Birazda Mersin Sporu ile ilgili sizden bilgi almak istiyoruz… Bu yönde kurumunuzun yaptığı çalışmalarla ilgili neler söylemek istersiniz?

 

İ.KOÇ: Tüm Türkiye'de olduğu288174_10151019032249513_609439928_o.jpgn gibi Mersin'de de İl Spor Okulları'nın açılışını yaptık. Bu sayede gençlerimizin sporla tanışmasını hedefliyoruz. 8 yaşından 18 kadar olan tüm gençlerimizi yaz tatillerini en iyi şekilde değerlendirebilecekleri İl Spor Okullarımıza davet ediyoruz. Herbiri alanlarında uzman olan antrenörlerimiz eşiliğinde; Taekwondo, Futbol, Tenis, Voleybol ve Basketbol'un yanında daha birçok branşta gençlerimize eğitim veriliyor. Bunun yanında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Spor Bakanlığımız, mayıs ayında bir protokol imzaladı. Bilindiği gibi, bu bakanlığımızın içinde engelli çocuklarımız, yaşlılarımız, hasta insanlarımız var. Yaptığımız bu protokol sayesinde, bu tabanı sporla buluşturmayı amaçlıyoruz. Nihayetinde bu vatandaşlarımız çok büyük başarılara imza attılar. Mesela, branşlarında Türkiye İkincisi ve Türkiye Üçüncüsü olan evlatlarımız çıktı. Bu birinci projemiz ve bunun devamı gelecek. Bir diğer projemiz yine Spor Bakanlığı’mızın Diyanet İşleri Başkanlığı’yla ilgili yaptığı protokol. Bu sayede, özellikle yazın çocukların ve sporcu gençlerin ilgi gösterdiği yerleri tespit ediyoruz. Bir başka deyişle, bizim yaz spor okullarına kayıtlarımız nerden oluyor diye araştırdık. Ve gördükki, Kuran Kursları’na giden çocuklarımızın birçoğu burada yer alıyor. Yaptığımız araştırmada, Mersin’de 30-35 bin öğrencinin burada olduğu sonucuna ulaştık. Bu sonuç ülkemiz genelinde yapılan araştırmayla ortaya çıktı. Bu proje sayesinde, bu çocuklarımız öğlene kadar Kuran Kursu eğitimlerini, öğleden sonrada antrenörümüz nezaretinde spor eğitimi alacaklar. Netice itibariyle bir katma değer oluşturduk. Bu çocuklarımız bir yandan sosyal diğer taraftan sportif bir aktivite yapıyorlar335979_10150963253074513_1081577411_o.jpg. Bu aktivitelerde, bizim üzerinde en çok durduğumuz spordan önce 5 spordan sonra 5 dakika diye bir proje uygulamasını gerçekleştirdik. Spor öncesi çocuklarımıza yaptıkları spor branşlarının yanında; Tarihi, Kültürel ve Milli Değerler ile Sosyal Etkinlikler ile ilgili 5 dakika ön bilgi verirken sportif faaliyetleri bitirdikten sonra fizyolojik (ısınma, soğuma, su alımı…vs) anlamında 5 dakikalık öğretici bilgiler veriyoruz. Bu etkinlikler çocuklarımızın zihinsel gelişimine de katkı sunuyor. Düşündüğümüz projelerle Mersin’i ülke sporunun lokomotifi yapmak istiyoruz. Ve inşallah bunu göreceğiz.

 

CEZMİ KOÇ:Mersin özellikle amatör branşlarda çıkardığı yetenekli sporcularıyla tanınıyor… Nevin Yanıt bunlara en güzel örnek. Bununla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

 

İ.KOÇ:Mersin’de sportif istikrar bizim üzerinde en fazla kafa yorduğumuz 1 numaralı gündem maddemiz. Gündelik başarılar yerine sportif istikrarı sağlamak zorundayız. Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü olarak göreve başladığım günden bu yana arkadaşlarımızla paylaştığımız konu, gerekirse kapı kapı dolaşıp yetenek avına çıkmak. Ve bu yetenekleri başarı vagonuna yerleştirmek. Bu amaçla çalışmalarımız devam ediyor. Sizinde dediğiniz gibi Mersin amatör sporlarda oldukça verimli bir saha… Nevin Yanıt kardeşimizin elde ettiği başarılar ortada… Onun dışında Burcu Ayhan ve Tuçe Şahutoğlu gibi rekortmen sporculara sahibiz. Ülkemiz sporuna verdiğimiz 25 milli sporcunun yanında son 6 ay içerisinde Uluslararası arenada Mersinli sporcularımız 5 altın, 2 gümüş ve 3 bronz madalya kazanarak göğsümüzü kabarttılar. Eskrim’de Okan Karadeniz, Atletizm’de Esin Bahar Dölek ve Zehra Uzunbilek, Okçulukta Meriç Atar ve adını sayamadığım daha birçok sporcu kardeşimiz elde ettikleri derecelerle bizleri umutlandırdılar. Aslına bakarsanız altyapıdan gelen bir çok yeteneklerimiz var. Bu isimleri çoğaltmak için elimizden gelenin fazlasını yapmak zorundayız. Özellikle sponsor bulmakta zorlanıyoruz. Günümüz dünyasında sponsor bulmadan başarının gelmesi çok zor. Yine de eksiklerimiz var…

 

 

 CEZMİ KOÇ:2012 Londra Olimpiyatlarına çok az bir süre kaldı… Şehrinizden de 3 sporcu (Nevin Yanıt, Burcu Ayhan ve Tuçe Şahutoğlu) bu görkemli organizasyonda boy gösterecek… Beklentileriniz nelerdir…??

 

İ.KOÇ:Sporcularımızla ne kadar övünsek gurur duysak azdır. Her türlü imkansızlıklara rağmen elde ettikleri başarılar alkışın en büyüğünü hak ettiklerini gösteriyor… 2012 Londra Olimpiyatlarına katılmak bile büyük bir başarı. Burada Sayın Bakanımız Suat Kılıç’ın sözlerini referans alıyoruz. Sayın Bakanımız, yaptığı açıklamalarda Olimpiyatlara katılmanın madalyadan daha önemli olduğuna vurgu yaptı. Bizde buradan hareketle 2012 Londra’ya 3 sporcu yolluyoruz. Bundan bir sonra 2016’da yapılacak olimpiyatlara Mersin olarak daha fazla sporcu gönderme gayreti içerisinde olacağız. Sporcularımız 2012 Londra’da, madalya alırlarsa başarılarını taçlandırmış olacaklar. Ben 3 sporcumuzdan da madalya bekliyorum. İnşaallah bizleri bir kez daha sevindirirler.

 

 

459030_10150963240319513_1278879103_o.jpg

 

 

 

459726_10150953440544513_1764271545_o.jpg

 

img_1676.jpg

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.