2015 genel seçimleri için 10 isimle seçim anketi

2015 genel seçimleri için 10 isimle seçim anketi

Genel seçime sayılı günler kala son seçim anketi Rudaw'dan geldi. Ankete 10 gazeteci-yazar-akademisyen dünyasından bilinen 10 isim katıldı.

7 Haziran seçimlerine 16 gün kala, Kuzey Irak yönetimine yakınlığıyla bilinen Rudaw, akademisyen, yazar, gazeteci ve araştırmacıların da yer aldığı 10 isme "2015 genel seçimlerine dair seçim tahminleri"ni sordu. 

Rudaw, 10 Nisan – 18 Mayıs arasında yaptığı seçim anketi kapsamında, ankete katılan 10 isme,  7 Haziran seçimi için değerlendirmelerini sordu. 

İŞTE 10 İSMİN 2015 GENEL SEÇİMLERİ İÇİN SON TAHMİNLERİ

Anketten çıkan sonuçlara göre, araştırmacı-gazeteci-akedemisyen camiasının bilinir isimlerinden olan 10 katılımcının verdiği yanıtların ortalaması alınarak çıkan sonuç şöyle:

AK PARTİ İÇİN VERİLEN YANITLARDA: En az yüzde 40, en çok yüzde 47 oy oranı verildi.

CHP İÇİN VERİLEN YANITLARDA: En az yüzde 25, en çok yüzde 32 oy oranı verildi.

MHP İÇİN VERİLEN YANITLARDA: En az yüzde 16, en çok yüzde 18 oy oranı verildi.

HDP İÇİN VERİLEN YANITLARDA: En az yüzde 10, en çok yüzde 15 oy oranı verildi. Bu nicel verilerin dışında HDP'nin barajı geçemeyeceğini, baraj etrafında dolanacağını ya da barajı geçmesinin muallak olduğunu söyleyen isimler de oldu.

İşte o seçim değerlendirmeleri:

hilal-kaplan.png

GAZETECİ- YAZAR HİLAL KAPLAN: AK PARTİ YÜZDE 46-47 CİVARINDA...

AK Parti’nin oyları yüzde 46 ile 47 civarında olduğunu tahmin ediyorum. Çok önemli bir gelişme olmasa son günlerdeki kararsızların oyları da AK Parti’ye gelir diye düşünüyorum. HDP’nin ne yazık ki barajı aşamayacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı seçiminde almış oldukları oy üzerine 700 bin oy daha alması gerekiyor. Bu da şuan için zor görünüyor. Gelen kamuoyu koklamaları da bunu onaylıyor. MHP’nin oylarında bir artış görülüyor; yüzde 16-17 civarında. CHP’nin de en fazla yüzde 26 alacağını düşünüyorum. Geçmişe göre çokta farklı bir performans sergilemeyecektir."

HİLAL KAPLAN'IN SEÇİM TAHMİNLERİNİ İZLEMEK İÇİN PLAYER'A TIKLAYINIZ

oral-calislar.jpg

GAZETECİ – YAZAR ORAL ÇALIŞLAR: HDP'NİN OYLARI YÜZDE 10 CİVARINDA OLUR...

“Ben CHP’nin oylarında bir değişiklik olacağını sanmıyorum. HDP’nin oyları yüzde on civarında olur. AK Parti de yüzde 45 civarında alabilir diye düşünüyorum. HDP’nin Kürt oylarında artış olacak. HDP’nin barajı aşmasını isteyen ve Erdoğan’ın başkan olmasını isteyen belli kesimler var. Oralardan oylar gelebilir. AK Parti’nin yüzde 50’nin düşmesinin sebebi iktidar yorgunluğu. 13 senelik bir iktidar kaçınılmaz olarak bir yıpranmaya yol açıyor. Bu birkaç puanlık oy kaybına sebep olacaktır bana göre.”

cevat-nones.jpg

CEVAT ÖNEŞ (MİT ESKİ MÜSTEŞAR YARDIMCISI) : HDP, CHP VE MHP YÜKSELİŞTE...

“Bu seçimden HDP, CHP ve MHP’nin oylarında yükselme olacaktır. AK Parti’nin ise geçen seçimlerde aldığı oya ulaşması biraz güç gibi gözüküyor.”

mehmet-altan.20150522120923.jpg

PROF. DR. MEHMET ALTAN: AK PARTİ EN FAZLA YÜZDE 40, HDP YÜZDE 11-12...

AK Parti’nin yükselme durumu çok olarak gözükmüyor. Çünkü geride hiçbir şey yok. Ekonomik göstergelerin kötüye gittiği bir ortamda oyları daha önceki durumlarla kıyaslandığı vakit yüzde 40’ın altında veya en fazla yüzde 40 olacağı anlaşılıyor. CHP ekonomik konuları öne çıkararak ve özellikle emeklilerin dikkatini çekecek propagandalar gerçekleştiriyor. Çok fazla olmamakla birlikte bir sıçrama gözüküyor. 28 ile 30 arasında oy alır. HDP’nin barajı geçeceğini yüzde 11- 12 civarında oy alacağını düşünüyorum. MHP’den de bir yükselme olacağını düşünüyorum. Yüzde 18 civarında.

MEHMET ALTAN'IN SEÇİM TAHMİNLERİNİ İZLEMEK İÇİN PLAYER'A TIKLAYINIZ

dogu-ergil.jpg

PROF. DR. DOĞU ERGİL: HDP BARAJI AŞAMAZSA MHP 2, CHP 4 VEKİL DAHA ÇIKARACAK...

“Son yaptığımız ölçümlere göre 40 civarında olan AK Parti’nin bir puanı atmış olduğunu görüyoruz. HDP, Diyanet’in kaldırılması iddiasında bulundukları için on puanın biraz altına düştü. Bu da AK Parti’nin manüpülasyonuyla sanki dine karşı bir tavırmış gibi yorumlandı. Bir de halk da şöyle düşünüyor: ‘Yolsuzluk da yapsa ben menfaatine bakarım’. HDP barajı aşamazsa, MHP 2, CHP 4 milletvekili daha fazla çıkaracak. AK Parti 42-43 bandında bulunuyor. HDP ise barajın etrafında gidip geliyor. MHP 17-18 CHP ise 30 ile 32 arasında oy alır.”

ferhat-kentel.jpg

PROF. DR. FERHAT KENTEL: AK PARTİ YÜZDE 40-43 ARASINDA...

“2010 referandumundan bu yana belli bir oy oranını tutmuş olmasına rağmen, AK Parti’nin çok geniş kitlelere ihtiyaç duymadığını ve kendi kampını koyacak bir oy oranını sağlamaya çalıştığını düşünüyorum. Yüzde 40 ile 43 arasında oy alır bana göre. HDP artık sadece bir Kürt partisi olmadığını ortaya koydu. Barajı aşacağını düşünüyorum. Yüzde 10 ile 11 oranında alır belki. MHP çok fazla bir şey söylemediği için çok da öne çıkacağını sanmıyorum. CHP özellikle ekonomi vaatler üzerine durdu. Belki insanların hoşuna gitti ama öyle çok önemli bir anlam taşıdığını düşünmüyorum. Yüzde 30’a yakın bir yerde durabilir.”

erol-katircioglu.jpeg 

PROF. DR. EROL KATIRCIOĞLU: HDP, GEÇMİŞTE CHP'YE OY VEREN ALEVİLERDEN OY ALACAK

AK Parti, benim tahminin yüzde 42 ve daha altında da olabilir. Müslüman Kürtleri bu sefer büyük bir değişim içerisinde. Ayrıca HDP yüzde 10 barajını rahatlıkla geçecektir. 2013 Newroz’undan sonra çok önemli bir siyasi değişim geçirdi. Bu değişim doğrudan sivil siyasete ve demokrasiye vurgu yapan ve birlikte yaşamaya vurgu yapan Türkiyelileşmeye vurgu yapan bir söylem var. Bu söyleminde Türkiye’de karşılığı vardır. HDP geçmişte CHP’ye oy veren Aleviler’den de oy alacak. CHP’de de bir değişim görülüyor. MHP de oylarını yüzde 16- 17 civarına taşıyabilir.”

mesut-yegen.jpg

PROF. DR. MESUT YEĞEN: ÇÖZÜM SÜRECİ HDP'YE YARADI GİBİ GÖRÜNÜYOR

“Ben AK Parti’nin oylarında bir yükselme beklemiyorum. Yüzde 40’ın biraz üzerinde oy alır. HDP’nin de yüzde onun üzerinde olacağını düşünüyorum. CHP yüzde 25 -26, MHP de yüzde 16-17 olabilir. Çözüm süreci daha çok HDP’ye yaradı gibi görünüyor. AK Parti’de 17 Aralık operasyonundan beri düşüş olduğu görülüyor.

fehim-isik.jpg 

GAZETECİ- YAZAR FEHİM IŞIK: HDP YÜZDE 15 ALSA ŞAŞIRMAMAK LAZIM

Halktan aldığımız bilgilere göre AKP’nin 7 Haziran’da oylarında bir düşüş olacağı kesin. Hatta tek başına iktidar olamayacağı bir durumla da karşılaşabilir. HDP’nin barajı aşması da büyük bir olasılıkla görülüyor. CHP ve MHP ‘nin oylarında bir artışın olacağı görülüyor. AKP yüzde 40 ile 42, HDP Yüzde 10 ile 12, hatta HDP yüzde 15 de alsa şaşırmamak lazım. CHP yüzde 25, MHP de 16’dır bana göre.”

jerome-bastion.jpg
JÊRÔME BASTİON (RADİO FRANCE INTERNATİONAL TÜRKİYE TEMSİLCİSİ) : CHP AYNI YERDE DURUYOR

“HDP artık Kürtler’i aşan bir kitleye hitap ediyor. Bu gelişme hem demokrasi için, hem başarısı için çok olumlu bir evrim. Seçimde bunun meyvesini alacaktır. Anladığım kadarı ila muhafazakar veya dindar Kürtler pek HDP’ye yönelmiyor, daha çok AKPye oy verme eğilimli var. Onlar da iktidar partisinden soğudu. MHP milliyetçilik yaparak ayakta durması normal, biraz daha bu kesimden oy alabilir. CHP de aynı yerde duruyor bana göre.”

"HDP'NİN İSLAMCI ADAYLAR GÖSTERMESİYLE..."

Rudaw'ın yaptığı anketin bir diğer ayağı da 'hangi dini-etnik kitlenin kime py vereceği' üzerine oldu. 10 Nisan – 18 Mayıs arasında yapılan ankete göre, 'önceki seçimlerde HDP'nin İslami söylemlere yer vermediği için AK Parti’ye giden oylar bu seçimde HDP’nin başörtülü, dindar, İslamcı adaylar göstermesiyle HDP'ye gelecek...'

dp-logo.20150521163104.jpg

"HDP'NİN LGBT SÖYLEMİ DİNDAR KÜRTLERİN OYLARINI KAYBETTİREBİLİR"

Rudaw, anket sonuçlarına göre, AZADİ hareketinin HDP’ye destek vermesinin etkili olacağını ve 'dindar Kürtler’in oylarının gideceği 3 adresin HDP, AK Parti ve Hüda-Par'ın bağımsız adayları olacağını ileri sürdü. Ankete göre, '2002’de AK Parti’ye oy veren dindar Kürtler’den HDP'ye kayma görülüyor' Aynı zamanda HDP'nin LGBT söylemi de bazı dindar Kürtler’in oylarını kaybettirebilir...

fethullah-gulen-kopya.20150521162232.jpg 

CEMAAT OYLARI

Anket sonuçlarına göre, Gülen Cemaati'nin Diyarbakır ve çevre illerde AK Parti’ye karşı HDP’yi destekleyeceği, orta Anadolu’da MHP’yi, sahillerde de CHP’yi destekleyeceği öne sürüldü. Anket sonuçlarına göre, 'Gülen cemaati başta İstanbul olmak üzere bazı bağımsız adayları da destekleyecek' denildi...
 
TARİKATLAR HANGİ PARTİYE OY VERECEK?

"Bazı Said-i Nursi talebeleri daha önce AK Parti’yi destekleyeceklerini açıklamışlardı. Yeni Asya cemaati ise her zaman olduğu gibi geleneği bozmadan Demokrat Parti’yi destekleyecektir." diyen Rudaw, Menzil Grubu ile Süleymancılar’ın yine AK Parti’yi destekleyeceğini, İsmailağa Cemaati'nin de daha önce zaman zaman AK Parti’yi desteklemesine rağmen, bu seçimde “milli ittifak adı altında birleşen Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi’ne (BBP) oy vereceğini, Selefi gruplara yakın dindar tarikatların da AK Parti’ye oy vereceğini belirtti.

huda-par.20150521162159.jpg

HÜDA-PAR ETRAFINDAKİ KÜRTLER NE YAPACAK?

Anketten çıkan sonuçlara göre, Hür Dava Partisi (Hüda-Par) ve etrafında örgütlenen dindar Kürtler, sözkonusu partinin bağımsız adaylarına oy verebilir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.