Zika korkusu altında olimpiyat oyunları

Zika korkusu altında olimpiyat oyunları

MURAT KELEŞ - Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde 5-21 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek dünyanın en önemli spor organizasyonu 2016 Rio Olimpiyat Oyunları Zika virüsü tehdidi altında başlayacak.

 

İSTANBUL (AA) - MURAT KELEŞ - Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde 5-21 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek dünyanın en önemli spor organizasyonu 2016 Rio Olimpiyat Oyunları Zika virüsü tehdidi altında başlayacak. Farklı spor dallarından ünlü isimler Zika yüzünden olimpiyatlara katılmayacaklarını söyleyerek hem hayranlarını hem de sporseverleri üzdü.

42 spor dalında 4 bin 924 madalyanın sahiplerini bulacağı oyunlarda daha çok golf ve tenis dünyasının yıldız isimleri yarışmalara katılmayacağını duyurdu. Ünlü sporcular yaptıkları açıklamalarda, "Ailem ve kariyerim her şeyden önce gelir.'' ifadelerini kullandı.

 

- İlk uyarı ABD Olimpiyat Komitesi'nden geldi

 

ABD Olimpiyat Komitesi, oyunlar başlamadan 6 ay önce kendi spor federasyonlarını uyardı. Komite sözcüsü Patrick Sandusky, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Rio'daki organizasyon yetkilileriyle sürekli temas halinde bulunarak durumu yakından takip ettiklerini belirtti.

Kenya Olimpiyat Komitesi Başkanı Kipchoge Keino ise, "Zika virüsü oyunlar sırasında salgın seviyesine gelirse, Kenyalı sporcuların sağlığını oraya giderek riske atmayacağız." dedi ve oyunlara katılmama vurgusu yaptı.

 

- Dünyanın en iyi golfçüleri endişeli

 

Zika tehdidi nedeniyle 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na katılmayacak sporcular arasında en göze çarpanlar golf dünyasının yıldızları oldu. Dünya golf sıralamasının ilk 4 ismi dahil toplam 21 sporcu, "Ailemiz ve sağlık her şeyden önce gelir." açıklamaları yaparak art arda oyunlara katılmayacaklarını duyurdu.

Dünya 1 numarası 28 yaşındaki Avustralyalı golfçü Jason Day, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Risk düşük de olsa gelecekte doğabilecek çocuklarımın sağlığının potansiyel tehlike altında olması nedeniyle olimpiyatlara katılmayacağım." dedi.

Golfseverleri üzen bir diğer haber ise 2 numaradan geldi. 32 yaşındaki ABD'li golfçü Dustin Johnson, "Ben ve nişanlım daha çok çocuk sahibi olmak istiyoruz." diyerek olimpiyatları seyirci olarak izleyeceğini açıkladı.

Dünya 3 numarası 22 yaşındaki ABD'li Jordan Spieth ve 4 numarası Kuzey İrlandalı golfçü 27 yaşındaki Rory McIlroy da aynı nedenle olimpiyatlara katılmaktan vazgeçtiklerini belirtti.

Avustralyalı golfçüler Adam Scott, Marc Leishman, Matt Jones, Güney Afrikalı golfçüler Branden Grace, Louis Oosthuizen ve Charl Schwartzel, Japon golfçüler Hideki Matsuyama ile Hideto Tanihara, Güney Koreli K.T. Kim, İtalyan Francesco Molinari, Kuzey İrlandalı Graeme McDowell, Fransız Victor Dubuisson, İspanyol Miguel Angel Jimenez, Fijili Vijay Singh, Zimbabveli Brendon de Jonge, Filipinli Angelo Que ve Yeni Zelandalı Tim Wilkinson da 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda olmayacaklarını bildirdi.

 

- Tenis dünyasının 5 ve 7 numarası Rio'ya gitmeyecek

 

Tenis dünyasında da Zika virüsü tehdidi olimpiyatlara katılacak sporcu sayısında golfte olduğu kadar düşüşe neden olmadı. Rumen Simona Halep ve Kanadalı Milos Raonic ile Çek tenisçi Tomas Berdych, Zika nedeniyle 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na katılmayacaklarını açıkladı.

Sakatlık ve takvimlerindeki yoğunluk nedeniyle Roger Federer, Nick Kyrgios, Dominic Thiem, John Isner, Feliciano Lopez, Bernard Tomic ve Belinda Bencic Rio'ya gitmeyeceğini açıklamıştı ancak Halep, Raonic ile Berdych, Zika virüsü tehdidini gerekçe göstererek olimpiyatlara katılmayacağını duyuran ilk tenisçiler oldu.

Kadınlar dünya sıralamasında 5. sırada bulunan 24 yaşındaki Simone Halep, ülke basınında yer alan açıklamasında, "Aile benim için çok önemli ve kariyerim bitince bir bebeğimin olmama riskini göze alamam." diye konuştu.

Erkekler dünya sıralamasında 7. sırada bulunan ve Wimbledon Tenis Turnuvası'nda tekler finalinde kaybeden 25 yaşındaki Milos Raonic ile dünya 8 numarası 30 yaşındaki Çek tenisçi Tomas Berdych de Zika virüsü tehdidi nedeniyle olimpiyatlarda yarışmayacaklarını duyurdu.

 

- Virüse karşı özel kıyafetli önlem

 

ABD'li ünlü yol bisikleti sporcusu Tejay van Garderen ülkesi adına Rio'ya gitmeyeceğini açıklayan ilk atlet oldu. Eşi hamile olan 27 yaşındaki sporcu, "Eğer şartlar farklı olsaydı ABD adına yarışmak için mutluluk duyardım ancak ailem benim için önce geliyor ve kararımdan dolayı içim rahat." dedi.

Zika virüsünün bulaşmasını önlemek amacıyla ülkeler bir takım önlem alırken en ilginci Güney Kore Olimpiyat Komitesi tarafından uygulanacak. Komite, olimpiyat oyunlarına katılacak sporcularını ülkede yaygın olan ve anne karnındaki bebekleri tehdit eden Zika'dan korumak için özel formalar hazırlattı. Uzun kollu tişörtler ve pantolondan oluşan formalar, sivrisinekleri kovan kimyasallar içeriyor.

Güney Koreli sporcular törenler ve antrenmanların yanı sıra konaklayacakları yerde sürekli özel kıyafetlerini giyecek. Yarışmalar sırasında giyilen formalarda ise uygulanan sıkı kurallar nedeniyle herhangi bir değişiklik yapılamasa da sporcuların yarışmalar sırasında sivrisinek kovucu sprey kullanmalarına izin verilecek.

 

- "Zika ile ilgili herhangi bir sorun yok"

 

Zika virüsü tehdidinin abartıldığını ve büyük ölçüde spekülasyon olduğunu söyleyen Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, konu hakkında yaptığı değerlendirmede, olimpiyatların yağışın olmadığı kıştan bahara geçiş aylarına denk geldiğine dikkat çekti.

Aynı zamanda Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Yönetim Kurulu Üyesi olan Erdener, "Sivrisineğin olmadığı kurak bir ortam. Zika virüsü bir çok grip virüsünden daha az tehlikeli. Biz IOC olarak Dünya Sağlık Örgütü ve Brezilya sağlık otoriteleriyle çok sıkı bir temas içinde çalışmalar yürüttük. Gönül rahatlığıyla söylüyoruz ki, Zika ile ilgili herhangi bir sorun yok. Bu tamamen spekülasyon ürünü." şeklinde konuştu.

IOC olarak yapılması gerekenlerle ilgili bir dizi talimat oluşturduklarını ve bunları Spor Genel Müdürlüğü ile federasyonlarla paylaştıklarını belirten Erdener, "Federasyonlarımızın sağlık kurulları da konudan haberdar. Ben şahsen herhangi bir sorun beklemiyorum. Golfte olduğu gibi kişiler olimpiyatlara katılmak istemiyorsa Zika virüsünü bahane etmeyecek. Kendisine başka bir bahane bulacak." ifadelerini kullandı.

 

- "Zika erkeklerde sorun yaratmıyor"

 

Spor Genel Müdürlüğü Sağlık Dairesi Başkanı Op. Dr. Adnan Hasanoğlu da Zika virüsü tehdidinin abartıldığı konusunda Uğur Erdener'e destek vererek, "Zaten bizim gittiğimiz yer soğuk bir bölge. Bu hastalık sıcak dönemlerde daha sık görülüyor ve şu anda serin bir hava olduğu için korkulacak bir şey yok. Ayrıca Brezilya'da çok ciddi çalışmaların olduğunu ben takip ediyorum. Hükümet ve belediye ciddi bir şekilde hazırlanıyor. Bu nedenle paniğe neden yok." şeklinde görüş belirtti.

Hasanoğlu, Zika virüsünün sadece gebe kadınlarda tehdit oluşturduğunu ve erkekler için korkulacak bir şey olmadığını vurgulayarak, "Türk sporcular bize konuyla ilgili sorular soruyorlar. Biz de onlara korkacak bir şey olmadığını söyleyip rahatlatıyoruz. Kolayca anlaşılabilir bir şekilde yazılan broşürlerimizi okuyan sporcular rahatlıyorlar. Bence olimpiyatlar boyunca hiçbir sorun yaşanmayacak." dedi.

 

- 7 ay içinde 26 bin vaka görüldü

 

Spor dünyasında ve ülkeye gidecek olan ziyaretçiler arasında korkuya neden olan Zika virüsü 2007-2016 yıllarında şu ana kadar toplam 44 ülkede görüldü.

Brezilya Sağlık Bakanlığı, olimpiyatların düzenleneceği Rio de Janeiro kentinde bu yıl içerisinde 26 bin Zika vakasına rastlandığını açıkladı.

Sivrisinek ısırması dışında, kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkarılan Zika virüsüne ilk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, 2015'in mayıs ayında Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

Virüs, hamilelerde bebeğin beyin gelişimini etkileyebiliyor ve doğum sonrasında bebeklerin kafası normalden daha küçük kalabiliyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.