24 Nisana Karşı Ankara'nın 5 Kozu

24 Nisana Karşı Ankara'nın 5 Kozu

2 gün sonra ABD'de oylanacak Ermeni tasarısı öncesinde Türkiye, lobi ve işadamları nezdinde atağa geçti. Son aşamada Obama'nın devreye girmesi bekleniyor

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin 4 Mart'ta görüşeceği sözde soykırım tasarısı öncesinde Ankara Washington'a baskıyı artırdı. Kritik oylamada 'evet' ve 'hayır" cılar yüzde 50-50 oranında görünürken, Ankara'nın hedefi kararı etkileyecek olan kararsızları ikna etmek.

Bu süreçte Yahudi lobisinden destek arayışı, işadamları, eski Kongre üyeleri, düşünce kuruluşları ve lobiler de harekete geçirildi. Washington Büyükelçisi Namık Tan önde gelen Yahudi kuruluşları'ndan ADL, AJC, AIPAC gibi kuruluşların başkanları ile görüştü. 4 Mart'taki oylamada kabul edilme ihtimali daha yüksek olarak değerlendirilen tasarı ile ilgili sürecin 24 Nisan'a kadar sürmesi bekleniyor. Ankara bu zorlu süreçte, elindeki tüm kozları masaya koydu.

TÜRKİYE'NİN KOZLARI:
ABD, Afganistan'da Türkiye'den hem askeri hem de idari alanda yardım istiyor.
Türkiye, İran ile ABD arasındaki nükleer krizi aşmak için çabalarını sürdürüyor.
ABD'nin 2011'de Irak'tan çekilirken, Türkiye'den de transfer için destek aramasına kesin gözüyle bakılıyor.
Tasarının yasalaşması halinde Ermenistan ile imzalanan anlaşmaların TBMM'den geçmeyeceği, 1 Mart Irak tezkeresi örneği ile ABD'ye aktarıldı.
Türkiye, ABD'nin Arap dünyası ile ilişkilerinde etkin rol alıyor. Bu çerçevede, başta Suriye-ABD arasındaki ilişkiler olmak üzere bölgede etkin görevler üstleniyor.

GÖZLER BAŞKAN'DA
Ankara, tasarının Komite'de kabul edilerek ABD Kongresi'ne geldiğinde ise, ABD Başkanı Obama'nın devreye girmesini istiyor. Ankara, Obama'nın tasarı Kongre'de kabul edilse dahi Başkan'ın yetkisini kullanması ve yasalaşmasını önlemesini bekleniyor. Ermenistan ile normalizasyon sürecinin sekteye uğramamasını isteyen, anlaşmaların onay sürecinin başlatılmasını bekleyen ve başta Afganistan olmak üzere Türkiye ile işbirliğine önem veren ABD'ye "size yardım etmem için, yardım edin" mesajı veriliyor.

İÇ POLİTİKA KAYGISI
Büyük umutlarla gelmesine karşın bir yılın ardından hayal kırıklığı yaratan Obama'nın İran ve Ermenistan konusunda sertleşmesi Ankara'da iç politika kaygısı olarak karşılanıyor. Bu süreçte ABD'nin protokollerin imzalanması için baskıyı da artırması bekleniyor.

ERDOĞAN YAHUDİLERLE BULUŞACAK
Kritik oylamanın ardından Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 14 Nisan'da ABD'de katılacağı Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde Obama'dan randevu istemesi bekleniyor. Erdoğan, bu ziyareti sırasında Aralık ayında görüşmediği Yahudi lobisiyle de biraraya gelecek.

FÜZEYE HAYIR RADAR'A EVET
ABD'nin kuracağı yeni füze savunma sistemi içerisinde Türkiye resmen yer almayacak. Romanya ve Polonya'ya yerleştirilecek olan füze savar sistemlerine paralel olarak NATO ile işbirliği yapan ABD'nin yeni güvenlik sisteminde Türkiye, NATO çerçevesinde yer alacak. Türkiye'de füze bulunmayacak, radar yer alacak.

AZERBAYCAN'IN KARABAĞ KAYGISI
Yukarı Karabağ sorununun çözümüne yönelik Ermeni ve Azeri liderlerin ocaktaki görüşmesinden mesafe alınamadı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son aşamayı Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile geçen hafta Kiev'de ele aldı. Ermenistan ilk defa Türkiye ile Karabağ'ı görüşürken, Bakü'de Ankara-Erivan yakınlaşmasına karşı olanlar da 24 Nisan öncesinde harekete geçti.

Etiketler :