2B'de büyük gün yarın!

2B'de büyük gün yarın!

2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satış maratonu yarın başlıyor. Hak sahiplerinin 3 ay içinde başvuru yapması gerekiyor. Peşin ödemelerde yüzde 20 indirim var...

Uzun yıllardır çözüm bekleyen 2B arazilerinde satış maratonu yarın başlıyor. Başvuruların adresi defterdarlık ve mal müdürlükleri olurken, belirlenen hak sahiplerinin 3 ay içerisinde başvuru yapması gerekiyor. Ödemeler muhasebe müdürlükleri ve belirlenecek bankalara yapılacak. Başvuru yapılmayan araziler ise Hazine'ye geçecek. Satış bedeli rayiç bedelin yüzde 70'i olarak belirlenirken peşin ödemede yüzde 20 indirim uygulanacak. Toplam bedelin yarısının peşin ödenmesi halinde ise yüzde 10 indirim yapılarak kalan tutar takside bağlanacak. Ödemeler ise 6 ay içerisinde yapılacak. Uzun yılların kangren sorunu haline gelen ve 2B olarak adlandırılan "Orman vasfını yitirmiş" arazilerin satış maratonu yarın başlıyor. Ödemeler muhasebe müdürlükleri ve belirlenecek bankalara yapılacak.

2 BİN PEŞİN 2B SENİN

Doğrudan satın alma hakkında başvuru bedeli belediye ve mücavir alan sınırları içindeki kalan yerler için 2 bin TL, dışındaki yerler içinse bin lira olacak. Satış bedelleri mal müdürlükleri ve defterdarlıklara asılırken, tebliğ edilen satış bedeline itiraz edilemeyecek, dava açılamayacak. Satış bedelini ödemeyenlerin, doğrudan satın alma hakları düşecek. Satış bedeli rayiç bedelin yüzde 70'i olarak belirlenirken peşin ödemede yüzde 20 indirim uygulanacak. Toplam bedelin yarısının peşin ödenmesi halinde ise yüzde 10 indirim yapılarak kalan tutar takside bağlanacak. Ödemeler ise 6 ay içerisinde yapılacak. Peşinat alınmadan yapılan taksitli satışlarda ise satış bedelinin yüzde 10'u, yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde yapılacak. Taksitler ise, belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 3 yılda 6 eşit taksitte, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise en fazla 4 yılda 8 eşit taksitte faizsiz olarak uygulanacak. Ancak taksitlerden ikisinin vadesinde ödenmemesi yükümlülüklerin ihlali anlamına gelemeyecek, bu durumda gecikme zammı uygulanacak. Su kaynaklarına 300 metre yakınlıkta bulunan alanlar satılamaycak.

BAŞVURMAYANI HAZİNE SATACAK

Başvuruda bulunanlardan bir malın sahibinin rızası dışında kullanılması anlamına gelen ecrimisil alınmayacak. Son beş yıl için tahsil edilen ecrimisil bedelleri satış bedelinden mahsup edilecek. Satışlar Damga Vergisi'nden muaf tutulacak. 19 Temmuz 2003'ten sonra yapılmış yapı ve tesisler üzerinde kullanıcıların hakkı kalmazken, yapı da dahil taşınmaz Hazine'ce genel hükümlere göre satışa konu edilebilecek. 19 Temmuz 2003'ten önce yapılmış yapı ve tesisler, yapı birim fiyatlarından eksik imalat bedelleri ve yıpranma payı düşüldükten sonra kalan bedeli ilgililerine ödenmek suretiyle yıktırılacak ve bu şekilde belirlenen bedel taşınmazın değerine eklenerek son müracaat tarihinden itibaren üç yıl içinde satılacak.

MALİYE SATIŞA HAZIR


Yasanın çıkması ile Maliye Bakanlığı kolları sıvadı. Başvurularda sıkıntı yaşanmaması için şimdiden tedbirleri aldı. Özellikle 2B alanına en fazla sahip İstanbul, Antalya, Muğla gibi kentlerde defterdarlıklar başvuru stantları kurdu. Türkiye'de en fazla 2B alanına sahip Antalya'da defterdarlık, vatandaş yoğunluğuna karşı sıramatik kurdu. Billboardlar ve afişlerle 2B arazilerinin satışı konusunda vatandaşlar bilgilendirilecek. Sanayi ve ticaret odaları, işadamı dernekleri ve esnaf odaları da yoğun bir bilgilendirme faaliyetine girecek.


BAŞVURU YAPACAK HAK SAHİPLERİNDEN İSTENECEK BELGELER


Başvuru dilekçesi
Nüfus cüzdanının fotokopisi
Başvuru bedelinin yatırıldığına dair makbuz
Kanuni mirasçılardan mirasçı olduklarını gösterir veraset ilamının onaylı örneği
Tüzel kişiler için ayrıca gayrimenkul tasarrufuna izinli olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi

20 MİLYAR TL GELİR BEKLENİYOR

Türkiye genelinde 2B arazisi kapsamında 410 bin hektar alan bulunuyor. Bu da yaklaşık 260 bin futbol sahasına denk. 2B arazilerinde başı İstanbul, Antalya çekerken en çok arazi Beykoz ve Sultanbeyli'de bulunuyor. Satışların ardından 8 milyar TL'si İstanbul'dan olmak üzere yaklaşık 20 milyar TL gelir bekleniyor. (sabah)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.