Dikkat üç aylar başlıyor! İşte hazırlık planı...

Dikkat üç aylar başlıyor! İşte hazırlık planı...

Hepimiz bir şeyleri değiştirmek, kendimizi geliştirmek ve ibadetlerimizi oturtmak için zaman kolluyoruz, fırsatlar arıyoruz. İşte tam zamanı. Mübarek 3 aylar geliyor. Evvelinde oluşturacağınız bir planı sizi düzene sokabilir. İstikralı uygulama ile de ist

Enes (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Ey Allah’ım! Bize Recep ve Şaban’ı bereketli kıl, bizi Ramazan’a ulaştır’  buyurdu.”

Ahmed bin Hanbel Müsned 1/259, Beyhaki, Keşfu’l Hafa 1/554

Peki ne yapabiliriz? Kağıt kalemi hazırlayın plan yapıyoruz.

1. Oruç Tutmalıyız

İşte çok güzel bir fırsat. Üç aylarda oruç tutmanın fazileti malumdur. Buna binaen hadisler de bulunmaktadır. Yanı sıra borcu olan kardeşler, bu mübarek günleri seçmeli ve borçlarını tutmalıdır. Öyleyse herkes adağını, borcunu düşünsün ve hesaplasın. Hiçbiri yoksa subhanAllahnafile oruçların güzelliği sizindir.

(Haram aylarda bir gün oruç tutup bir gün yemek çok faziletlidir.)[Ebu Davud]

(Resulullahın, hiçbir ayda, Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şabanın tamamını oruçla geçirirdi.)[Buhari]

(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Şaban ayında tutulan oruçtur.) [Tirmizî]

2. Kur'an Okumalıyız

Herkes Kur'an ile olan ilişkisini kendi bilir. Nerede eksiği olduğunun da farkındadır. O halde şimdi o eksiği nasıl giderebileceğinizi düşünün. Bir noktayı seçin ve bir ay bunun üzerine yoğunlaşın. Mesela mahreç, Recep ayında bunu çalışın. Üç aylık bir kamp düşünün ve Kur'an sürecinizi planlayın. İnşAllah uyguladığınız taktirde, uzun süredir yapmayı düşündüğünüz ama fırsat bulamadığınız bir nimeti almış olacaksınız.

3. İlmihal Okumalıyız

Her insana ilim farzdır. Bu nedenle kendine gerekli olan ilmi öğrenmek öncelikli vazifemizdir. Herkesin kendine ait (cinsiyet ve meslek) durumuna uygun fıkıh bilgisi edinmesi lazımdır. O halde ilmihali alıp okumamız gerekir. Bir Müslüman olarak neyi, nasıl yapmamız gerektiğini bilmeli ve uygulamalıyız. Pek çok doğru bildiğimiz yanlışlarla karşılaşacağız ve şaşıracağız. İşte değişim için mükemmel bir zamanlama. Öyleyse ilmihal kitabını al ve 3 aya bölüştür. Her ay ve hafta bitireceğin bölümleri belirle. Öğren ve öğrendikçe uygulamaya çalış.

4. Kaza Namazı Kılmalıyız

Hepimizin kazaya kalmış Namazları vardır. Hiç hesabını tutmadığımız namazlarımız. Namaz başladığınız ve dikiş tutturduğunuz gün aklınızda mı? Ondan öncesi için bir hesap yapın bakalım ne kadar borcunuz var? İşte bu Namazlar için de güzel bir dönem geliyor. Her gün zor olabilir belki ama pazartesi perşembe kaza günleriniz olabilir. Ya da o günler oruç olacağınız için zorlanırsanız farklı bir gün seçebilirsiniz. Ama mutlaka kaza namazları kılmaya çalışın. Belki Ramazan’dan sonra da haftada 1-2 gün kaza namazı günüm diye kalır size. Düşünsenize, “Salı günü benim kaza Namazı günümdür!” müthişsin dostum. 

5. Sohbet Dinlemeliyiz

Bir Müslüman hiçbir zaman yalnız ilerleyemez. Mutlaka sohbete ihtiyaç duyar. Sohbet halkalarına katılamıyorsanız, o halkaları evinize, odanıza taşıyın. Pek çok sohbet videoları mevcut. Hem yerli Ehl-i Sünnet hocalar hem de bizim çevirilerini yaptığımız yabancı Ehl-i Sünnet hocaların videoları internette akın akın dolaşıyor. Kendine bir liste hazırlayabilirsin. Her gün 1 saatini ayırman çok mu zor? Üç ay sonra kendine neleri kattığını görünce, sen bile inanamayacaksın inşAllah.

6. Meal - Tefsir Okumalıyız

Kur'an’ı okumayı sevmek, zevk almak birazcık da anlamaya bağlı olabiliyor. Bu nedenle meal ve tefsir okumaya başlamalısınız. Küçük bir meal sürekli yanınızda olabilir. Nüzul (iniş) sırasına göre okursanız daha fazla hakim olabilirsiniz. Yine seçtiğiniz ayetlerin tefsirlerini okuyabilirsiniz.

7. Zikirleri Çoğaltmalıyız

Haberiniz olsun; kalbleri yalnızca Allah’ın zikriyle mutmain olur. [Ra’d Suresi – 28. Ayet]

Öyleyse zikrimizi çoğaltmalıyız. Hemen her an Allahı anmakla geçirmeliyiz. Umulur ki Rabbim bizi tüm kötülüklerden ve günahlardan korur

8. Televizyonu Azaltmalıyız

Bu adım nefsimizle en büyük mücadelemiz olabilir. Televizyon en değerlimiz olan vaktimizden hunharca çalmakta ve bunu anlamamaktayız. İşte modern putları elimizin tersiyle itmeli ve onlarla geçirdiğimiz zamanı indirgemeliyiz. Hiç olmasa daha iyi, ama olmuyorsa yavaş yavaş azaltmak da size çok şey kazandıracaktır. O zaman vaktinizin bereketini göreceksiniz.

9. Dua Etmeliyiz

İşte planın en büyük kısmı. Dua ediyoruz zannediyoruz ama her şey için ediyor muyuz? Bazen öyle bir sorun yaşarız ki, biri bize “Bunun için dua ettin mi?” diye sorana kadar fark etmeyiz. Eğer çalacağın tek kapı Allah olursa, O kapıdan dönmezsin kardeşim! Kendin ve herkes için, her konuda dua etmelisiniz, etmeliyiz.

NOT: 3 AYLARIN BAŞLANGIÇ TARİHİ, 8 NİSAN 2016

Kaynak: Suffagah

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.