3 bin gardiyan alınacak

3 bin gardiyan alınacak

Türkiye, insan hakları ihlallerini bitirmek için bir dizi uygulamayı devreye soktu.

Cezaevlerindeki işkence iddiaları sebebiyle sıkıntılar yaşayan Türkiye, insan hakları ihlallerini bitirmek için bir dizi uygulamayı devreye soktu.

Tüm cezaevi çalışanlarını periyodik eğitimden geçiren Adalet Bakanlığı, ceza infaz memuru (gardiyan) alımlarında artık üniversite mezunlarını tercih edecek. Cezaevlerinde Avrupa Birliği standartlarını yakalamak istediklerini ifade eden Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bu amaçla infaz memuru alımlarında öncelikle üniversite mezunlarını tercih ettiklerini söyledi.

Cezaevlerindeki sıkıntılarla muhatap olunması sebebiyle 'zor meslekler' arasında sıralanan gardiyanlığa ilgi artıyor. Üniversite mezunları, geçmiş yılların aksine bu mesleği yapmaya daha istekli. Adalet Bakanlığı da yeni alımlarda üniversite mezunlarına öncelik verileceğini duyurdu. Ceza infaz kurumlarında çalışacak görevlilerin üniversite mezunu olmasını tercih ettiklerini dile getiren Bakan Sadullah Ergin, görevlilere dört ayrı eğitim merkezinde, mesleki bilgi ve becerilerinin artırılmasına yönelik derslerin yanı sıra zorunlu ders olarak insan hakları ve uygulamaları ile uluslararası cezaevi standartları konusunda eğitim verildiğini söyledi. Ergin, "Ceza infaz kurumlarında insan hakları bilincinin geliştirilmesi için kurum görevlileri ile sivil toplum kuruluşlarının katıldığı ortak seminer, konferans ve atölye çalışmaları yapılmakta, infaz kurumları birlikte ziyaret edilmektedir." ifadelerini kullandı. Sınavla 3 bin sözleşmeli infaz ve koruma memuru almaya hazırlanan bakanlık, üniversite mezunlarına öncelik tanıyacak.

Bakanlığın eğitim kalitesini yükseltmedeki amacı, cezaevleri koşulları ve insan hakları konusunda AB standartlarını yakalamak. Bu çerçevede cezaevi müdürlerinden aşçılara kadar tüm çalışanlar periyodik eğitimlerden geçiyor. Bakan Sadullah Ergin, DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani'nin konuya ilişkin soru önergesini cevaplandırırken, kötü muamele iddialarının giderek azaldığına işaret etti. Son 7 yılda bin 376 personel hakkında 'kötü muamele' iddiasıyla adlî ve idarî soruşturma açıldığını belirten Sadullah Ergin, "İnfaz kurumlarımızın dünya standartlarına kavuşması için AB fon ve uzman katkısıyla önemli projeler gerçekleştirilmiş olup, kabul edilen yeni projelerimizin bir kısmının 2009 yılı içinde uygulamaya geçmesi beklenmektedir." dedi. Türkiye'de cezaevlerinde 'siyasî suçlu' olmadığının altını çizen Ergin, çeşitli kesimlerce bu şekilde nitelendirilen mahkumların da terör suçlusu olduğuna işaret etti. Ergin, cezaevlerinin ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının denetimine de açık olduğunu belirtti. Cezaevlerinde Kürtçe ile ilgili yaşanan sıkıntılara da değinen Ergin, tüzük gereği yapılacak telefon görüşmelerinin Türkçe olması, Türkçe bilmediğinin yapılan araştırmalarca tespit edilmesi halinde mahkumun başka bir dil kullanabileceğini kaydetti.

Etiketler :