"3. Esenler Film Günleri" yakında başlayacak.

"3. Esenler Film Günleri" yakında başlayacak.

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu:- "Bu sene Esenler Belediyesi, kültür bütçesini yüzde 658 artırdı. Şu anda kültürde tam kapasite devam ediyoruz. Teması 'çocuk' olan Film Günleri de bu çalışmalardan biridir...

İSTANBUL (AA) - Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen "3. Esenler Film Günleri", 11-15 Kasım'da sinemaseverlerle buluşacak.

Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında, finalist filmler ile jüri üyeleri açıklandı.

Toplantıda konuşan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, hayata geçirilen kültür sanat etkinliklerinden verimli sonuçlar aldıklarına işaret ederek, "Onun için bunu kendimize iş edindik. Bu sene Esenler Belediyesi, kültür bütçesini yüzde 658 artırdı. Mümkün olsa da keşke daha fazla artırsak, daha fazla yapsak. Şu anda kültürde tam kapasite devam ediyoruz. Teması 'çocuk' olan Film Günleri de bu çalışmalardan biridir. Bir taraftan kültürü üretmek bir taraftan kültürü tüketmek bir taraftan kültürü üretecek insanlara katkı sunmak..." dedi.

Artık belediyeciliğin değiştiğini anlatan Göksu, "Cumhurbaşkanımız, fiziki belediyeciliğin üstüne sosyal belediyecilik ayrımını ortaya koydu ve insanlar, 'Belediyeciliğin başka bir perspektifi de varmış.' demeye başladı. O gün biz sosyal belediyecilik yaptığımızda bugünküler bize kömürcü, makarnacı diyordu. Şimdi bize öykünüyorlar. Bizi 25 yıl geriden takip ediyorlar yani. Basit bir cümleyle söylersek, o gün bize söyledikleri kömürcü, makarnacı vesaireyi şimdi büyük bir proje olarak sunmaya gayret ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Göksu, "kültürel belediyecilik" kavramına da değinerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle başlayacak etkinliğe ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu kısa film yarışmasında yarışacak filmlere şimdiden başarılar diliyorum. Tabii en çok arzu edilen mekanlardan birisi kısa film gösterim salonlarıymış. Biz de şimdi bu çalışma çerçevesinde bir kısa film salonu da inşallah devreye sokmuş olacağız. İstiyoruz ki Esenler'de yaşayan her bir çocuğumuz kendi geleceğini tayin edecek, kendi emeğini ortaya koyacak ve kendi emeğini ortaya koyarken de 'Benim hayatta elimden tutan ve bana yardım edecek, rehberlik hizmeti verecek kim var? dediğinde, Esenler Belediyesi olarak orada olmak istiyoruz. Her bir çocuğumuzun, geleceğin inşasını yapacak mimarlar olarak yetişmesini istiyoruz."

- Panelde Türk sinemasında çocuk konusu konuşulacak

Film Günleri danışmanı Suat Köçer de bu yıl "Sinemada Çocuk" başlığını seçtiklerini söyledi.

Etkinlikte, çocuk filmlerinden oluşan seçkinin yer alacağını belirten Köçer, "Hem Türkiye'den hem dünyadan önemli yönetmenlerin imzasını taşıyan filmlerimiz olacak. Sadece beyaz perdedeki çocukları seyretmek değil bu meseleyi konuşmak, tartışmak da gerekliydi. Bunun da bir parçası olarak 'Türk Sinemasında Çocuk' temalı bir panelimiz olacak. Hem Yeşilçam'daki çocuk algısını hem yeni Türkiye'nin çocuk algısını beyaz perdede konuşacağımız bir panelimiz olacak." ifadelerini kullandı.

Burçak Evren'in özel arşivinden hazırlanan "Türk Sinemasında Çocuk" başlıklı bir serginin de etkinlik kapsamında açılacağını dile getiren Köçer, "Türk sinemasının önemli filmlerinde oynayan çocukların ve çocuk üzerine çekilmiş filmlerin afişleri ile fotoğraflarının yer aldığı bir sergi olacak bu." dedi.

Köçer, Mecid Mecidi'nin "Güneşin Çocukları", Atalay Taşdiken'in ise "Mommo Kız Kardeşim" filmlerinin de etkinlikte gösterileceğini bildirdi.

Oyuncu Hakan Karsak ise kısa da belgesel de olsa filmin sinemada izlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'de kısa film ve belgeseller festivallerde bazı seçkilere seçilirseniz izlenebiliyor. Ama geri kalan bütün o gençlerin emekleri, bir noktadan sonra ya dijital mecralarda sunuluyor ya da kendi imkanlarıyla sunum yapabiliyorlar. Ama bunu seyirciyle buluşturamadığımız için mutlak surette bir sinema salonunun kısa film ve belgesel için varlığının çok önemli olduğunu konuşuyorduk (Köçer ile). Yıllardır da böyle düşünüyoruz. Bugün de o düşüncenin can bulmuş haline davet edildiğim için çok teşekkür ediyorum." dedi.

Etkinlik kapsamındaki "Esenler Kısa Film Yarışması"nda finale kalan filmler için 81 bin lira ödül verilecek.

Birinci film 30 bin, ikinci film 20 bin, üçüncü film ise 10 bin lirayla ödüllendirilecek. İlk 10'a girerek finale kalan ancak derece alamayan 7 film ise motivasyon desteği adı altında 3 bin liralık gösterim telifinin sahibi olacak.

Kısa film yarışmasında Celal Yücel Tombul'un "Meryem", Nadir Kağan Kocakaya'nın "Kodbozumu 13", Recep Bozgöz'ün "Benden Korkmana Gerek Yok", Volkan Güney Eker'in "Larva", Abdülkadir Kalay'ın "Posta", Emrah Yükselir'in "Cezayir Menekşesi", Göksel Tuzun'un "Temassız", Ömer Dişbudak'ın "654 Gram", Ercan Selim Öngöz'ün "İnsan Ne Zaman Ölür?", İlcan Edgar Özuluca'nın "Cevher" filmleri finale kaldı.

Etkinliğe ilişkin detaylı bilgiye "www.esenlerfilmgunleri.com" adresinden ulaşılabilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.