3. Havalimanı'nda tarih belli oldu!

3. Havalimanı'nda tarih belli oldu!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanının inşaatının haziran ayında başlayacağını açıkladı.

3. havalimanının Soma faciası nedeniyle ertelenen temel atma töreni 17 Haziran’da yapılacak.

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu iddiayı doğruladı ve üçüncü havalimanının temellerinin Haziran'da atılacağını açıkladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ismini açıklayacağı havalimanı için çevre düzeni planı ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gibi bütün engeller aşıldı.

Şu anda İstanbul Grand Airport (Büyük Havalimanı) olarak anılan havalimanı için önce 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik spor Bayramı’nda temel atılması planlanmış, alternatif olarak da 29 Mayıs’ta İstanbul’un Fethi tarih olarak hedeflenmişti.

Ancak Soma’daki yas nedeniyle törenden vazgeçildi. Edinilen bilgiye göre, 17 Haziran’da 3. havalimanı için temel atma töreni yapılacak.

100 bin kişiye iş imkânı sağlayacak olan havalimanında hedef 150 milyon yolcu. Terkos gölüne yakın Arnavutköy - Göktürk - Çatalca kavşağında Akpınar ve Yeniköy köyleri arasındaki alanda yapılacak olan 3. havalimanının ihalesini Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon ortak girişim grubu 22 milyar 152 milyon euro teklif ile kazanmıştı.

2016’DA İLK ETAP TAMAM

Havalimanında büyük uçakların iniş kalkışları için 3.5 - 4 kilometre uzunluğunda Karadeniz’e paralel 4 pist ve dik uzanan 2 pist olmak üzere 6 pist yer alacak. Bu pistler sayesinde en büyük yolcu uçakları Airbus A380 ve Boeing 747-800 iniş yapabilecek.

Toplam maliyeti 10 milyar 247 milyon euro olacak havalimanının inşaatı 3 etap olacak. İnşaatın ilk etabı Ekim 2016’da tamamlanacak. 3. havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile entegre olacak, Yüksek Hızlı Tren havalimanındaki aktarma istasyonunda sonlanacak.

‘ZEMİNDE DOLGUNUN SAKINCASI YOK’

3. havalimanı için hazırlanan ÇED raporu için verilen yürütmeyi durdurma kararının iptaliyle inşaat için eksik kalmadı.

İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkan Nevzat Ersan, havalimanı için master plan üzerine yapılan 1/100 binlik çevre planının hazır olduğunu söyledi. Havalimanı arazisine dolgu yapılmasının mümkün olacağını ifade eden Ersan, “Bazı yerlerde dolgu yapılabilir, sakıncası yok. İnşaat yapılan her yerde olabilir. Ancak zemin etüdleri yapıldıktan sonra ne tür bir dolgu malzemesiyle nasıl bir dolgu yapılacağına karar verilmeli” dedi.

KESİLECEK HER AĞACIN YERİNE 5 KATI AĞAÇ DİKİMİ YAPILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce geçtiğimiz günlerde bir soru önergesine verdiği yanıtta, 3. havalimanı projesi nedeniyle kesilen ve kesilecek ağaç sayılarının henüz bilinmediğini belirterek, kesilecek her ağacın yerine 5 katı ağaç dikimi yapılacağını söyledi.

MEVLANA ADI GEÇİYOR

Henüz adı belli olmayan İstanbul ‘Grand Airport’ için Türkiye tarihinin önemli pilotu Vecihi Hürkuş’un ya da Mevlana’nın adı da geçiyor. Yeni ismi Başbakan Erdoğan açıklayacak.

(Milliyet)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.