İşte 103 yıllık o ses kaydı

İşte 103 yıllık o ses kaydı

31 Mart Vakasında Padişah Abdülhamit’in tahttan indirilmesinde büyük rol oynayan Mahmut Şevket Paşa'nın ses kaydı ortaya çıktı.

A Haber'de yayınlanan "Eski Defterler" programında 31 Mart Vakasında Padişah Abdülhamit’in tahttan indirilmesinde büyük rol oynayan Mahmut Şevket Paşa'nın ilk kez yayınlanan ses kaydı da yer aldı.
 
Gazeteci - Yazar Sadık Albayrak'ın konuk olduğu programda 31 Mart Vakası’nın bastırılması ve Padişah Abdülhamit’in tahttan indirilmesinde büyük rol oynayan Mahmut Şevket Paşa'nın ilk kez yayınlanan ses kaydı da yer aldı.
 
BİZANSTAKİ BAYKUŞ
 
Mahmut Şevket Paşa'nın, isyanın bastırılmasından sonra ordu birliklerine yaptığı konuşmada hedefteki kişi ise Abdülhamit. Öyle ki Şevket Paşa, Abdülhamit'e Baykuş demekten de geri durmamış. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Ö. Alkan'ın arşivinden çok özel o ses kaydını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
 
31 MART OLAYI NEDİR
 
31 Mart İsyanı (31 Mart Vakası ya da 31 Mart Ayaklanması), II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İstanbul'da yönetime karşı yapılmış büyük bir ayaklanmadır. Rumî Takvim'e göre 31 Mart 1325'te (13 Nisan 1909) başladığı için bu adla anılmıştı. Meşrutiyetçi hareketin en güçlü kanadı olan İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin iktidarı tam olarak ele geçiremeyerek dolaylı bir denetim kurması, ve İngilizlerin İttihat ve Terakkicilere söz geçiremeyeceğini fark etmesi, politik istikrarsızlığa yol açmış, halk arasında da yaygın çalkantılar doğurmuştu.

İşte o ses kaydı...

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.