33’ün sırrı ne?

33’ün sırrı ne?

Tarihimizde “33 kişinin ölmesi” ile sonuçlanan 4 olay var. Org. Mustafa Muğlalı, Bingöl pususu, Sivas ve Başbağlar. Merak ediyoruz; 33’ün bir sırrı mı var?

Tarihimizde “33 kişinin ölmesi” ile sonuçlanan 4 olay var. Org. Mustafa Muğlalı, 1943’te 33 kişiyi kurşuna dizdirdi!.. 1993’te, Bingöl’de pusuya düşürülen 33 er şehid edildi!.. Yine 1993’te, Sivas’ta 33 kişi öldü... Bu olaydan sadece 3 gün sonra da Başbağlar’da 33 köylü hunharca katledildi... Merak ediyoruz; 33’ün bir sırrı mı var?

 

ASLAN DEĞİRMENCİ’nin haberi

 

Bingöl-Elazığ yoluna 1993'te 33 erin şehid olduğu saldırıdan yaralı olarak kurtulan Erdem Doğan’ın Vakit’e verdiği röportaj üzerine, sivil savcıların talimatıyla tanık ifadelerine başvurulması, akıllara tarihte yaşanan benzer olayları getirdi. Muğlalı Olayı, Bingöl Pususu, Sivas Yangını ve Başbağlar katliamı, ülkede ‘kaos’ meydana getirmek isteyen güç odaklarının kanlı eylemleri olarak hatırlanırken; 4 olayda da 33 kişinin vefat etmesi, şaşkınlıkla karşılandı. Bingöl pususu, Ergenekon iddianamesinde yerini alırken, yeni iddianamenin en önemli dosyalarından ikisi ise Sivas olayları ile Başbağlar katliamı. Savcıların elinde provokatörlere ait olduğu saptanan şok görüntü ve belgelerin bulunduğu da biliniyor.

TARIMCIOĞLU’NDAN ÇARPICI ANALİZLER

Askerî eski Hakim Faik Tarımcıoğlu, “4 karanlık olayın hedefinde de ‘kaos’ çıkartmak vardı” dedi. “Yaşanan 4 olayı da lânetle anıyoruz” diyen Tarımcıoğlu, “Özellikle 1993 yılında yaşanan Sivas, Başbağlar ve Bingöl saldırısı tam terörün kontrol altına alınacağı bir dönemde gerçekleştirilmiştir. Sivas olaylarında her ne kadar 37 kişi ölse de, bunların 2’si gösterici, 2’si ise otel görevlisidir. Provokatif eylemde hedef alınan 33 konuktur. Dış bağlantılı derin lobiler ve gizli servisler, bu operasyonlar ile PKK’nın tasfiyesinin önüne geçti. Üst üste gerçekleştirilen provokatif eylemlerde vefat edenlerin sayısının 33 olması da dikkat çekici bir durum. 33’ün bir sembol ve mesaj olabilme ihtimali vardır. Sanki rakamlar üzerinden bir paslaşma var gibi. PKK içinde başka güçlere hizmet edenlerin olduğunu da bilmek, süreci daha bir esrarengiz hale getiriyor” dedi.

Olayların aydınlatılabilmesi için sürece ışık tutmakta kararlı bir devlet politikasına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Tarımcıoğlu, “TBMM kesinlikle bir araştırma komisyonu kurarak, 1993 yılında yaşanan karanlık olaylara el atmalıdır. Bütün bu olayları Ergenekon savcılarına yıkmak doğru değildir. Hatta Genelkurmay da taşın altına elini koymalı ve karanlıkta kalan olaylara ışık tutulması için mücadele vermelidir. Bu mücadelede başarı elde edilirse, tarihte yaşanan karanlık olaylar aydınlatılmakla kalmaz, benzer olayların günümüzde yaşanmasının önüne de geçilir. Onun için özellikle asker, elinde bulundurduğu istihbarat raporlarını masaya koymalıdır” dedi.

İŞTE KARANLIK 4 OLAY:

Muğlalı Olayı: 1943 yılında Van'ın Özalp ilçesinde, 33 köylü hayvan kaçakçılığı iddiası ile 3. Ordu Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın emriyle Türkiye-İran sınırında yargısız infazla kurşuna dizildi. Dönemin CHP hükümeti tarafından örtbas edilen olay, ilk kez 1948'de DP tarafından gündeme getirildi ve 1949'da açılan soruşturma sonucu Orgeneral Mustafa Muğlalı yargılandı. Yargılama sonrasında idama mahkûm edilen Muğlalı'nın cezası, yaş haddi dolayısıyla 20 yıla indirildi ve Muğlalı 1951 yılında cezaevinde vefat etti.

Bingöl Pususu: Dağıtıma gidecek olan erler, 24 Mayıs 1993’te Malatya İl Jandarma Komutanlığı’nda toplandı. Dağıtım izinlerini yeni tamamlamışlardı. O gün, Malatya İl Jandarma Komutanlığı’ndan 04.55’ten başlamak üzere aynı gün saat 13.00’a kadar 16 ayrı araçla toplam 582 jandarma eri Bingöl İl Jandarma Komutanlığı’na konvoy meydana getirilmeden, eskort nezaretinde olmaksızın ve araçların içine silahlı askerler bindirilmeksizin sevkedildi. Bingöl-Elazığ yolunda pusuya yatan yaklaşık 400 PKK’lı terörist tarafından savunmasız ve silahsız 33 askerimiz şehid edildi.

Sivas Olayı: 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin yakılması sonucunda 33 konuk hayatını kaybetti. 2 otel görevlisi de dumandan boğularak can verirken, meydana gelen gösterilirde de 2 kişi öldü. 1993'teki olaylar sırasında Madımak'ın hemen yanında bulunan BBP binasındaki görevliler, merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun talimatıyla aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu yaklaşık 40 kişinin hayatını kurtarmış ve parti binasına geçmelerini sağlamışlardı.

Başbağlar Katliamı: 5 Temmuz 1993'de Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü'nde PKK, 33 sivili öldürüp köyü ateşe verdi. Köyü 100'e yakın PKK mensubu bastı ve 1.5 saat örgüt propagandası yaptıktan sonra tüm erkekler kurşuna dizilip köy ateşe verildi. Olaylarla ilgili olarak 20 kişi gözaltına alındı ve haklarında idam ile çeşitli sürelerde hapis cezası talebiyle dava açıldı. Sanıkların 18'i bu davalardan beraat ederken ancak 2'si mahkûm edildi.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :