367 Sabih Rahat Duramıyor

367 Sabih Rahat Duramıyor

Kanadoğlu, ''Bir seçimde çoğunluğu aldığı için her şeyi yapabileceğini zanneden iktidarlar, ne demokrasiye ne de ülkeye bir yarar sağlar'' dedi.

367 mucidi Yargıtay Eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'na demokrasi ödülü verildi. Kanadoğlu ödül konuşmasında Anayasa'nın değiştirilmeye muhtaç olduğunu ancak ciddi ve samimi bir iktidarın bunu başarabileceğini savundu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise tüm aydınların, yurtseverlerin, ulusalcıların bu ülkeyi sevenlerin hep birlikte saflarını birleştirip ortak düşmana karşı mücadele etmek gerektiğini belirtti.

Bilimsel Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı (BİLSES) ödül töreni, Balçova Termal Otel Kardelen Salonu'nda yapıldı. "Demokrasi Ödülü'' verilen Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, demokrasinin gerçekten zor zenaat olduğunu ifade etti. Demokrasinin kurallar rejimi olduğunun altını çizen Sabih Kanadoğlu, demokrasinin etik, hoşgörü ve onun ötesinde uzlaşmayı gerektirdiğini belirtti. Demokrasinin bazılarının zannettiği gibi bir çok partili hayat olmadığını vurgulayan Onursal Başsavcı, "Eğer demokrasinin kurallarına uymazsanız, yani Cumhuriyetin temel niteliklerini bir kenara bırakırsanız ki cumhuriyetin temel ilkeleri, laik devlet, ulus devlet ve hukuk devlettir; bunlar demokrasinin de olmazsa olmaz koşullarıdır." diye konuştu.

TÜRKİYE DEMOKRATİK DEĞİL: 1982 ANAYASASI DEĞİŞMELİ

Her hangi bir seçimde çoğunluğu aldığı için her şeyi yapabileceğini zanneden iktidarların ne demokrasiye, ne de ülkeye bir yarar sağlamayacağını savunan Kanadoğlu'na göre çoğulculuk yoksa, katılımcılık saydamlık yoksa o ülkede demokrasinin varlığından bahsedilemez. Demokratik bir ülke için çok çalışmanın gerektiğini işaret eden Kanadoğlu, Türkiye'nin sanıldığı gibi demokratik bir ülke olmadığını savundu. Başsavcı Kanadoğlu, "Ülkemiz 1982 Anayasasıyla yönetiliyor. Her ne kadar aşağıya yukarı 70'e yakın maddesi değiştiyse de bu Anayasa değiştirilmeye muhtaç bir anayasadır. Ancak Anayasa'yı demokratik değişime tabi tutmak için, ciddi ve samimi bir iktidar gerekir. Ciddi ve samimi bir iktidar değilse yapmak isterdikleriyle demokratik usuller bir biriyle uyuşmuyorsa, giriştikleri teşebbüsün başarı şansı yoktur. O halde biz demokratik bir anayasaya ihtiyaç duyuyoruz." dedi.

Daha demokrat bir ülkede yaşamak ve özgürlük istediğini vurgulayan Kanadoğlu, "Bağımsız bir yargı istiyoruz. O da doğrudur. Ancak bunu ciddi ve samimi bir iktidarla sağlayabileceğimizi unutmayalım.'' şeklinde konuştu.

En büyük gücün ''halkın gücü'' olduğunu kaydeden Kanadoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; ''Halkın gücü bağımsız ve demokrat bir ülkenin ortaya çıkmasına yeterli bir güçtür. Saydığımız demokrasinin temel ilkelerini uygulamayabilecek bir iktidrar olduğu takdirde gerçek bir anayasa değişikliğini mutlaka sağlayacaktır. İşte o ülkede yaşayan yurttaşlardan biri olmayı ben de sizler gibi diliyorum.''

Kanadoğlu'na ödülünü eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay verdi.

KOCAOĞLU, ORTAK DÜŞMANA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI YAPTI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yaptığı kısa konuşmasında tüm aydınların, yurtseverlerin, ulusalcıların bu ülkeyi sevenlerin hep birlikte saflarını birleştirip ortak düşmana karşı mücadele etmek gerektiğini belirtti. Kocaoğlu, "Sadece buralarda değil, meydanlarda, sahalarda da bir birimizin ufak tefek hatalarını değil büyük birlikteliği yakalamamız gerekmektedir." diye konuştu.

Rutkay Aziz, ''Sanat'' ödülünü, Arif Sağ ve Erdal Erzincan ''Halkbilim ve Kültürel Çalışma'' ödülünü, Yılmaz Özdil ''Basın medya'' ödülünü, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'e ''Ekoloji ve Çevre'', Merdan Yanardağ'a ''Araştırmacı gazetecilik'', Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne ise ''Bilimsel Eğitim Ödülü'' verildi. (CİHAN)

Etiketler :