4 ülkenin trilyonluk pazarı

4 ülkenin trilyonluk pazarı

Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında gümrüksüz ve vizesiz dolaşım için bir buçuk ay önce başlayan süreç tam gaz devam ediyor.

Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında gümrüksüz ve vizesiz dolaşım için bir buçuk ay önce başlayan sürecin ardından teknik ekipler ve bakanlar konuyu ilk kez ele almak üzere dün Ankara'da bir araya geldi.

Toplantı açılışında konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, vatandaşların ve işadamlarının serbest dolaşımı önündeki vize engelinin kalkmasına ek olarak tamamlanacak bir serbest ticaret alanıyla ürünlere de aynı imkanı tanımanın, Ortadoğu'nun kalbinde oluşturulacak müreffeh bir coğrafi alanın da habercisi olacağını söyledi. 

İMZA RAMAZAN SONRASI

Lübnan'la müzakereli devam eden serbest ticaret anlaşmasını Ramazan ayından sonra imzalayabilecekleri konusunda görüş birliği içinde bulunduklarını da belirten Çağlayan, ''Çalışmalardan sonra, önce bayramı ben Türkiye'de kutlayacağım. Sonra bizim ikinci bir bayramımız, bir referandumumuz var, Anayasayla ilgili. İnşallah bir bayram da orada kutlayacağız, ''evet'' çıkmasıyla beraber. Üçüncü bayramı da serbest ticaret anlaşmasını Lübnan'la yaparak kutlayacağız. Dolayısıyla dörtlü arasında serbest ticaret anlaşmaları bitmiş ve gerçekten dörtlü serbest ticaret alanını tam şekliyle sağlayacak olan çalışmayı bitirmiş olacağız'' diye konuştu.

Çağlayan'ın konuşmasının ardından basına kapalı devam eden toplantıya, Ürdün Sanayi ve Ticaret Bakanı Amir Al Hadidi, Lübnan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Muhammed Safadi ve Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi katıldı. Bakanların yüksek düzeyli memurlar tarafından gündem çerçevesinde bilgilendirildiği toplantıya ilişkin deklarasyon bugün açıklanacak. 4 ülke arasındaki serbest ticaret bölgesi konusu ilk olarak 14 Haziran 2010 tarihinde İstanbul'da düzenlenen Dünya Ticaret Köprüsü ve Ticaret Bakanları Zirvesi'nde gündeme gelmişti.

EN BÜYÜK PAY TÜRKİYE'DE

Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye'nin ekonomik büyüklüğü 1 trilyon doları geçiyor. Türkiye'nin bu GSYH'deki payı ise yüzde 82'yi buluyor. Türkiye'nin 2010 yılında GSYH'sinin 932 milyar 199 milyon dolar, Suriye'nin 105 milyar 238 milyon dolar, Lübnan'ın 58 milyar 567 milyon dolar, Ürdün'ün 35 milyar 279 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Rapora göre, Türkiye bu yıl dünyanın 16'ıncı, Suriye 66'ıncı, Lübnan 84'üncü ve Ürdün 98'inci büyük ekonomisi olacak. Türkiye'nin kişi başına düşen milli geliri 13 bin 51 dolar, Suriye'nin 5 bin 43 dolar, Lübnan'ın 14 bin 988 dolar ve Ürdün'ün 5 bin 758 dolar olacağı öngörülüyor.

BUGÜN

Etiketler :