5 liralık patateste büyük oyun!

5 liralık patateste büyük oyun!

Marketlerde patatesin fiyatı 5 liraya ulaştı. Artışın perde arkasından stokçu çıktı. Nevşehir'de 110 bin ton patates ele geçti

Patates fiyatlarında yaşanan aşırı artışın perde arkasından fırsatçıların büyük vurgunu çıktı. Gıda Bakanlığı, patatesin ana merkezlerinden Nevşehir'de yaptığı denetimlerde, mağaralarda Türkiye'nin bir aylık ihtiyacını karşılayabilecek 110 bin ton patatesin stoklanarak piyasaya sürülmediğini tespit etti. Patatesi stoklayarak az miktarda yüksek fiyattan piyasaya süren fırsatçılar nedeniyle, bir dönemin en ucuz tarım ürünü olan patatesin fiyatı markette 5 liraya kadar ulaştı.

 

'PATATES TİMİ' DENETİMDE

 

Tarım Bakanlığı tarafından bir süre önce kurulan 'patates timi', fiyat artışlarıyla ilgili özel bir denetim gerçekleştirdi. Edinilen bilgiye göre; Nevşehir'de 110 bin ton patatesin mağaralarda depolandığı ve piyasaya sürülmediği ortaya çıkarıldı. Fırsatçılar, tonlarca patatesi piyasaya düşük miktarda ve yüksek fiyattan vererek resmen vurgun yaptı. Piyasaya az miktarda sürülen patatesin kilo fiyatı da bu nedenle marketlere ulaştığında 4-5 liraya kadar yükseldi.

 

FİYATLAR İNECEK

 

Edinilen bilgiye göre, denetmenlerin, "İthalat yaparız" diyerek, fırsatçılara gözdağı vermesi, depolardaki patateslerin bir nebze de olsa piyasaya çıkmasını sağladı. Verilen gözdağı sonrası son 1-2 haftalık süreçte depolarda tutulan patates oranı 50 bin tonlara kadar indi. Uzmanlar yeni ürünün de piyasaya gelmesiyle patates fiyatlarının çok yakın bir zamanda normal seviyelere ineceğini söyledi.

 

Kaynak : Vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.