Üniversite'de 80 bin kontenjan  boş...

Üniversite'de 80 bin kontenjan boş...

LYS yerleştirme sonuçlarına göre boş kontenjan sayısı geçen yıla göre 22 bin artarak 80 bine çıktı. Vakıf üniversitelerinin meslek yüksekokulu bölümlerine yerleşme oranı yüzde 81 oldu. Tercih ettiği bölümü tutturamayanlar, üniversite için ek yerleştirmeyi

Üniversite hayali kuran yüz binlerce öğrencinin heyecanla beklediği yerleştirme sonuçları açıklandı. Geçen yıl 58 bin olan boş kontenjan sayısı bu sene 80 bini buldu. Öğrencilerin uyarıları dikkate alarak bilinçli tercih yaptığını düşünen uzmanlar, boş kontenjandaki oranın bu sayede daha fazla artmadığını belirtti. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) sitesinde yayınlanan verilere göre devlet, vakıf, KKTC ve diğer ülkelerdeki üniversitelerde toplam 721 bin kontenjana 641 bin öğrenci yerleşti. Boşta kalan kontenjan sayısı ise 80 bin oldu. İlk tercihte herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler şimdi ek yerleştirme dönemini bekliyor.

Bu yıl üniversiteye yerleşme hakkı elde eden 1 milyon 787 bin kişiden sadece 1 milyon 132 bini tercih yaptı. 2011'de de 600 bin tercih yapmayan öğrenci vardı. Bu grubun herhangi bir puan türünde barajı aşıp tercih yapmayanlardan oluştuğuna dikkat çeken FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, "Öğrenci sınava bir daha hazırlanacağından tercih yapmıyor. Ya da puanının yeterli olmadığını düşünüp seçim yapma gayretine girmeyenler de oluyor." şeklinde konuştu.

Baraj puanının 180 olması sebebiyle öğrenci bulamama tehlikesiyle karşı karşıya kalan vakıf üniversitelerinde korkulan olmadı. ÖSYM tarafından belirlenen 91 bin öğrenci kontenjanının 73 bini doldu. 2011'de 76 bin kontenjanın 60 binine yerleştirme yapılmıştı. Vakıf üniversitelerine yerleştirmede daha temkinli yaklaşan Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, tablonun olumlu gözükmesine rağmen özel üniversitelerin 4 yıllık bölümüne beklentinin altında yerleştirme yapıldığını belirtti. Bu sene meslek yüksekokullarına (MYO) yerleştirmede yığılma olduğunu ifade eden Sarıcaoğlu, "LYS'ye katılan öğrenci sayısı çok az olduğu için MYO'lara talep fazla oldu. Dört yıllık bölüm seçecek öğrenci sayısının azlığı meslek yüksekokullarına yerleşme oranını yüzde 81'e çıkardı." dedi.

Şampiyonun tercihi Fatih Üniversitesi

LYS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından dereceye girenlerin hangi üniversite ve bölümleri seçtiği merak konusu oldu. Bu yıl dereceye giren sözel ve eşit ağırlık öğrencileri 'hukuk'u, sayısal mezunları ise çoğunlukla 'elektrik elektronik mühendisliği'ni tercih etti. TM-1, TM-2, TM-3 türünde Türkiye birincisi olan İstanbul Özel Fatih Fen Lisesi öğrencisi Mehmet Fatih Adanır, Fatih Üniversitesi Hukuk Bölümü'nü, Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi'nden MF-1, MF-4 alanında birinci olan Abdullah Coşkun ise Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği'ni seçti. İstanbul Özel Fatih Fen Lisesi öğrencilerinden sözel alanda Türkiye üçüncüsü olan Fırat Yılmaz da Fatih Üniversitesi Hukuk'u okuyacak. Özel Coşkun Fen Lisesi öğrencisi Enes Suyabatmaz'ın da tercihi Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.