Savaşla şiir iç içe

Savaşla şiir iç içe

6’NCI EDEBİYAT MEVSİMİ “SAVAŞ VE EDEBİYAT” TEMASIYLA BAŞLADI

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği Edebiyat Mevsimi’nin 6’ncısı başladı. “Savaş ve Edebiyat” temasının işlendiği 6’ncı Edebiyat Mevsimi’nde 60’a yakın şair ve yazar konuşma yapacak. Program 25 Aralık Perşembe gününe kadar sürecek.

Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleştirilen programın açılışında konuşan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Hüseyin Öztürk, “Savaşlarla ülkeler dizayn edilir. Savaşlarla birçok ülke parçalandı. Oradaki insanlar edebiyatla, şiirle, makaleyle yaşadıklarını ortaya koymaya çalıştılar. İşte bu, edebiyatın var oluş nedenidir. Savaşlar neticesinde birçok yeni edebiyat yazarları oluşmuştur. Biz edebiyatla savaşı anlatacağız. Bugün birçok eserde savaşlarla ilgilidir. Birçok film savaşlarla ilgilidir. Çünkü buralardan çıkan olaylarla hikaye, roman, şiir yazılmıştır. Biz burada 5 gün boyunca değerli yazarlarımızla savaş ve edebiyatı konuşacağız. Hepimizin bir anısı vardır. Türk milleti olarak savaşların çok çabasını çektik” dedi.

“KÜLTÜR YAŞAMA BİÇİMİMİZ”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Salih Efiloğlu, “Kültür bizim yaşama biçimimiz, kültür bizim hukukumuz, bizim fıkramızdır. Kültür, öncelikle bir toplumu başka bir toplumdan ayıran şahsiyettir. Bazen tebessüm etmemiz bile bizi biz yapandır. Eğer bize ait şeylerin doğru olarak avucumuzda olmasını istiyorsak, dilimizi doğru kullanmamız gerek. Biz istiyoruz ki, bu coğrafyanın insanlarının ortak bir dili olsun. Türkiye Yazarlar Birliği çok güzel işler yapan bir kurum” diye konuştu.

SAVAŞLAR ŞİİRLERE YANSIMIŞTIR

Başkanlığını Hüseyin Akın’ın yaptığı ‘Savaş ve Şiir’ adlı oturumda konuşan Mehmet aycı, “Bir Latin Amerikalı yazarın Suriye veya Mısır’daki olaylarla ilgili şiir yazdıklarını göremezsiniz. Türk şiiri yurt tutan bir şiirdir. Türk şiiri nesliyle savaşır ve düşmanla savaşır” dedi. Bahtiyar Arslan da, “İlk bakışta savaş ve şiir kavramı bir arada telaffuz edilemez gibi görülüyor ama tarihsel süreç savaş ile şiirin sürekli bir arada oluğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Özlem Fedayi ise “Savaş her millette olan bir şey savaşın bir kazanını yoktur” diye konuştu. Hüseyin akın da, “Bugünkü savaşların referanslarla uyuşan bir anı yok. Bunlar savaştan ziyade emperyalist hevesler, kıyım… adına ne derseniz deyin bugün savaşı şiirle uzlaştırarak ahenkli bir şekilde konuşmak güçtür” şeklinde konuştu.

21 ARALIK’TA KİM NE KONUŞACAK?

21 Aralık Pazar günü saat 14.00’da başlayacak ‘Soğuk Savaş Etkileri ve Popüler Kültür’ adlı oturumda; İrfan Çalışkan, Cihan Aktaş, Seyfeddin ünlü, Prof. Dr. Ali Satan, Prof. Dr. Ergün Yıldırım konuşacaklar. Yine 17.00’da başlayacak olan ‘Sahneden Perdeye Algı ve Gerçek’ adlı oturumda da; Bünyamin Yılmaz, Abdulhamit Güler, Hasan Ali Yıldırım, Bedir Acar konuşmalarını yapacaklar. 


 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.