8. Madde Reddedildi

8. Madde Reddedildi

Anayasa'nın, "Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar" başlıklı 69. maddesine ilişkin anasaya paketindeki 8. Maddenin oylamasından red oyu çıktı. Hükümet ilk ve ikincu tur dahilinde ilk fireyi vermiş oldu. İşte sonuçlar:

 
Videoyu izlemek için tıklayın

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğine ilişkin 2. turda, teklifin 8. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlandı ve oylamaya geçildi. Oylamada "327 evet "oyu alan madde, 5'te 3'lük çoğunluğu (330) alamadığı paketten düşmüş oldu.

8. Madde için 410 kişi oy kullandı. 327 kabul, 76 ret, 2 çekimser 2 de boş oy kullanıldı.

Sonucun açıklanmasından sonra TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin birleşime 15 dakika ara verirdi.

8 MADDE NE DİYOR?

MADDE (8):
Anayasa'nın, "Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar" başlıklı 69. maddesi değiştiriliyor. Buna göre, siyasi partilerin mali denetimi Sayıştay tarafından yapılacak. Siyasi partiler hakkında kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine, TBMM'de grubu bulunan her siyasi partinin 5'er üye ile temsil edildiği komisyonun üye tam sayısının üçte 2 çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine açılacak dava sonucunda Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara bağlanacak. Komisyona TBMM Başkanı Başkanlık edecek ancak, oy kullanamayacak. Komisyonun kararları, yargı denetimi dışında olacak. İzin talebinin Meclis'e ulaşmasından itibaren 30 gün içinde komisyon oluşturulacak ve komisyon kararını izin talebinin Meclise ulaşmasından itibaren en geç 60 gün içinde verecek. Meclisteki siyasi parti gruplarınca izin talebiyle ilgili görüşme yapılamayacak, karar alınamayacak.

Anayasa Mahkemesi, bu kapsamda, kapatma yerine dava konusu fiillerin  ağırlığına göre ilgili partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun  bırakılmasına karar verebilecek. Devlet yardımından yoksun bırakılma, bağlı olduğu kapatma davasının ve kararının usulüne tabi olacak ve tek başına dava konusu yapılamayacak. Anayasa Mahkemesinde görülen parti kapatma davasında TBMM çalışmalarındaki oy ve sözler, ileri sürülen düşünceler ile idarenin eylem ve işlemleri partinin odak olup olmadığının tespitinde gözetilemeyecek. Partinin kapatılması durumunda kapatmaya beyan ve faaliyetleriyle neden olan üyeler için daha önce 5 yıl olan siyasi yasak süresi 3 yıla indirilecek.

Siyasi partiler ile ilgili "temelli kapatma" değil, "kapatma" kararı verilecek. Kapatmanın önündeki "temelli" sözcükleri kaldırılacak. Temelli kapatılan bir partinin başka adla kurulamayacağına dair hüküm de Anayasa'dan çıkarılacak.



7. MADDE "ARTI İKİ OYLA" KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 7. maddesi 71 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi.

Birinci turda, 7. maddenin gizli oylamasına 408 milletvekili katılmış;  oylamada 335 kabul, 69 ret oyu kullanılmış; 3 milletvekili çekimser kalmış ve 1  oy da boş çıkmıştı.

Teklifin 7. maddesi ile Anayasa'nın ''Grev Hakkı ve Lokavt' başlıklı 54. maddesinde değişiklik yapılıyor. Greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan iş yerinde sebep oldukları maddi zarardan sendika sorumlu tutulamayacak. Dayanışma grevi yasağı kaldırılıyor

Etiketler :