89 PKK'lı teslim oldu

89 PKK'lı teslim oldu

Açılımın başladığı temmuz ayından bugüne kadar 89 PKK'lı teslim oldu.

Hükümetin başlattığı 'demokratik açılım', terör örgütü PKK'daki çözülmeyi hızlandırdı. Açılımın başladığı temmuz ayından bugüne kadar 89 PKK'lı teslim oldu.

Terörle mücadelede en başarılı sonuç, çatışmanın yaşanmadığı dönemlerde elde ediliyor. Demokratik açılım ve PKK'nın eylemsizlik kararı süreçlerinde oluşan çatışmasızlık ortamını fırsat bilen terör örgütü üyeleri, gönüllü olarak teslim oluyor.

Özellikle temmuz ayında başlatılan 'demokratik açılım' sürecinde örgütteki çözülme hızlandı. Temmuz-Aralık döneminde 89 kişi terör örgütünden kaçtı. PKK'nın 2009 Nevruz'u öncesi başlayan eylemsizlik kararından haziran ayının sonuna kadar da 49 örgüt üyesi teslim oldu. Böylece, çatışmaların en aza indiği 'demokratik açılım' ve 'eylemsizlik' süreçlerinde 138 PKK'lı Türkiye'ye döndü.

Bu dönemde, güvenlik güçleri ile teröristler arasında da geçmişe oranla daha az çatışma yaşandı. Ölü olarak ele geçirilen terörist sayısı da bunu gösteriyor. Yoğun çatışmaların olduğu 2008 yılında 670 terörist öldürülürken, çatışmanın az olduğu 2009'da ise sayı sadece 61 oldu. Yine 2008 yılında meydana gelen çatışmalarda 273 terörist sağ ele geçirilirken, geçen yıl 105 PKK'lı sağ yakalandı. 2009 yılında aralarında korucuların da olduğu 61 güvenlik görevlisi de şehit oldu. Güvenlik personelinin şehit olduğu olayların daha çok mayın patlaması şeklinde olması dikkat çekti.

TESLİM OLAN SERBEST KALIYOR

Öte yandan, terör örgütünden kaçan teröristler 'Etkin Pişmanlık Yasası'ndan faydalanıyor. Herhangi bir suç kayıtları tespit edilemeyen örgüt üyeleri, yargılandıkları davalarda 'Herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin terör örgütünden gönüllü ayrıldıkları' gerekçesiyle serbest bırakılıyor.

'Etkin Pişmanlık' suçunu düzenleyen TCK'nın 221/2 maddesinin yürürlüğe girdiği Haziran 2005 tarihinden bu yana 700'e yakın PKK'lı serbest kaldı.

 

Etiketler :