9 Lübnanlı Rehineyi MİT Kurtardı

9 Lübnanlı Rehineyi MİT Kurtardı

MİT'e bağlı özel bir ekip, 9 Lübnanlı rehineyi Suriye'de çatışmanın ortasından aldı.

Türk pilotlara karşılık serbest kalmaları istenen 9 Lübnanlı rehine Suriye'de ateş hattında kaldı. Rehinelerin başına bir şey gelmesi pilotların güvenliğini de riske atacaktı. Mit'e bağlı özel bir ekip Lübnanlıları çatışmanın ortasından alıp getirdi.

MİT'in, Türk pilotların kurtulması için Suriye'de filmleri aratmayacak gizli bir operasyona imza attığı ortaya çıktı. Sabah Gazetesi, pilotların can güvenliği için Lübnanlı 9 rehinenin ateş hattından kurtarıldığı nefes kesen operasyonun detaylarına ulaştı.

KAÇIRILAN TÜRK PİLOTLARIN ÖZGÜRLÜĞE KAVUŞMA SÜRECİ - Tıklayın

ÇATIŞMANIN ORTASINDA KALDILAR

Türk pilotların karşılığında serbest bırakılması istenen 9 Lübnanlının, El Kaide ile Suriyeli muhaliflerin çatışmasının ortasında kaldığı, bunun üzerine Mit'in organize ettiği özel operasyon ekibinin Suriye'ye girerek Lübnanlı rehineleri ateş hattından çıkardığı ve Türkiye'ye getirdiği anlaşıldı. Lübnan'da kaçırılan Türk pilotların kurtulması için Türkiye sadece bu ülkede değil, Suriye'de de operasyon yaptı.

Üst düzey kaynaklardan edinilen bilgilere göre gizli operasyon şöyle gelişti: Türk pilotlar Akpınar ve Ağca'nın kurtarılması çalışmaları sürerken aynı zamanda muhaliflerin Kuzey Kasırgası Tugayı tarafından Mayıs 2012'de kaçırılan 9 Lübnanlı Şii'nin de serbest bırakılması gündeme geldi.

ÇATIŞMALAR YOĞUNLAŞINCA...

Türk pilotların serbest bırakılmasına ilişkin çabalar sürerken, muhalifler de ekim ayı başında Lübnanlı rehineleri Türkiye sınırına yakın Azaz bölgesine getirdi. Türkiyehem muhaliflerle hem de LübnanKatar ve İran ile diplomatik trafik yürüttü. Pilotların serbest bırakılmasına ilişkin görüşmelerde sona gelindi. Lübnanlı ŞiilerKurban Bayramı'nda Türkiye'ye getirilecek, Türk pilotlar da serbest bırakılacaktı. Ancak tam bu sırada, 15 Ekim'de olumsuz bir gelişme yaşandı. Lübnanlı 9 rehineyi kaçıran Kuzey Kasırgası Tugayı ile El Kaide'ye bağlı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü arasında Azaz'da çıkan çatışmalar yoğunlaştı.

BAŞBAKAN ONAYI İLE OPERASYONUN DÜĞMESİNE BASILDI

9 Lübnanlının hayati tehlike yaşadığı bir durumda pilotların serbest kalmasının hatta can güvenliğinin riske girebileceği değerlendirildi. Lübnanlı Şiilerin ateş hattında kalması tedirginlik yaratırken El Kaide'nin eline geçmelerinin yaratacağı sakınca nedeniyle Mit, silahlı operasyonla rehineleri bizzat gidip getirmeyi gündemine aldı. Konunun devletin zirvesine aksettirilmesi kararlaştırıldı. Rehinelerin güvenliği için operasyon yapılması önerisi Başbakan Erdoğan'a sunuldu. Erdoğan'ın, onayı üzerine operasyon için düğmeye basıldı.

ATEŞ HATTINDAN ALINDILAR

MİT'in Dış Operasyonlar Başkanlığı'na bağlı bir ekip, 16 Ekim'de havayoluylaSuriye sınırına götürüldü. Tam teçhizatlı ekip, rehineleri ateş hattından çıkarmak için karayoluyla Azaz bölgesine geçti. Doğrudan rehinelerin tutulduğu noktaya gidildi, 9 Lübnanlı rehine muhaliflerden alınarak ateş hattından çıkarıldı ve karayoluyla Türkiye'ye getirildi.

OPERASYON 1 GÜNDE BİTTİ

MİT ekibine yönelik taciz olmayınca çatışmaya girilmedi. Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye sokulan Lübnanlılar, daha sonra havayoluyla Ankara'ya getirildi. Tüm operasyon bir günde bitirildi. Ankara'dan İstanbul'a gönderilen rehineler, önceki sabah da Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan ülkelerine yollandı.HABERLER.COM

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.