AB-Arnavutluk Ortaklık Konseyi 12. Toplantısı yapıldı.

AB-Arnavutluk Ortaklık Konseyi 12. Toplantısı yapıldı.

TİRAN (AA) - Avrupa Birliği (AB)-Arnavutluk İstikrar ve Ortaklık Konseyi 12. Toplantısı, üst düzey yetkililerin katılımıyla Arnavutluk'un başkenti Tiran'da...

TİRAN (AA) - Avrupa Birliği (AB)-Arnavutluk İstikrar ve Ortaklık Konseyi 12. Toplantısı, üst düzey yetkililerin katılımıyla Arnavutluk'un başkenti Tiran'da düzenlendi.

Toplantıya Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Komisyonunun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi ile AB ve Arnavutluk'tan yetkililer katıldı.

Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Borrell, Arnavutluk'un AB'ye doğru net stratejik yönelimini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Arnavutluk'un Avrupa entegrasyonu için her doğrultuda birlikte çalıştıklarına işaret eden Borrell, Arnavutluk-AB ilişkilerinin tarihinde ilk defa İstikrar ve Ortaklık Konseyi toplantısını Tiran’da gerçekleştirdiklerini ve bunu özel bir fırsat ve gün olarak nitelendirdi.

Böylece, Arnavutluk’un AB’ye üyelik yolcuğunda AB’nin bağlılığına ilişkin güçlü siyasi bir sinyal vermek istediklerini vurgulayan Borrell, "İstikrar ve Ortaklık Konseyini, AB ve Arnavutluk arasında en önemli kurumsal etkileşim olarak kullanıyoruz." dedi.

Bu toplantılar aracılığıyla Arnavutluk’un AB’ye üyelik hazırlıklarıyla ilgili ilerlemeyi değerlendirdiklerini kaydeden Borrell, toplantının ana mesajının Arnavutluk’un Avrupa entegrasyonuna yönelik sarsılmaz kararlılık olduğunu aktardı.

Borrell, Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic arasında 18 Mart'ta Kuzey Makedonya'nın Ohri şehrinde gerçekleşmesi planlanan görüşme hakkında ise tarafların toplantıya yapıcı bir yaklaşım ve iradeyle gelmelerini umduğunu belirtti.

- "AB tarafından sunulan normalleşme belgesi Kosova ile Sırbistan'ın başına gelebilecek en iyi şey"

Arnavutluk Başbakanı Rama da bugünkü toplantının atmosferinin olağanüstü derecede olumlu olduğunu söyledi.

Stratejik ilişkinin tüm ekseninde tamamıyla hemfikir olduklarını aktaran Rama, "Arnavutluk bugün, rolümüzün barış, diyalog ve normalleşme açısından model olarak değerlendirildiği bu bölgede entegrasyon treninin sonunda değil başındadır." diye konuştu.

Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi süreci ve AB’nin bu süreçteki bağlılığı hakkında da konuşan Rama, AB'nin ABD ile işbirliğinde Kosova ve Sırbistan'a, bölgeye ve yeni nesillere yeni bir yol, barışa açılan geleceğin kapısı ve karşılıklı tanımaya götürecek zaman sunduğunu söyledi.

Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilme çabalarını takdirle karşıladıklarını belirten Rama, "Bizim bakış açımızdan, sizin tarafınızdan sunulan normalleşme belgesi Kosova ile Sırbistan'ın başına gelebilecek en iyi şey." ifadelerini kullandı.

- "Bizler için Balkanlar jeopolitik önceliktir"

Varhelyi de Avrupa'nın, Batı Balkanların kendi jeopolitik önceliği olması için kararlı olduğunu ifade ederek "Bizler için Balkanlar jeopolitik önceliktir. Bu, bölgenin bir an önce Avrupa Birliği'nin parçası olmasını istediğimiz anlamına geliyor." şeklinde konuştu.

Arnavutluk'un reform ve Avrupa entegrasyon sürecini de değerlendiren Varhelyi, geçen yılın Arnavutluk için oldukça başarılı olduğunu, ilk hükümetlerarası konferansın gerçekleştiğini hatırlattı.

Yeni genişleme metodolojisine göre aday ülkenin sözlerini tutmasının ardından AB'nin sözlerini tutmaya hazır olması gerektiğini vurgulayan Varhelyi, Batı Balkanlar'ın Avrupa'nın yeni enerji giriş noktası olabileceğini söyledi.

AB-Arnavutluk İstikrar ve Ortaklık Konseyinin 12. Toplantısı'nın odağında istikrar ve ortaklık süreci kapsamında AB ile Arnavutluk arasındaki ilişkiler, Batı Balkanlar'daki son gelişmeler ve Arnavutluk’un Avrupa perspektifi yer almıştı.

Temasları kapsamında Varhelyi, Avrupa Entegrasyonu Ulusal Konseyinin (KKIE) tarafından düzenlenen "Avrupa Birliği ile müzakereler sürecinde Arnavutluk'tan neler bekleniyor?" konulu toplantıya katılırken; Borrell, Dıraç şehrinde AB tarafından finanse edilerek restore edilen bir kültürel anıtın açılış töreni ile gençlerle buluşma programına katılacak.

Borrell ve Varhelyi, yarın Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te AB-Kuzey Makedonya İstikrar ve Ortaklık Konseyinin toplantısına katılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.