AB'den Katalonya referandumu açıklaması

AB'den Katalonya referandumu açıklaması

Avrupa Birliği (AB), Katalonya'da yapılan bağımsızlık referandumunun İspanya Anayasasına göre yasal olmadığını belirtti.

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB), Katalonya'da dün yapılan bağımsızlık referandumunun İspanya Anayasası'na göre yasal olmadığını belirtirken, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan polis şiddetini ise kınamadı.

AB Komisyonundan yapılan açıklamada, Başkan Jean-Claude Juncker'in defalarca tekrar ettiği gibi konunun, İspanya anayasal düzeni doğrultusunda ele alınması gereken bir iç mesele olduğu kaydedildi.

"Katalonya'da dünkü oy verme işlemi, İspanya Anayasası'na göre yasal değildi." ifadesine yer verilen açıklamada, merkezi hükümetten izin alınarak yapılsa bile ayrılma kararı alan bölgenin, AB dışı kalacağına dair düzenlemeye dikkati çekildi.

Komisyon, konunun yasal yönlerinin ötesinde, bugünlerin bölünme ve parçalanma değil, birlik ve istikrar zamanı olduğuna inandığı vurgulanan açıklamada, "İlgili tüm tarafları, çatışma durumundan diyaloğa çok çabuk bir şekilde geçmeye çağırıyoruz. Şiddet, siyasette asla araç olamaz." ifadesi kullanıldı.

Komisyonun, Başbakan Mariano Rajoy'un bu zorlu süreci İspanya Anayasası'na ve vatandaşların temel haklarına saygı çerçevesinde ele alarak yöneteceğine emin olduğu kaydedilen açıklamada, polis şiddetinin kınanmasına ilişkin bir ifade yer almadı.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum