AB Esma Esad'a yasak koydu !

AB Esma Esad'a yasak koydu !

Esad'a AB'ye yapacağı ziyaretlerler dahil bir dizi yaptırım kararı aldı.

AB dışişleri bakanları, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın İngiltere doğumlu eşi Esma Esad'a AB'ye yapacağı ziyaretlerler dahil bir dizi yaptırım kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın İngiltere doğumlu eşi Esma Esad'a AB'ye üye ülkelere seyahat yasağı ve bu ülkelerdeki mal varlığının dondurulması gibi bir dizi yaptırım uygulama kararı aldı.

Aynı yaptırımlar, Esad'ın annesi, kız kardeşi ve baldızının yanı sıra 8 Suriyeli bakana da uygulanacak.

Ünlü bir Suriyeli ailenin kızı olarak İngiltere'nin başkenti Londra'da doğan 36 yaşındakiEsma Esad, 1996 yılında King's College'dan mezun olmuştu. Esma Esad, JP Morgan'da çalışırken tanıştığı Beşşar Esad ile evlenmek için 2000 yılında Şam'a taşınmıştı.

Birkaç hafta önce Suriyeli muhalifler tarafından ele geçirilen ve çok sayıda gazetede yayımlanan elektronik postalarında Esma Esad, pahalı mobilyalar, mücevherat ve Christian Louboutin ayakkabılara düşkünlüğünü dile getiriyordu.

İngiliz vatandaşlığını koruyan Esad, bir e-postada Paris'teki bir butikten 46,3 bin dolarlık mobilya ve şamdan aldığını yazmıştı.

Suriye'de kanlı ayaklanmanın başlamasından bir ay önce Vogue dergisi, Esad'ın yaptığı hayır çalışmalarını övmüş ve Esma Esad'ı "Çöl Gülü" olarak nitelendirmişti.

Esma ve Beşşar Esad çiftinin, 10, 8 ve 7 yaşlarında üç çocuğu var.

İngiltere İçişleri Bakanlığı, AB seyahat yasağının bir İngiliz vatandaşını İngiltere'ye girmekten alıkoyamayacağını açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise Esad ailesinin tüm üyelerine seyahat yasağı uygulandığı için Esma Esad'ın İngiltere'ye gelmesinin zaten beklenmediğini söyledi.

Esad'a Mayıs ayından bu yana yaptırım uygulayan AB, iki Suriyeli şirketin mal varlığını da dondurma kararı aldı.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de rejimin giderek güç kaybettiğine inandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler, Esad rejimine karşı yaklaşık bir yıl önce başlayan ayaklanma sırasında en az 500'ü çocuk 8 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini, binlercesinin de yaralandığını açıklamıştı.

 

-ABD, yaptırımlardan memnun

Bu arada ABD, AB'nin Beşşar Esad'ın ailesine yaptırım uygulama kararından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, bu yeni yaptırımların, Beşşar Esad'ın devrilmesinin hızlandırılması için gösterilen uluslararası çabalara eklenen "çok iyi bir girişim" olduğunu belirtti.

Nuland, Esad rejiminin etrafındaki düğümü daha da sıkmak için yaptığı bu yeni girişimden dolayı AB'ye minnettar olduklarını kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.