Tüm Dünya bu zirveyi bekliyor

Tüm Dünya bu zirveyi bekliyor

Tüm dünya, 9 Aralık’ta yapılacak AB Liderler Zirvesi’ni bekliyor. Belki de son şanslarını kullanacak olan liderler, üzerinde anlaştıkları planla krizi aşmada yeterli olacağının güvencesini herkese vermeleri gerekiyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en zor günlerini yaşayan Avrupa Birliği (AB) için kader haftası başlıyor. Geçen hafta 5 Aralık’ta yürürlüğe girecek ABD Merkez Bankası’nın öncülüğünde 5 büyük merkez bankasının dolar likiditesini artırma planı açıklamasıyla rahatlayan piyasalar, 9 Aralık’ta Brüksel’de yapılacak AB Liderler Zirvesi’ne odaklandı. Yunanistan’la başlayan ve Portekiz, İspanya, İtalya ile birlikte tüm Euro Bölgesi ülkelerini etkisi altına alan borç kriziyle yaklaşık 2 yıldır mücadele eden AB liderleri, 9 Aralık’ta belki de son şanslarını kullanacaklar. Euro Bölgesi’nde ekonomi yönetiminin güçlendirilmesi hakkındaki tasarılar 9 Aralık’ta yapılacak olan AB Liderler Zirvesi’nde ele alınacak. Tüm dünya nefesini tutmuş, merakla AB liderlerinin borç krizine yönelik plan üzerinde anlaşıp, krizi aşabileceklerinin güvencesini verip veremeyeceğini bekliyor. Cuma günü yapılacak liderler zirvesi öncesi haftanın ilk günü yani pazartesi, ‘Merkozy Zirvesi’ olarak adlandırılan Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy biraraya gelecekler.

Piyasalar iki önemli adıma odaklandı

İki liderin, görüşmenin ardından Euro Bölgesi içingerçekbirekonomi yönetiminin sağlanması için AB’nin ana anlaşmalarından olan Maastricht Anlaşması’ndaki eksikleri gidermek için ortak teklif vermesi bekleniyor. Geçenhafta, Sarkozy “Avrupa’yı baştan düşünmemiz gerekiyor... Gereken değişikliği yapmazsak kriz Avrupa’yı sürükleyip götürebilir” demişti. Benzer bir açıklama da “Mali birliği sağlamanın tek yolu anlaşmada değişiklik yapılmasıdır” diyen Merkel’den gelmişti. Analistler AB liderlerinin yapacağı değişiklikle Avrupa Merkez Bankası ve AB Komisyonu’nun daha etkin olacağını kaydediyor. Piyasalar da zirvede liderlerin şapkadan iki önemli adımın çıkmasına odaklanmış durumda. Bunlardan ilki daha etkin ekonomi yönetimi kapsamında ülkelerin orta ve uzun vadede bütçelerini disipline alacak tedbirleri alması. İkincisi ise Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) büyüklüğünün İtalya gibi dev ekonomileri de rahatlatabilecek büyüklüğe çıkarılması. Geçen hafta da Euro Bölgesi maliye bakanları, EFSF’nin güçlendirilmesi için anlaşmaya vardılar.

Geithner’den zirve öncesi AB ziyareti

9 Aralık’taki AB Liderler Zirvesi öncesinde, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Avrupa seyahatine çıkıyor. Geithner’in 6-8 Aralık tarihlerinde öngörülen Avrupa seyahati kapsamında liderlerle görüşerek Euro Bölgesi borç krizine karşı daha etkin önlemler alınması ve bölgedeki kuruluşların güçlendirilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği mesajını vermesi bekleniyor. ABD Hazine Bakanı’nın ziyaret kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İtalya Başbakanı Mario Monti, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann ilebir araya gelmesi öngörülüyor. AB seyaheti öncesi açıklama yapan Geithner, mevcut konjonktürde IMF’nin görevini sürdürebilmesi için yeterli kaynağı bulunduğunu belirterek, ABD’nin IMF’nin kaynaklarının artırılması konusunda daha fazla katkı yapmayı düşünmediğini ifade etti. Borç sorununun üstesinden gelmeye çalışan İtalya ve İspanya gibi ülkelerin makul borçlanma maliyetleriyle piyasalardan finansman sağlamaya devam etmelerinin önemine dikkat çeken Geithner, Avrupa’nın borç sorunuyla baş edebilecek kaynağa sahip olduğunu vurguladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.