AB ÜYELİĞİ BU ANAYASA İLE OLMAZ

AB ÜYELİĞİ BU ANAYASA İLE OLMAZ

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği'ne (AB) girişin mevcut Anayasa ile olamayacağını ve değiştirilmesi gerektiğini söyledi

Bakan Bağış, Avrupa Ülkeleri ile İşbirliği Derneği (AVİDER) ve Fatih Üniversitesi Politika Kulübü tarafından ortak hazırlanan "Lizbon Anlaşması, Avrupa Birliği (AB) ve Yeni Dönem" başlıklı toplantıya katıldı. Fatih Üniversitesi'nde gerçekleştirilen toplantıda Bakan Bağış, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin AB'ye girişi için Anayasa değişikliğinin şart olduğuna vurgu yapan Bakan Bağış, "Bu Anayasa ile olmaz. Değiştirilmelidir, muhalefet ile konuşulur ve Türkiye'nin önünü açacak olan Anayasa birlikte hazırlanır. Yeniden yazmak zor ise, halihazırda olan üzerinde değişiklik yapmak konusunda muhalefetle oturulup konuşulur. Seçimden sonra 2 yılımız var bu dönemde bu değişiklikler yapılabilir." diye konuştu.

Öğrencilerden birinin, "Türkiye'nin müzakereler konusunda hız kaybettiğini düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Bağış, Türkiye'nin müzakereler konusunda bir yavaşlama sürecine girdiğine inanmadığını ifade etti. Bakan Bağış daha sonra sözlerine şöyle devam etti: "Hız kaybetmiş değiliz. Ulusal Programı hazırladık ancak muhalefet partileri buna destek vermedi. Okumak bile istemediler. Türkiye'nin önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde yapmak istedikleri bu programda yer alıyordu. Altında tüm bakanlarımızın imzası bulunuyordu. Muhalefet bu belgeyle ilgilenmedi. Belge Resmi Gazete'de de yayımlandı"

Ergenekon Davası'nın AB Sürecini etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Bakan Bağış, "AB içerisinde bulunan birçok ülkede Türkiye'de yaşananlardan daha kötülerinin yaşandığı bilinmektedir. Askeri darbeler sonucu başbakanın asıldığı bir ülkede AB müzakerelerinin bu duruma gelmiş olması insana ümit veriyor. Hapse atılan bir lider olan Başbakanımız sesini dünyaya duyurabilmiştir ve dünyanın sesi olmuştur" dedi.

-ÇOCUKLARIMIZI ERMENİLERE TESLİM EDİYORUZ-

Konuşmasında Türkiye ve Ermenistan ilişkilerine de değinen Bakan Bağış, Ermenistan'la olan ikili ilişkilerin iyiye doğru gittiğini ancak bunun ortak bir enerji anlaşması yapacak seviyede olmadığını dile getirdi. Türkiye'de yaşayan 70 bin Ermeni vatandaşının kaçak işçi statüsünde bulunduğunu ve büyük bir kısmının evlerde bakıcı olarak çalıştıklarının altını çizen Bakan Bağış, "Bizler onları düşman olarak görmüyoruz ve bizler için en önemli varlıklarımız olan çocuklarımız onlara emanet ediyoruz." şeklinde konuştu. Konuşmasının Ermenistan'la ilgili olan kısmının sonunda Bakan Bağış, Ermenistan'ın iyi niyet adımları atmak zorunda olduğunu söyledi.

Türkiye'nin sadece Batı ile değil Doğu ile olan ilişkilerinin de çok iyi olması gerektiğini belirten Bakan Bağış, "Türkiye eğer Doğu ve Batı arasında bir köprü olma özelliğini devam ettirmek istiyorsa, köprünün iki ayağını da sağlam oluşturmalı. Sadece Batı değil Doğu konusunda da çalışmalara devam edilmeli. Doğu ve Batı ayağı güçlü olmalı. Dış ticaretimiz son 6-7 yıl içerisinde yüzde 400 arttı ve bugün Türkiye Orta Doğu'da söz sahibi bir ülke konumuna geldi." diye konuştu.

Toplantı sonunda AVİDER Yönetim Kurulu Başkanı Recep Usta, Bakan Bağış'a çiçek ve plaket takdim etti.

Etiketler :