AIPAC konferansına "ABD'nin İsrail'e desteği" damga vurdu

AIPAC konferansına "ABD'nin İsrail'e desteği" damga vurdu

ABD'de yapılan Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) yıllık konferansında konuşan ABD Başkan Yardımcısı Pence ve ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley, Tel Aviv yönetimine verdikleri koşulsuz destekle öne çıktı- 3 gün süren konferansı protesto ede

WASHINGTON (AA) - ABD'de gerçekleştirilen Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) 2017 yıllık konferansına katılan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Trump yönetiminin Tel Aviv'e verdikleri koşulsuz desteği dile getirdi.

ABD'deki "İsrail yanlısı hareketlerin en büyük toplantısı'' olarak görülen ve pazar günü başlayan AIPAC 2017 Konferansı, 3 günlük oturumların ardından sona erdi.

Pence ile Haley'in İsrail yönetimine koşulsuz ve güçlü destek mesajları verdikleri konuşmaları dikkat çekerken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun video konferans yoluyla yaptığı konuşmasında ABD Başkanı Donald Trump'a teşekkürü de öne çıktı.

İsrail'in ABD'nin vazgeçilmez müttefiki olduğunu vurgulayan Başkan Yardımcısı Pence'in, "Sadece konuşmayla geçen on yılların ardından ABD Başkanı, Amerikan Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasını ciddi şekilde değerlendiriyor." şeklindeki sözleri dikkat çekti.

- Haley'den İsrail'e "Sizinleyiz" mesajı

İsrail lobisinin en fazla destek verdiği isimlerden olan Haley de konuşmasında, "İsrail'in itilip kakıldığı günler artık geride kaldı." şeklinde konuştu ve salondan güçlü bir alkış aldı.

Önceki Başkan Barack Obama döneminin sonunda BM Güvenlik Konseyinde alınan İsrail aleyhtarı kararın ABD'yi oldukça zayıf gösterdiğini söyleyen Haley, "2334 sayılı kararda gördüğümüz şey bir daha asla olmayacak ve kimse bizim İsrail'e desteğimizi sorgulamayacak." ifadesini kullandı.

ABD'nin artık BM'ye yeniden liderlik etmeye başladığını ve son kararın bir benzerinin bir daha alınamayacağını kaydeden Haley, İsrail aleyhinde çalışanların peşinde olacaklarını belirtti.

Önceki gün Tel Aviv'den konferansa bağlanan Netanyahu da konuşmasında Trump yönetiminin birçok alandaki desteğine işaret ederek, "Bunu Başkan Trump'ın istediği bütçede de görebilirsiniz; mali sıkılaştırma artarken İsrail'e ayrılan askeri yardımların tamamen korunduğu görülüyor." şeklinde konuşmuştu.

Pazar günü başkentte toplantının yapıldığı bina ile Beyaz Saray önünde ise protesto gösterileri gerçekleşmiş; AIPAC'i protesto eden yüzlerce gösterici İsrail aleyhine ve Filistin lehine sloganlar atmıştı. İsrail'in Filistin'in haklarını tanıması ve iki devletli çözümün mümkün hale gelmesini talep eden göstericiler, AIPAC katılımcılarına tepki göstermişti.

Geçen yılki AIPAC 2016 Konferansına katılarak bir konuşma yapan o günkü Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından Trump, İsrail yönetimine tam destek sözü vermişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.