"Bu çok tehlikeli bir oyun"

"Bu çok tehlikeli bir oyun"

Obama, borç limitinin yükseltilmesi ve bütçe açığının azaltılması konusunda Kongre'deki çekişmelere ilişkin olarak konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikalılardan eğer borç krizinin çözümünde dengeli bir yaklaşımı destekliyorlarsa, Kongre üyelerine "baskı" yapmalarını istedi.
 

ABD'deki günlerce süren tartışmalarla iyice çıkmaza giren federal hükümetin borçlanma limitinin yükseltilmesi ve bütçe açığının azaltılması konusunda Kongre'yle uzlaşı sağlayamayan Obama, son çareyi halkta arıyor.

Limitin yükseltilmesi için son tarih olan 2 Ağustos'a sadece bir hafta kalmasına rağmen, bugün de Kongre'de Demokratlarla Cumhuriyetçilerin ortak bir plan yerine iki ayrı plan sunmasıyla, işlerin iyice karışması üzerine, Obama, Beyaz Saray'da yine kamera karşısına geçti.

Günlerdir Kongre liderlerine mesajlar gönderen Obama, bu kez doğrudan Amerikan halkına da seslendi.

Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin, Senato'da da Demokratların çoğunluğu oluşturmasına işaret eden Obama, Amerikan halkının bölünmüş bir yönetim için oy vermiş olabileceğini ama fonksiyonsuz bir yönetime oy vermediğini söyledi. İlk kez halktan Kongre'ye baskı yapmasını, çözüme dair düşüncelerini Kongre üyelerine iletmelerini isteyen Obama, "Sizlerden seslerinizi duyurmanızı rica ediyorum. Eğer bütçe açığını azaltmak için dengeli bir yaklaşım istiyorsanız, bunu Kongre üyelerinizin bilmesini sağlayın. Eğer bu problemi uzlaşmayla çözeceğimize inanıyorsanız, onlara bu mesajı gönderin" dedi.

Obama, halkın "uzlaşı" kelimesinin "kirli bir kelime" gibi kullanılmasından bıktığını, tüm gün çalıştıktan sonra yorgun argın evine dönen insanların, haber bültenlerini açtıklarında "sadece Washington'da üç halkalı aynı partizan sirki gördüğünü" söyledi.

-ACİL ÇÖZÜM İSTİYOR-

Obama, konuşmasında ayrıca, sorunun çözümünde dengeli bir yaklaşım istediğini tekrarladı. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner'in sunduğu planın, problemi sadece 6 ay ötelediğini ve kalıcı çözüm yaratmadığını ifade eden Obama, zenginlerin de fedakarlıkta bulunmadığı ve sadece orta gelirli Amerikalı'nın üzerine yüklenildiği bir çözüm olamayacağını ve bunun adil olmadığını kaydetti.

Obama, Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid'in planını çok daha olumlu bulduğunu ifade etti.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin "uyuşmaz tavrına" işaret eden Obama, "yeryüzündeki en büyük ülkenin politik güç gösterileriyle yönetilemeyeceğini" dile getirdi.

Obama, borç limitinin yükseltilmesi ve bütçe açığının azaltılması konusunda Kongre'deki çekişmelere ilişkin olarak da "Bu daha önce hiç oynamadığımız tehlikeli bir oyun ve bunu kaldıramayız" sözlerini kullandı.

Sorunun çözümünde iki partinin de sorumluluğu bulunduğunu belirten Obama, Kongre liderlerinden, Kongre'nin her iki kanadından da geçebilecek bir çözümü acil bulmasını istedi. Obama, geçmişteki Cumhuriyetçi Başkan Ronald Reagan'ın da dengeli bir yaklaşımı seçtiğini belirterek, onun sözlerinden alıntı yaptı. Obama, borç tavanının yükseltilmesi konusunun daha önceki başkanlar döneminde "rutin" bir şekilde bir çok kereler Kongre'den geçtiğini hatırlattı.

"Bir çıkmazla karşı karşıyayız" diyen Obama, sorunun çözülmemesi halinde ülkenin derin bir ekonomik krizle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Ülkenin temerrüde düşmesinin "sorumsuzca ve pervasızca" bir netice olacağını kaydeden Obama, "siyasetin bir kenara bırakılarak, uzlaşı sağlanabileceğine" inandığını söyledi.

Obama, ABD'nin tarihinde ilk kez temerrüde düşmesi ve borçlarını ödeyemez hale gelmesinin, sıradan Amerikalıların yaşamlarını doğrudan etkileyebileceği tehlikesine işaret etti.

-BORÇTAN BİRBİRLERİNİ SORUMLU TUTUYORLAR...-

Konuşmasında, son 10 yılda hükümetin elde ettiğinden çok daha fazlasını harcadığına işaret eden Obama, bu sözleriyle önceki Başkan George W. Bush dönemini kastederken, Obama'nın konuşmasının hemen ardından kamera karşısına geçen Boehner ise ülkenin kazandığından fazlasını harcadığı sözleriyle, Obama'yı işaret etti.

Boehner, Obama'nın çözüm önerisinin ülkenin bu ana sorununu çözmekte başarısız kaldığını iddia etti ve "kriz atmosferini" Obama'nın kendisinin yarattığını savundu.

Zenginlere yönelik vergi kesintisinin kaldırılmasının, vergi artışı anlamına geleceği tezini yürüten Boehner, bunun da istihdam üretimine zarar vereceğini kaydetti.

Boehner, "Başkan Obama sıklıkla, 'dengeli' yaklaşıma ihtiyacımız olduğunu söyledi. Bu, Washington'da 'biz daha fazla harcıyoruz, siz daha fazla ödüyorsunuz' anlamına gelir" diye konuştu.

CUMHURİYETÇİ VE DEMOKRAT KONGRE LİDERLERİNDEN BORÇLANMA LİMİTİ SORUNU İÇİN İKİ FARKLI ÇÖZÜM ÖNERİSİ GELDİ

ABD'de borçlanma limiti sorununa çözüm bulma çabalarında bugün Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre liderleri iki farklı plan önerisi sundu.

CNN'in haberine göre, planların her ikisi de, federal hükümetin borçlanma limitini 2012 yılı sonuna kadar yükseltecek bir yol sağlıyor, ancak bu konuda Kongre'nin gelecekte atması gereken adımlar ile vergi ve harcama reformu gereksinimleri hakkında keskin farklılıklar içeriyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın da, sürdürülmekte olan müzakerelerin durumuyla ilgili olarak bugün ilerleyen saatlerde bir açıklama yapması planlanıyor.

Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid'in sunduğu plan, gelecek 10 yıl içinde kabaca 2,7 trilyon dolarlık harcama kesintisi öngörürken, borçlanma limitini de 2,4 trilyon dolar düzeyinde yükseltiyor. Bu rakamın, hükümete, gelecek yılki başkanlık seçimleri sonrasına kadar fon sağlamada yeterli olduğu belirtiliyor.

Reid'in planı, herhangi bir yeni vergi artışını gerektirmiyor ve önemli miktarda maliyete sahip Medicare, Medicaid gibi popüler sosyal güvenlik programlarında herhangi bir reform yetkisi içermiyor. Plan, çeşitli iç ve savunma programlarında 1,2 trilyon dolarlık tasarrufun yanında, Irak ile Afganistan'daki savaşların düzeyinin azalmasından da 1 trilyon dolarlık tasarruf öngörüyor.

Federal hükümetin borçlarını azaltmak için ilave seçenekleri değerlendirmek üzere Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinden oluşan 12 kişilik bir komitenin kurulmasını da içeren plan, komitenin tekliflerinin, yıl sonuna kadar üzerinde herhangi bir değişikliğe gitmeksizin Senato'da oylamaya sunulacağı garantisini veriyor.

-OBAMA'DAN REİD'İN PLANINA DESTEK...-

ABD Başkanı Obama da, Senatör Reid'in planına destek verdi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı yazılı açıklamada, planı, ''her iki partinin de desteğini alması gereken makul bir yaklaşım'' şeklinde niteleyerek, ''Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin bu plan üzerinde mutabık kalacaklarını umuyoruz, böylece ABD, tarihinde ilk kez temerrüde düşmekten kurtulabilir. Top şimdi onların elinde'' ifadelerini kullandı.

Ancak Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Senatör Reid'in planının ''aldatıcı noktalarla dolu'' olduğunu öne sürüyor. Boehner, yaptığı açıklamada, Reid'in sunduğu paketin, ciddi yapısal reformlar içermediği ve bütçe açığı ile borçların en büyük itici güçleri olan sosyal yardım programlarını ele almadığı görüşünü dile getirdi.

Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Reid de açıklamasında, Cumhuriyetçilerin içindeki ''aşırıların'', borç ve bütçe açığı tartışmalarının sonucunu dikte etmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

-BOEHNER'DEN DE AYRI BİR PLAN...-

Boehner'ın bugün açıkladığı plan ise, borçlanma limitinin iki aşamada yükseltilmesini öngörüyor ve bu nedenle Kongre'yi, 2012 Başkanlık seçimlerinden önce bu konuyu tekrar ele alarak, oylama yapmak zorunda bırakıyor. İlk aşamada, borçlanma limitini bu yıl sonuna kadar yükseltirken, gelecek 10 yıl içerisinde yaklaşık 1,2 trilyon dolarlık harcama kesintisi öngören plan, ikinci aşamada ise, borçlanma limitini 2012 yılı sonuna kadar yükseltiyor, ancak bunun için, Kongre'nin, Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan çift partili bir komite tarafından çerçevesi çizilecek bir dizi büyük çapta vergi reformu ve sosyal yardım programlarındaki değişimleri onaylaması şartını getiriyor. Her iki aşamanın da Kongre'nin onayını gerektirmesi, 2012 seçimlerine kadar konuyla ilgili olarak Kongre'de iki kez oylama yapılacak olması anlamına geliyor.

Demokratlar ise, 2012 seçimlerine kadar borçlanma limiti konusunda bir oylama daha yapılması fikrini benimsemiyor ve limitteki yükselişin, seçimler sonrasına kadar olan bir dönemi kapsaması gerektiğini savunuyor. Dolayısıyla Boehner'in planının, borçlanma limitinin ilk aşamada sadece birkaç aylığına yükseltilmesini öngörmesi ve gelecek yıl Kongre'nin konuyu tekrar ele almasını gerektirmesi nedeniyle Obama tarafından reddedilmesinin hemen hemen kesin olduğu yorumları yapılıyor.

Boehner, planla ilgili açıklamasında, ''zamanın daraldığına'' işaret ederek, ''Obama'nın bu planı veto etmesinin sorumsuzca olacağını, çünkü planın sağduyunun bir ürünü olduğunu ve ülkenin temerrüte düşmesinin önlenmesine katkı sağlayacağını'' savundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.