Esed rejiminin kimyasal silah saldırısına tepkiler

Esed rejiminin kimyasal silah saldırısına tepkiler

ABD'de Türk toplumu ve Amerikalı Müslümanları temsil eden STK'ların açıklamalarında Esed rejiminin İdlib'deki kimyasal silah saldırısı kınandı

WASHINGTON (AA) - ABD'de yaşayan Türk toplumu ve Amerikalı Müslümanları temsil eden sivil toplum kuruluşları (STK), Beşşar Esed rejiminin İdlib'deki kimyasal silah saldırısını kınadı.

Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) adına yapılan yazılı açıklamada, "Suriye'de Esed rejiminin yapmış olduğu insanlık dışı saldırıyı Türk-Amerikan toplumu olarak şiddetle kınıyor, Birleşmiş Milletleri bu zulmü durdurması için ivedi hareket etmeye çağırıyoruz." ifadesine yer verildi.

Saldırının tüm insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu vurgulanan açıklamada, "İdlib'de gerçekleşen bu insanlık suçu tüm dünyaya yayılmadan toplum liderleri kalıcı çözümler üzerinde acil kararlar vermelidir." değerlendirmesinde bulunuldu.

- "Baba Esed'in Hama'da yaptığını oğlu İdlib'de yapmaktadır"

Esed rejiminin Idlib'deki kimyasal saldırısını kınayan Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) ABD ise uluslararası kamuoyuna sivil ölümleri konusunda hassasiyet ve Suriye'deki katliamlara seyirci kalınmaması çağrısı yaptı.

MÜSİAD ABD Başkanı Mustafa Tuncer imzasıyla yayımlanan açıklamada, saldırı şiddetle kınanarak dün Hama'da baba Esed'in yaptığını bugün oğlunun İdlib'de yaptığı kaydedildi.

Beşşar Esed'in 6 yıldır kendi halkına sadece kan ve gözyaşı getirdiği, bölge refahına değil halkının yok oluşuna sebebiyet verdiği belirtilen açıklamada, "Dünya liderlerinin ve uluslararası toplumun bu saldırılar karşısında tepkisini ortaya koyması ve Esed rejimine karşı kalıcı çözümler bulmasını talep ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

- "Uluslararası toplum için utanç verici"

ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) de yazılı bir açıklamayla İdlib'deki saldırıyı kınadı.

Konsey Genel Sekreteri Usame Cemal imzasıyla yapılan ve saldırının tüm insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğuna işaret edilen açıklamada, "Esed rejiminin kimyasal silahlarıyla öldürülmüş çocukların manzarası, halen bu rejimin Suriye halkını öldürmesine müsaade eden uluslararası toplum için utanç vericidir." değerlendirmesi aktarıldı.

Açıklamada, milyonlarca Suriyelinin halihazırda Türkiye'de bulunduğu ve başka gidilecek çok fazla yer kalmadığına dikkat çekilerek, Esed rejimi üzerinde etkisi olan güçlere bu katliamlara bir an önce son vermesi için Şam yönetimine baskı kurmaları çağrısı da yapıldı.

- Trump'a "güvenli bölge" çağrısı

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyinin (CAIR) yazılı açıklamasında ise bu saldırının sadece Suriye halkına karşı değil tüm insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu belirtildi.

ABD yönetimine Suriye'de güvenli bölgeler kurulması çağrısında bulunulan açıklamada, "Başkan Trump, seçmenlere güvenli bölge konusunda vaatte bulunmuştu. Şimdi tam da bu vaadi gerçekleştirmenin zamanıdır." mesajına yer verildi.

Ayrıca açıklamada, sivillere karşı kimyasal silah kullanılmasının normalleştirilmesinin kabul edilemeyeceği ve bu suçu işleyenlerin karşılığını en ağır şekilde görmesi gerektiği vurgulandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.