S&P'den Avrupa'ya büyük şok

S&P'den Avrupa'ya büyük şok

Kredi kuruluşu S&P’nin Fransa, İspanya, İtalya ve Avusturya’nın da aralarında bulunduğu 9 AB ülkesinin notunu düşürme kararı alması piyasaları karıştırdı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P) bazı Euro Bölgesi ülkelerinin kredi notlarını indirme kararı alması piyasaları karıştırdı. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 1’i aşarken euro, dolar karşısında 16 ayın en düşük seviyesi olan 1.26’yı gördü.
S&P Fransa ve Avusturya’nın AAA olan kredi notlarının birer kademe düşürüldüğünü açıkladı. Not kuruluşu İspanya, Malta, Slovakya, Slovenya, Kıbrıs Rum Kesimi, Portekiz ve İtalya’nın notlarını da düşürme kararı aldı. Almanya ise merakla beklenen AAA notunu korudu.

Aralıkta uyarmıştı
S&P’nin dün birçok AB ülkesinin notunu kıracağı haberi sızınca piyasalar karıştı. Kaynak kredi notu indirilecek ülkeler arasında Almanya, Lüksemburg ve Hollanda’nın yer almadığını da belirtmişti. S&P ise önce euro bölgesi üyesi ülkelerden bazılarının notlarının indirileceğine dair haber hakkında yorum yapmasa da gece yarısı notları açıkladı.
S&P, geçen yıl aralık ayı başında, 15 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunu düşüreceği uyarısında bulunmuştu. Kuruluş, Euro Bölgesi’nin kötüleşen borç krizinin bölgenin güçlü ülkelerini etkilediğine işaret ederek, kredi notu AAA olan Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Hollanda ile diğer 9 ülkenin kredi notunu muhtemel indirim için izlemeye aldığını bildirmişti.
S&P, bu karara Euro Bölgesi’nde artan sistematik stresi gerekçe göstermiş, Euro Bölgesi’nde diğer bir resesyon riskinin artmasının kararın sebeplerinden biri olduğunu da ifade etmişti. S&P, Fransa, Avusturya, İspanya, Malta, Slovakya, Slovenya, Kıbrıs Rum Kesimi, Portekiz ve İtalya’nın notunun düşürüldüğünü açıkladı.

Faiz yüzde 11’e indi
Dolardaki düşüşü değerlendiren bankacılar, yurtdışı piyasalarda da havanın olumlu olduğunu, bunun içeriye de yansıdığını söyledi. Bu arada, önümümüzdeki hafta yapılacak yüklü Hazine ihaleleri öncesinde kısa vadeli tahvillere yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği belirtilirken, 4 Aralık 2013 itfalı gösterge tahvilin faizi dün yüzde 11’e kadar geriledi.
Bankacılar, Merkez’in haftalık repo ihalesinin fonlama maliyetini düşürmesinin tahvil/bono piyasasına destek olduğunu belirtirken, Merkez Bankası dün haftalık repo ihalesiyle piyasayı yüzde 5.75 faizle fonlamayı südürdü. İMKB endeksi de olumlu havanın etkisiyle dün yüzde 1.45 yükselişle 52.154 puandan kapandı.


‘Sepet TL’de hareket 2.1- 2.15’lerde olur’

Güldem Atabay / UniCredit Men. Ekonomisti

“Merkez’in yoğun doviz satışı, yükselttiği ve azalttığı TL fonlama miktarı birleştiğinde kısa vade içinde sepet TL’de istediği seviyeye ulaşmış görünüyor. Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın 2012’nin TL’nin yılı olacağı açıklamaları da bu müdahalenin bir parçası olarak algılanmalı. Dolar/euro partitesi de bir o kadar hareketli. Bu nedenle sepet TL olarak konuşmak doğrusu. Yurtdışında da beklentiler olumluya kaydı. Bunun da TL’ye olumlu etkisi var. Önümüzdeki dönemde AB tarafında finansal sektörün sağlığı yönündeki gelişmeler, Avrupa ve ABD merkez bankalarının olası parasal genişlemeleri TL üzerinde etki sağlayacak. Sene içinde yüksek cari açık nedeniyle döviz cinsinden borç ödemelerinin devam edeceğini düşünürsek sepet TL 2.1-2.15’lerde hareket eder.”


‘1.83’ün korunması dış piyasalara bağlı’

Tufan Cömert / Garanti Yatırım Stratejisti

“Kurdaki gerilemenin sebebi yabancı yatırımcı girişi, yerli yatırımcılardan şu ana kadar kayda değer bir satış görmedik. Bu durumda yabancının neden geldiğini sorgulamak lazım. İlk olarak dışarıda piyasalar gayet iyimsere döndü, gelişmekte olan ülkelere para giriyor. Türkiye’ye ye giren para ise gözlemlediğimiz kadarı ile tahvil piyasasına girdi. Tahvile giren paranın içeride kalmasını bekliyoruz ama eğer dışarıda hava tekrar olumsuza dönerse, döviz arzı da kesileceğinden TL yine değer kaybedecektir. Kısa vadede dolar/TL’de 1.83’e kadar düşebiliriz, ama dış piyasalarda kalıcı bir iyileşme işaret görülmedikçe bu seviyelerin korunamayacağını düşünüyorum.”


İtalya ve İspanya’ya 22 milyar euro’luk ‘doping’ geldi


İtalya ve İspanya’nın dünkü tahvil ihalelerinde rahat borçlanması piyasadaki çıkışta etkili oldu. İtalyan hazinesi 2 ayrı ihalede 12 milyar euro borçlandı. 12 aylık ihalede ortalama faiz yüzde 2.735 oldu. Geçen ay benzer ihalede ortalama faiz yüzde 5.95’ti. İspanya hazinesi de 3 ayrı tahvil ihalesinde 9.98 milyar euro borçlandı. Bu ihalelere hedefin iki katı talep gelmesi dikkati çekti.


Fitch’ten İtalya’ya not uyarısı yapıldı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in ülke notları biriminin başında bulunan David Riley, İtalya’nın ay sonuna kadar kredi notunun düşürülmesi konusunda “belirgin bir risk” ile karşı karşıya bulunduğunu ve hükümetin ihtiyaç duyduğu fonları borçlanma piyasalarından sağlayabileceğini söyledi.
Riley Reuters ile söyleşisinde, “İtalya’nın bu ayın sonuna kadar notunun düşürülmesi konusunda belirgin bir risk bulunmaktadır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.