ABD-Kuzey Kore zirvesi

ABD-Kuzey Kore zirvesi

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, 38 dakika süren baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından olumlu açıklamalar yapıldı.

Yakın tarihin en çok beklenen, en sıradışı olarak görülen zirvesi başladı. ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un yaklaşık 40 dakika baş başa görüştü.

TRUMP: İLİŞKİMİZ HARİKA

Tarihte ilk kez bir Kuzey Kore Lideri, ABD Başkanı ile bir araya geldi. ABD Başkanı Trump, tarihi zirvede yaptığı baş başa görüşmesini, "Zirve çok çok iyi gidiyor; (iki ülke arasındaki) ilişki harika." sözleriyle nitelendirdi.

"BÜYÜK BİR SORUNU ÇÖZECEĞİZ"

Kim ve Trump kameraların karşısına geçerek iki ülke arasında kapsamlı bir anlaşmaya imza attı. Trump anlaşmayı imzalarken, "Büyük bir sorunu çözeceğiz bunu bütün dünya için yapacağız." dedi.

Kim Jong Un ise "Dünya önemli bir değişime şahit oluyor." ifadelerini kullandı.

 

ABD-Kuzey Kore zirvesi

 


Görüşme öncesinde ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, zirvenin yapıldığı Singapur'un Sentosa Adası'ndaki Capella Otel'de kameralar karşısında el sıkıştı.EL SIKIŞMA POZU VERDİLER

İki lider, Sentosa Adası'nda ABD ve Kuzey Kore bayraklarının önüne kurulan kırmızı halıda birbirlerine doğru yürüdü, kuvvetlice el sıkışarak poz verdi.

 

ABD-Kuzey Kore zirvesi

 

BAŞ BAŞA GÖRÜŞTÜLER

Yerel saatle 09.00 civarında ABD ve Kuzey Kore bayraklarının önünde tokalaşarak objektiflere poz veren iki lider, daha sonra baş başa görüşmeyi yapacakları odaya beraber geçti.

Görüşmenin yapıldığı odaya gelişlerinde bir kez daha kameralara poz veren Trump ile Kim, basın mensuplarına kısa açıklamalar yaptı.

Trump ve Kim'in inişli çıkışlı ilişkisi, son 18 ay içinde hakaretlerden savaş tehditlerine kadar uzanmıştı.

 

ABD-Kuzey Kore zirvesi

 

"BURAYA GELMEK KOLAY OLMADI"

Zirvede olmaktan dolayı iyi hissettiğini belirten Trump, "(Kim ile) Çok önemli bir görüşme yapacağız." dedi.

Kim ise "Buraya gelmek kolay olmadı. Engeller vardı ancak bunları aşarak buraya geldik." ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞME 38 DAKİKA SÜRDÜ

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, 38 dakika süren baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Trump ile Kim'e sadece birer tercümanın eşlik ettiği buluşmanın ardından heyetler arası görüşmenin yapılacağı odaya geçerken iki lider basın mensuplarının yoğun sorularıyla karşılaştı.

 

ABD-Kuzey Kore zirvesi

 

TRUMP: ZİRVE ÇOK ÇOK İYİ GİDİYOR

Kuzey Kore lideri Kim ile basın mensuplarının yanına gelen Trump, zirveye ilişkin, "Çok ilerleme kaydettik, gerçekten çok olumlu. Sanıyorum herkesin düşündüğünden daha iyi. Şimdi imza atmaya gidiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İmza atmaktan kastın ne olduğuyla ilgili ısrarlı sorulara yanıt vermeyen Trump'ın, Kim ile ortak bir metni kamuoyuna açıklayabileceği öne sürüldü.

"BİLİM KURGU FİLMİNDEN BİR BÖLÜM OLDUĞU DÜŞÜNÜLECEK"

Kim ise tercümanı aracılığıyla, "Birçok insan bunun bir tür bilim kurgu filminden bölüm olduğunu düşünecek." dedi.

Kim ayrıca, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılıp arındırılmayacağına ilişkin gazetecilerin ısrarlı sorularına ise herhangi bir cevap vermedi.

HEYETLER ARASI GÖRÜŞME YAPILDI

Heyetler arası görüşmenin yaklaşık 2 saat sürdüğü ve ABD adına Trump'ın dışında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump'ın Özel Kalem Müdürü John Kelly ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın yer aldığı bildirildi.

Daha sonra ABD ve Kuzey Kore heyetleri çalışma yemeğine geçti. Yemeğe ise ABD heyetine Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD'nin Filipinler Büyükelçisi Sung Kim ve Ulusal Güvenlik Konseyi Asya Direktörü Matt Pottinger'in de katıldığı belirtildi.

 

ABD-Kuzey Kore zirvesi

 

KAMERALAR ÖNÜNDE ANLAŞMAYI İMZALADILAR

Görüşmenin ardından iki lider anlaşma imzalamak üzere tekrar kameraların karşısına geçti.

Önlerindeki anlaşmayı aynı anda imzalayan Trump, ve Kim kısa birer açıklama yaptı. Kim, "Geçmişteki ön yargıları aştık; dünya önemli bir değişime tanıklık ediyor." ifadelerini kullanırken Trump, "Dünya büyük bir değişime tanıklık edecek; süreci hızla başlatacağız. Büyük bir sorunu çözeceğiz bunu bütün dünya için yapacağız." diye konuştu.

Türkiye saati ile 04.05'te başlayan Singapur'da Sentosa Adası'nda Capella Hotel'deki tarihi zirve yaklaşık dört saat sürdü.

TRUMP "BİRKAÇ GÖRÜŞME OLABİLİR" DEMİŞTİ

Geçen hafta Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yi Beyaz Saray'da ağırlayan Trump, Abe ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Kuzey Kore ile bu sürecin tek bir görüşmede biteceğini sanmıyorum, muhtemelen birkaç görüşme olabilir. Kuzey Kore ile ilişkilerimizin normalleştiğini görmek isteriz. Eğer işler iyi giderse Kim Jong-un'u ABD'yi ziyaret etmesi için davet edebilirim. Belki de ziyarete Beyaz Saray'dan başlar." değerlendirmesini yapmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.