FED tahvil alımını azalttı

FED tahvil alımını azalttı

ABD Merkez Bankası (Fed), aylık 65 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 55 milyar dolara indirdi. Faiz oranlarında ise değişikliğe gitmedi.

Fed, 18-19 Mart tarihlerinde yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının kararlarını açıkladı. Buna göre Fed, ekonomiye destek amacıyla yürüttüğü, aralık ve ocak aylarında 10'ar milyar dolar azaltarak aylık 85 milyar dolardan 65 milyar dolara indirdiği tahvil alım miktarını nisan ayından başlayarak 55 milyar dolara düşürme kararı aldı. Karar, komite üyelerinin 1'e karşı 8 çoğunluyla alındı.

Bu alımların 30 milyar dolarlık tutarı Amerikan hazine bonosuna, 25 milyar dolarlık bölümü de konut kredisi tahvillerine aktarılacak. Komite elde edilecek olan anaparanın tekrar adı geçen tahvillere ve hazine bonolarına yatırılacağı yönünde politikaya devam edeceğini kaydetti.

FOMC, karar sonrası yaptığı açıklamada ekonomik aktivitenin kış aylarında elverişsiz hava şartlarının da etkisiyle durgun seyretmesine karşın, hane halkı ve firma düzeyindeki harcamalarda meydana gelen kısmi artış ve iş gücü piyasasındaki mütevazı düzelmeyi dikkate alarak tahvil alımını azaltma kararı aldığını ifade etti.

Komite ayrıca varlık alımlarındaki indirimin kesin bir takvime bağlı olmadığını, ancak iş gücü piyasasından gelecek haberlerin beklentiler dahilinde olması ve enflasyondaki hareketin uzun vadeli trendle uyumlu seyretmesi durumunda daha ilerideki toplantılarda da alımlarda azaltmaya gidilebieceğini belirtti.

Öte yandan Fed, mevcut yüzde 6,7 düzeyinde bulunan işsizlik oranı yüzde 6,5'un üzerinde kaldığı ve uzun vadeli enflasyon oranı da yüzde 2'yi geçmediği sürece yüzde sıfır düzeylerinde bulunan "hedef faiz oranlarını" değiştirmeyeceği konusundaki görüşünü korudu.

Gelişmekte olan piyasalarda yakın zamanda görülen dalgalanmanın ve son dönemde ABD ekonomisiyle ilgili verilerdeki zayıflığın Fed'in tahvil alımını azaltma kararını etkilemediği gözlemlendi.

Bugünkü FOMC toplantısı Fed başkanı Janet Yellen'in görevi Ben Bernanke'den 1 Şubat'da devraldıktan sonra yönettiği ilk toplantı oldu.

Fed'in bir sonraki FOMC toplantısı 29-30 Nisan tarihlerinde yapılacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.