İsrail’in gürültüsü kesilecek

İsrail’in gürültüsü kesilecek

ABD Başkanlık yarışına haftalar kala adaylar İsrail konusunda sertleşti. Obama, seçim öncesi İran’ın nükleer programına ABD’nin kırmızı çizgi çekmesini isteyen Netanyahu’nun sözlerini ‘gürültü’ olarak nitelendirdi.

OBAMA: UMURSADIĞIM TEK ŞEY AMERİKAN HALKININ ÇIKARI

ABD başkanlık seçimine haftalar kala adaylar dış politika ve özellikle de İsrail üzerine birbirine girdi. İran’ın nükleeer programına ABD’nin ‘kırmızı çizgi’ çekmesini isteyen İsrail lideri Benyamin Netanyahu’nun çıkışları için Başkan Barack Obama, ‘gürültü’ diye niteledi. Obama’yı Suriye lideri Esad’ın iktidardan devrilmesi için yeterli çaba sarf etmemek, zayıf liderliği sebebiyle Libya’da ABD elçisinin öldürülmesine yol açmakla suçlayan Cumhuriyetçi aday Mitt Romney, İsrail’e de gerekli desteğin verilmediği eleştirisi yapıp Başkan’ın, BM Genel Kurulu için New York’ta olması planlanan Netanyahu ile buluşmamasının büyük hata olduğunu savunmuştu. Romney, “Bütün Ortadoğu’ya kendimizi bir şekilde dostlarımızdan uzaklaştırdığımız yönünde bir mesaj yolladı. Yapılması gereken bunun tam tersidir” demişti.

Ülkeyi maceraya sürüklemem

Romney'nin "Başkan hem müttefiklerine hem düşmanlarına karşı güçsüz" sözlerine CBS’teki ‘60 Minutes’ programında cevap veren Obama ise şunları söyledi: “Ben Netanyahu ile her zaman konuşuyorum. İran’ın nükleer silah etmemesi konusunda Netanyahu’nun ısrarını anlıyorum ve bunu paylaşıyorum. Ancak ulusal güvenlik kararlarına gelince hissettiğim baskı sadece Amerikan halkı için neyin doğru olduğudur. Ve çıkan bütün gürültüyü de engelleyeceğim.” Obama, Romney’nin İran ve Suriye konusunda savaş istediği imasında da bulunup ‘yeniden seçilirse ülkeyi maceraya sürüklemeyeceğini’ de savundu.

İsrail lobisinden eleştiri

İsrail yanlısı grupları tepkisi gösterirken, Romney kampanyasından da ‘gürültü’ ve ‘en yakın müttefiklerimizden biri’ ifadelerinin Obama’nın Ortadoğu’da ABD’nin en yakın müttefikinin güvenliğini önemsemediğinin bir göstergesi olarak yorumlandı.

ROMNEY SAVAŞ İSTİYORSA ÇIKSIN AÇIKÇA SÖYLESİN

Obama, ‘ABD’yi savaşa sürükleyen bir çizgi izlemekle suçladığı’ Cumhuriyetçi rakibi Romney’nin Ortadoğu ile ilgili olarak yaptığı eleştirilerinin de yersiz olduğunu söyleyip başkanlık sicilini örnek gösterdi. Suriye ve İran konusunda asıl Romney’nin pozisyonunu artık netleştirmesi gerektiğini savunan Obama, “Irak’ta savaşı bitireceğimi söyledim. Yaptım. El Kaide’nin ve lideri Usame Bin Ladin’in peşine düşeceğimi söyledim. Bin Ladin gitti. Yani dış politika hedeflerimi yerine getirdim. Bu durumda eğer Vali Romney bölgede başka bir savaş istiyorsa çıksın söylesin” diyerek rakibine sert çıktı. 6 Kasım’daki başkanlık seçimleri öncesinde yapılan son anketlere göre, Obama, Romney'nin 5 puan önünde bulunuyor

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.