ABD'nin korkunç savaş senaryosu

ABD'nin korkunç savaş senaryosu

1990'lı yıllardan beri Pentegon'un her yıl yaptığı savaş oyunu, bu ay başında yinelendi. 'Internal Look' adındaki simülasyon, bu yıl İsrail'in İran'a olası bir saldırısı üzerine kuruldu.

KOMUTANI KORKUTAN SENARYO

Detaylar açıklanmadı ancak görev alan bazı yetkililer, The New York Times gazetesine, savaş oyunu konusunda bilgiler verdi. Yetkililer ele alınan senaryonun Amerika'nın Ortadoğu, Basra Körfezi ve Güneydoğu Asya'daki birliklerinin komutanı olan Generak James N. Mattis'i korkuttuğunu belirtti.

Geçtiğimiz haftalarda, İsrail'in İran'a yapacağı olası bir saldırıda ABD'yi haberdar etmeyeceği ya da çok az ve geç bilgilendireceği dillendirilmişti. Gazeteye konuşan yetkililer, savaş oyununda da bu olasılığın değerlenedirildiğini belirtti ve olasılı gelecek hakkında ipuçları verdi.

İSRAİL İRAN'I, İRAN ABD'Yİ VURUYOR!

General Mattis'i ürküten senaryoya göre İsrail, bir yıldan kısa sürede nükleer silah elde edeceğini tahmin ettiği İran'a yönelik bir hava saldırısı gerçekleştiriyor. Saldırı sonrasında İran jetleri, İsrail uçaklarını kovalıyor. İran daha sonra İsrail ile orta hareket ettiğini düşündüğü ABD'ye karşı saldırıya geçiyor ve Basra Körfezi'nde bulunan ABD gemilerini füzelerle vuruyor.

BÖLGESEL SAVAŞ

Senaryoda, füze saldırısı sonrasında en az 200 ABD askeri hayatını kaybediyor. Böylelikle ABD de çatışmanın içinde yer alıyor ve sonrasında da bölgesel bir savaşa kapı aralanıyor.

BATILI BAŞKENTLER HEDEF ALINABİLİR

Böyle bir savaş senaryosu, bir süredir analistlerin gündeminde. Bazı uzmanlar, savaş oyunundan farklı olarak, İsrail saldırısı sonrasında İran'ın doğrudan ABD hedeflerine saldırmayacağını, ancak Afganistan'daki NATO askerlerini ve batılı başkentleri hedef alacak bombalı saldırılar düzenleyeceğini ileri sürüyor.

Bazı uzmanlar ise İran'ın kendi topraklarında savaşmayı seçeceğini ve bölge dışındaki ABD hedeflerine yoğunlaşmayacağını tahmin ediyor.

İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMI BİTER Mİ?

Olası bir saldırının İran'ın nükleer programına vereceği zarar konusunda da uzmanlar farklı görüşleri ileri sürüyor. Pek çok uzmana göre bir İsrail saldırısı, İran'ın nükleer programını bir yıldan daha fazla geçiktirmez. Olası bir ABD saldırısı ise ek olarak iki yıllık bir gecikmeye daha neden olabilir. Uzmanlar, ancak Obama'nın tam bir saldırı emri vermesi ile İran'ın nükleer programına kalıcı hasar verilebileceğini düşünüyor.

İsrail ise İran'ı vurmada kararlı görünüyor. Savunma Bakanı Ehud Barak, kasım ayında yaptığı bir konuşmada "Savaş piknik değildir. İsrail yok olmayacak" diye konuşmuştu.

İsrail'in olası bir İran saldırısı için kullanması muhtemel güzergahlar ve hedef alınabilecek nükleer tesisler:



 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.