ABD 17 yaşındaki Rize'li mühendisi konuşuyor!

ABD 17 yaşındaki Rize'li mühendisi konuşuyor!

ABD, 17 yaşında biyokimya mühendisi olan İsmail Günaçar "Yeni nobel benden gelecek" dedi.

ABD, 17 yaşında biyokimya mühendisi olan İsmail Günaçar'ı konuşuyor. Nükleotidlerle ilgili yeni bir yöntem geliştiren Günaçar, "Aziz Hoca'yı örnek alıyorum. Hedefim Nobel'i kazanmak" diyor.

Türkiye'nin bilim alanındaki ilk Nobel ödülünü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın açtı yol birçok Türk gencine umut oldu. Kimya alanında aldığımız ilk Nobel'in yanına yenilerinin gelmemesi için hiçbir neden yok. 12 yaşında Cincinnati Üniversitesi'ne kabul edilen ve 17 yaşında biyokimya mühendisi olarak mezun olan İsmail Günaçar, Nobelli bilim adamı Aziz Sancar'ı kendisine rol model almış.

HÜCRE ÖZEL İLGİ ALANI 

Aslen Rize'nin Pazar ilçesinin Çat Köyü'nden olan İsmail Günaçar, şu sıralanr tıp fakültesine başvuru yapmaya hazırlanıyor. 16 yaşındaki kardeşi İshak ve 14 yaşındaki Ayşenur da aynı üniversitede biyoloji okuyor. İshak, 4 yıllık eğitimden sonra diş hekimi, Ayşenur da tıp fakültesinde neurosciences yani beyin bilimi okumak istiyor. Onlar da İsmail gibi 17'li yaşında mezun olacaklar. İsmail ve kardeşlerinin öyküsü dişhekimi olan babaları Recep Turgay Günaçar'ın çocuklarının eğitimi için ABD'ye taşınmasıyla başlamış. Anne Aygen Günaçar ise eğitimlerinde en büyük destekçileri olmuş. İsmail Günaçar, eğitiminin son yılında Dr. Pat Limbach'ın laboratuvar grubuna girerek hücrelerdeki nükleotidlerin verimini artırmak konusunda çalışmalar yapmış. Başarısıyla ABD'nin de gündemine oturan İsmail Günaçar, liselerde başarılı öğrencilere üniversiteden ders alma fırsatı verildiğini söyledi.

12 YAŞINDA ÜNİVERSİTEYE BAŞLADI 

Günaçar, ABD eğitim sistemiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Normalde bu program lise son sınıf öğrencilerini kapsıyor. Ben lise 1 öğrencisi olarak başlayan ilk öğrenciydim. 12 yaşında Cincinnati'ye gidip ders aldım. 17 yaşımda mezun oldum. Biyokimya Bölümü'nü bitirdim. Tıp Fakültesi'nde yüksek lisans yapıp biyokimya araştırmalarıma devam edeceğim. Aziz Hoca'nın Nobel'i kazanması beni çok mutlu etti. Kendisini örnek alıp onun yolunda gitmeyi ve Nobel ödülü almayı hedefliyorum."

NÜKLEOTİD VERİMİNİ ARTIRMAYI BAŞARDIK

Günaçar, laboratuvarda hücre kültürlerindeki nükleotidlerin verimini artırmak için yeni bir yöntem üzerinde araştırma yapmış. Yapılan çalışmayla nükleotid verimini artırmayı başardıklarını söyleyen İsmail Günaçar, "Yeni yöntemle verim, geleneksel yöntemlere göre anlamlı derecede yüksek oldu. Bu çalışmayla üniversitenin onur ödülünü kazandım" dedi. Günaçar, şu anda üzerinde çalıştığı birkaç projesinin olduğunu belirterek, "Ama onlarla ilgili fazla konuşamıyorum çünkü özel fikirler" diye konuştu.

LİDERLİK EĞİTİMİ ALDI

İsmail, üniversitenin Liderlik Enstitüsü'ne 45 bin öğrenci arasından seçilen 59 kişiden biri olmuş. Burada özel eğitim aldığını anlatan İsmail Günaçar, "Enstitü, gelecek için kapsamlı ve güçlü bir vizyon oluşturmamızı sağladı. Türkiye ziyaretlerimde gördüğüm birkaç sorunla ilgili çözüm üretmek için çalışmaya başladım. İleride Türkiye'de sağlık sektöründe yönetici ve hekim olarak çalışmak istiyorum" diye konuştu.

Kaynak: İbrahim Acar - Sabah

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.