ABD'nin Türkiye-İsrail Planı

ABD'nin Türkiye-İsrail Planı

ABD, Türkiye ile İsrail arasında uzun süredir devam eden krizin sona erdirilmesi için yeni bir barış teklifi önerdi.

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Maariv’in haberine göre, Amerikan tarafının önerisiyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gizli bir telefon görüşmesi yapılacak.

Görüşmenin ardından ABD’nin önerdiği gibi her iki taraf içerik bakımından iki farklı bildiri yayımlayacak.

Buna göre Ankara, Mavi Marmara gemisindeki dokuz Türkiye vatandaşının ölümünden dolayı İsrail’in özür dilediğini, Tel Aviv ise sadece çatışmanın doğurduğu sonuçlardan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini açıklayacak.

Plana göre, “Her iki ülke, diğerine, halkına farklı barışma planlarını sunabilmesi için olanak sağlayacak.” Başbakanların açıklamalarının ardından diplomatik ilişkilerin düzeyi yükseltilecek ve Türkiye Tel Aviv’e, İsrail de Ankara’ya büyükelçisini yeniden gönderecek.

Tazminat ödenecek

Bu arada, ABD’nin önerisinde Mavi Marmara saldırısında öldürülen Türkler için ödenecek tazminata ilişkin bir formüle de yer verildi. Washington, İsrail, tazminat bedellerinin doğrudan ölenlerin yakınlarına transfer etmek yerine Türkiye’nin İsrail ile koordinasyon içerisinde özel bir fon kurmasını önerdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum