Ermeni diasporasını kızdıran karar

Ermeni diasporasını kızdıran karar

ABD Başkanı Obama yeni bütçede Ermenistan'a yardımı kısınca diaspora kıyameti kopardı

ABD'nin karşı karşıya kaldığı yüksek cari açık nedeniyle Savunma Bakanlığı'ndan NASA'ya kadar birçok alanda bütçe kısıntılarına giden Barack Obama'nın Ermenistan'a da yardımı kısması diasporayı kızdırdı. Türkiye'ye yardımların devam ettiğini hatırlatan Ermeniler Obama'ya ateş püskürdü.

YÜZDE 19'LUK KESİNTİ

Obama yönetimi dış yardımlarda da kısıntı politikasını hayata geçirdi. Bu politika dahilinde 2013 bütçesinde 2012'ye göre Ermenistan'a yapılan yardımda yüzde 19 oranında kesintiye gitme kararı aldı. Başkan Obama'nın teklifine göre, Ekonomik Destek Fonu (ESF) kapsamında Ermenistan'a 2013 yılında 27 milyon 219 bin dolar verilecek. Ayrıca Narkotik Kontrol ve Kolluk Kuvvetleri Gücü yardımı kapsamında 2 milyon 824 bin dolar ve Global Sağlık Programları kapsamında 2 milyon 500 bin dolar ekonomik yardım daha yapılacak. Böylece toplam yardım 32 milyon 543 bin dolar olurken 2012 bütçesinde onaylanan 40 milyon doların altına çekilmiş oluyor.

TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK VERDİLER

ABD'deki en büyük Ermeni kuruluşu olan Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), yardımlarda yapılan kesintiyi kınarken Türkiye'ye de pay çıkardı. ANCA'dan yapılan açıklamada "Başkan Obama'nın bir kere daha Ermenistan'a yapılan ekonomik yardımı kesme arayışına girmesi karşısında üzülsek de şaşırmıyoruz. Obama yönetimi, Türkiye ve Azerbaycan'ın ambargosunun yıkıcı ekonomik etkisi, Erivan'ın ABD önderliğindeki Afganistan, Irak ve Kosova misyonlarına verdiği geniş destek ve Türkiye-Ermenistan protokollerine katılımına rağmen Ermenistan'a yardımı kısıtlamayı teklif etmiştir" denildi.

TÜRKİYE'YE 3.6 MİLYON DOLAR

ABD merkezli Ermeni haber sitesi 'Asbarez.com' ise Obama yönetiminin Ermenistan'a yardımı kısıtlaması karşılığında Türkiye ile bağlarının altını çizdiğini yazdı. Haberde, Obama'nın bütçe teklifi ile Uluslararası Askeri Eğitim ve Tatbikat programı kapsamında Türkiye'ye 3.6 milyon dolar verileceği vurgulandı ve program metninde Türkiye'den övgüyle söz edildiği aktarıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.